Mayra Schoolen, docente Ondernemen bij de KOB, zet zich vol passie in om bouw- en infra-professionals de geheimen van het ondernemerschap bij te brengen. Dankzij haar unieke positie in zowel de educatieve als de professionele wereld van de bouw, biedt ze haar studenten een schat aan informatie: “Het delen van kennis en ervaring in je eigen vakgebied met vakmensen die willen groeien, is fantastisch.”
Ondernemen vormt het laatste onderdeel van het opleidingstraject Vakdiploma Aannemer B&U of Infra van de KOB. Mayra (41) doceert het vak in het oosten van het land en combineert dit met haar baan als Adviseur Sociale Zaken bij Bouwend Nederland voor Gelderland, Overijssel en Flevoland. “Met mijn achtergrond in HR en arbeidsrecht en een persoonlijke connectie met de bouw, voel ik mij sterk verbonden met mijn studenten en de no-nonsense cultuur van de sector. Ik waardeer de directheid en oprechtheid van vakmensen in de bouw.”
Al sinds 2006 is Mayra actief als HR-adviseur – eerst tien jaar via consultancy en accountantskantoren, en nu al bijna acht jaar namens Bouwend Nederland, vooral in Oost-Nederland. Ze adviseert bedrijven over de CAO Bouw & Infra en arbeidsrechtelijke vraagstukken. Daarnaast bespreekt ze als voorzitter van de Werkgeversdelegatie met de vakbonden de naleving van de CAO in de bouwsector, gericht op eerlijke concurrentie en uniforme arbeidsvoorwaarden. Ook is zij trainer bij de Bouwend Nederland Academy over HR- en CAO-gerelateerde onderwerpen.
Breed programma
Het vak Ondernemen biedt alle financiële en zakelijke kneepjes voor het runnen van een klein tot middelgroot bouwbedrijf in de Infra of B&U. Het brede programma varieert van strategisch ondernemerschap, marketing & communicatie in de bouw en procesmanagement tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ik ben al bij talloze bedrijven in de infra en bouw over de vloer geweest”, vertelt Mayra. “En ik heb al veel ondernemers succesvol gezien, maar ook zien stoeien met het ondernemerschap. Door deze ervaringen kan ik mijn studenten bij de KOB praktisch advies geven over het maken van strategische keuzes en het aangaan van uitdagingen.”
De cursisten zijn voornamelijk mannen van de bouwplaats die een UTA-functie ambiëren of een eigen onderneming willen starten, en zitten in het laatste jaar van hun vierjarige opleiding. Samen met collega Berjan Jimmink, die het onderdeel Financieel Management verzorgt, biedt Mayra een gevarieerde leerervaring. “We gebruiken theorie, discussies en praktische opdrachten die direct gerelateerd zijn aan de eigen praktijkervaringen. Tussendoor toetsen we regelmatig om de opgedane kennis te peilen.”
De eerste drie jaar van het opleidingstraject (met de modules Techniek, Opdrachtverwerving & Calculatie en Werkvoorbereiding & Uitvoering) hebben een technische insteek. De kennismaking met ‘Ondernemerschap’ en ‘Financieel Management’, inclusief de uitgebreide wet- en regelgeving, is daarom best een uitdaging. “Toch zijn alle cursisten geïnteresseerd in de materie. Ik geniet ervan om met ze in gesprek te gaan over de dagelijkse gang van zaken in combinatie met hun ambities op ondernemerschap. En ik bewonder hun wil om nieuwe vaardigheden te leren, zoals een student die al een eigen bedrijf met personeel runt en worstelt met de balans tussen meewerken en leidinggeven.”
Levendige discussies
Mayra benut haar ervaring bij Bouwend Nederland om haar lessen te verrijken. Ze gebruikt graag voorbeelden uit haar werk, zoals CAO-onderhandelingen. Dit leidt tot levendige discussies over thema’s als salarisverhogingen, waarbij de meningen uiteenlopen tussen werknemers die hogere lonen wensen en jonge ondernemers die daar anders tegenaan kijken. “Deze gesprekken zijn een afspiegeling van de echte onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden en bieden waardevolle inzichten voor zowel huidige als toekomstige ondernemers.”
Ook de discussie over wie verantwoordelijk is voor de inzetbaarheid en gezondheid tot aan de pensioenleeftijd leidt tot boeiende situaties. “De jongens in loondienst vinden dat de werkgever daarvoor moet zorgen. De ondernemers daarentegen stellen niet verantwoordelijk te zijn voor persoonlijke levensstijlkeuzes zoals voeding en beweging. Precies dit spel speelt zich ook aan de onderhandelingstafel af, en ik vind het er leuk om dit in de klas te begeleiden.”
Om 5.00 uur ’s ochtends gaat zijn wekker, om 17.00 uur ’s middags is hij weer thuis, zes dagen per week. Toch volgt assistent uitvoerder Egbert Pleijsier enthousiast de opleiding Bouwmanagement B&U bij de KOB: “Ik wil leren leidinggeven in het uitvoerdersvak. De kennis die ik opdoe, vooral van mijn medecursisten, maakt alles de moeite waard.”
Egbert (22) werkt sinds anderhalf jaar met veel plezier als assistent uitvoerder bij Pleijsier Bouw en Onderhoud in Genemuiden. Eerder liep hij hier al stage en spendeerde er elk vrij uurtje dat hij had. Momenteel is hij betrokken bij de renovatie van een hotel in hartje Amsterdam. “De bouw zit in mijn bloed, mede dankzij mijn opa, van wie ik op dit vlak veel heb geleerd. Vooral het bezig zijn met mijn handen en het leiddinggeven trekken mij.”
Omgang met mensen
In zijn functie regelt Egbert de dagelijkse aansturing op de bouwplaats. Hiertoe behoort onder meer het afroepen van mensen en middelen in overleg met de uitvoerder, het uitvoeren en vastleggen van kwaliteitscontroles en het borgen van de veiligheid. “Mijn belangrijkste drijfveer is de omgang met mensen en het samenwerken naar een goed eindresultaat; zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek werkt, zorgen dat alles door blijft draaien, en aanspreekpunt zijn voor de opdrachtgever. Dit trekt mij allemaal.”
De veelzijdige jongeman zit in het laatste jaar van de opleiding Bouwmanagement B&U en in het één na laatste jaar van de opleiding Vakdiploma Aannemer B&U. “Eerst heb ik binnen dit traject de module Opdrachtverwerving & Calculatie gevolgd. Het eerste jaar, Techniek, kon ik dankzij mijn mbo-4-diploma bouwkunde overslaan. Nu ben ik bezig met Werkvoorbereiding & Uitvoering. Ik had nooit gedacht weer de schoolbanken in te gaan, maar voor mijn ambities is het noodzakelijk. Net als mijn opa wil ik uiteindelijk mijn aannemersdiploma halen en mijn werkgever geeft mij die kans.”
De calculatiemodule leverde Egbert waardevolle inzichten op. Hij leerde hoe je bepaalde calculaties opbouwt en hoe je die koppelt aan planningen. “Dat was voor mij wel een grote leerschool. Nu doen wij veel hotelverbouwingen; als je begrijpt hoe dit werkt, wordt het snel routinewerk. Toch kent elk project z’n verschillen, en die nuances moet je in je calculatie en planning goed verwerken. Daar heb ik veel van opgestoken.”
Boeiende praktijkverhalen
De module Werkvoorbereiding & Uitvoering past helemaal in zijn straatje. “De lesstof past uitstekend bij mijn huidige werk, dus ik volg het moeiteloos. Bovendien deelt onze docent boeiende praktijkverhalen. Veel weet je al, maar je leert ook zat nieuwe dingen. Ik probeer de ervaringen van de leraar echt op te pakken. Onlangs kregen we de opdracht om een tekening te maken van ons lopende bouwproject. Het idee leek kinderlijk, maar bleek ontzettend leerzaam: het verheldert enorm wat je aan het doen bent. Communiceren kan ik wel, maar hoe breng je een project visueel over? Die oefening opende echt mijn ogen.”
Egbert vindt vooral de diversiteit aan ervaringen en werkplekken van zijn medestudenten mooi. “Het horen van hun verhalen en hoe deze verweven worden met de lesstof, maakt de lessen boeiend en houdt me gemotiveerd om te blijven komen”, legt hij uit. “We leven allemaal in een drukke wereld en als je één keer van school af bent, is het moeilijk om weer een studie op te pakken. Maar dit motiveert enorm.”
Verrijking
Met het diploma Bouwmanagement en straks het Vakdiploma Aannemer op zak is hij breed opgeleid en dat betekent een goede basis voor een toekomst in de bouw. Aan nieuwe cursisten wil hij meegeven dat de opleiding meer werk is dan je denkt: “Je moet het zeker niet onderschatten. Voor mij gaat het gemakkelijk, omdat ik relatief kort na het mbo ben doorgestroomd. Maar ook dan komt het niet aanwaaien.”
Egbert zou het opleidingstraject zeker aanraden: “Het diploma is een goede verrijking van je cv. En het mooie van de KOB is dat elke afgeronde module op zich staat. Je kunt de studie dus altijd weer oppikken. Je ontvangt na elke module een certificaat, en na twee modules het diploma Bouwmanagement. Na het afronden van de derde module Ondernemen, heb je het Vakdiploma Aannemer in handen. Dus als je na twee jaar stopt, heb je alsnog twee certificaten en een diploma. Dat biedt een fijne zekerheid.”
Iedereen die zelfstandig wil functioneren in een bouw- of infrabedrijf, zit goed bij de avondopleidingen van de KOB. Cursisten worden breed opgeleide professionals. Opleidingsmanager Jaap Vollebregt zet vol in op innovatie, waarbij ook wordt gedacht aan nieuwkomers in de sector. Daarvoor is het digitale traject voor zij-instromer ontwikkelt.
De KOB is dé opleidingspartner waar je op kunt bouwen: afgestudeerden zijn ondernemende, praktisch ingestelde bouwprofessionals met een brede kennis van de bouw en grondig inzicht in de processen die er spelen. “Onze bouw- en infra-opleidingen zijn marktleidend”, vertelt Jaap Vollebregt, naast opleidingsmanager ook docent Werkvoorbereiding & Uitvoering. Door zijn praktijkervaring in het bouwwezen weet hij de KOB-opleidingen en certificeringen continu te verbeteren.
Digitaal traject voor zij-instromers
Het digitale traject voor zij-instromers is een van de innovaties van de KOB. Dit opent de deur voor nieuwkomers van buiten de technieksector om de bouw en infra te betreden.
“We passen hiervoor onze bestaande opleidingen aan naar een goed toegankelijk digitaal platform. Inhoudelijk komt de lesstof sterk overeen met de reguliere KOB-opleiding, maar dan in een compactere vorm. In maart gaat het eerste deel live; in september zal ook het tweede gedeelte online te volgen zijn.”
Altijd actueel
Om de lesstof up-to-date te houden, gebruikt de KOB de feedback van onder meer studenten en docenten, en informatie vanuit organisaties zoals Bouwend Nederland en het Economisch Instituut voor de Bouw. “Dankzij ons uitgebreide netwerk en de sterke connecties met de bouw- en infra-praktijk kunnen we de lesstof continu actueel en relevant houden. Mijn technische achtergrond helpt bij het vertalen van nieuwe ontwikkelingen in het curriculum, ondersteund door een team van lesstofontwikkelaars en examenmakers. Het is echt teamwork.”
Kwaliteit wordt gewaarborgd
”Wie de hele KOB-opleiding succesvol doorloopt, ontvangt het Vakdiploma Aannemer B&U of Infra én een erkend post-mbo- of post-hbo-diploma”, vervolgt Jaap. “Bovendien mag je je als aannemer aansluiten bij BouwGarant.”
De kwaliteit van de KOB-opleidingen wordt gewaarborgd door een examencommissie en externe audits. “Deze commissie, met experts uit het veld en Bouwend Nederland, toetst onze examens op niveau en haalbaarheid. Daarnaast ondergaan we als erkend post-mbo- en post-hbo-instituut elke vier jaar een audit door CPION.”
Nieuw is dat de KOB het NRTO-keurmerk mag voeren, de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. “Dit alles, samen met de inzet van ons deskundige team, garandeert de hoge standaard van ons onderwijsaanbod.”
Brede avondopleidingen
De KOB gelooft dat dé calculator of dé werkvoorbereider niet bestaat. Daarom brengt de KOB liever de breedte van een vakgebied voor het voetlicht. “Wij bieden de tools die nodig zijn om alle aspecten van een bouwproject goed in de vingers te krijgen. Zo krijg je generiek geschoolde professionals, die als een spin in het web op een project kunnen handelen – als de rechterhand van de ondernemer, of als de ondernemer zelf.” De KOB leidt vooral mensen in het midden- en kleinbedrijf op, altijd in de avonduren, en vanuit veertien opleidingsplaatsen in het land. Er is dus altijd een opleidingsplaats in de buurt!
Met een hbo-diploma Bouwkunde op zak én twee jaar ervaring als werkvoorbereider, wilde Yentl Heijker (24 jaar) haar bouwkennis verder verbreden. De opleiding KOB voor hbo’ers B&U bleek de perfecte keuze: “Je krijgt drie jaar studie in één jaar tijd en leert alles over het bouwproces. Ideaal!”
Yentl heeft een natuurlijke affiniteit met techniek. Als kind bouwde zij al vogelhuisjes en repareerde zij kapotte voorwerpen. “De technische aspecten en de diversiteit van de bouw spreken mij aan. Ik kan er echt mijn technische ei in kwijt.” Twee jaar was ze werkvoorbereider in de nieuwbouw en verbouw. Nu gaat ze in diezelfde rol verder bij BURGY Bouwbedrijf in Leiden, gespecialiseerd in restauratieprojecten. “Als nieuwkomer in het vak wilde ik me verder ontwikkelen en deze KOB-opleiding was perfect: je krijgt in één jaar tijd het equivalent van drie jaar studie en leert alles over het bouwproces. Bovendien zat ik nog lekker in de leermodus, wat handig is bij zo’n intensieve opleiding.”
De eerste twee modules waren sterk gericht op het overnemen of starten van een bedrijf. Hoewel Yentl die ambitie niet heeft, zag ze de waarde in van de brede kennis die ze opdeed. “Ik wil uiteindelijk doorgroeien naar projectleider en zie dit als een mooi begin.” Eenvoudig was het niet, maar Yentl kon de stof goed oppakken. Vooral de module over bouwrecht vond ze interessant: “Dergelijke kennis is essentieel, ook in de werkvoorbereiding. Je moet weten welke rechten er spelen, wat er in contracten staat en welke contractvormen er zijn.”
Het meest verrassend vond Yentl de grondige behandeling van financieel management. “Als werkvoorbereider heb ik natuurlijk ook met financiën te maken, maar vooral gericht op kostenbewaking. Nu werd financieel beheer veel grondiger behandeld, inclusief boekhouding en bedrijfsadministratie. Ook al heb ik daar niet direct mee te maken, het is wel supergoed om te weten. Geldmanagement vormt immers de basis van elk bedrijf. Ik begrijp de financiële aspecten van de onderneming nu beter en kan er over meepraten. Door de opleiding heb ik een bredere kijk op zaken, die verder reikt dan mijn eigen projecten.”
Lekker veel zelfstudie
Tijdens de opleiding zijn er maar acht klassikale bijeenkomsten: vier colleges (met overnachting) en vier werkbijeenkomsten. Het is dus een intensief jaar met veel zelfstudie. En precies dit sprak de ambitieuze jonge hbo-professional enorm aan. “Je kunt zelf je tijd indelen en natuurlijk is er begeleiding van docenten beschikbaar, maar je moet echt bereid zijn om tijd en energie te investeren. Als je digitaal feedback krijgt op je ingeleverde werk, moet je daar bijvoorbeeld zelf mee aan de slag. Je wordt niet aan het handje meegenomen”, legt ze uit.
In eerste instantie was het een uitdaging om de opleiding te combineren met haar fulltime baan en thuis, maar na verloop van tijd wist Yentl een balans te vinden. “Bij de eerste module moest ik mijn privéleven behoorlijk ‘on hold’ zetten. Na de eerste bijeenkomst krijg je wekelijks opdrachten via een digitaal portaal. Dat overviel mij en mijn medestudenten enigszins, dus het was echt even aanpoten. Maar daarna raakte ik gewend aan de werkwijze en kon ik mijn werk, studie en vrije tijd beter in evenwicht houden.”
Dat de groep zeer divers was, met mensen uit de werkvoorbereiding, iemand met een familiebedrijf en mensen uit de infrasector, gaf een extra dimensie: “Doordat ieder zijn eigen inbreng had, leerden we niet alleen van de lesstof, maar ook van elkaar. Dat was een grote toevoegde waarde.” Al met al heeft de opleiding Yentl een breder begrip van het complete bouwproces gegeven. “Het gaat me zeker helpen bij mijn verdere ontwikkeling in de bouwsector en carrièremogelijkheden. Maar eerst wil ik nu buiten, in de uitvoering, praktijkervaring opdoen. Pas als ik de technische materie beheers, wordt het misschien tijd om een stapje verder te zetten.”
De opleiding kan volgens haar waardevol zijn voor velen, omdat het stapsgewijs inzicht biedt in alle aspecten van het bouwproces en het opzetten van een bouwbedrijf. Ze raadt de opleiding dan ook zeker aan. Wel adviseert ze dit alleen te doen als je er echt de tijd voor hebt. Nog een tip: “Begin op tijd met de opdrachten. Wij kregen die altijd in het weekend. Als je dan meteen begint met lezen, is het gemakkelijker om ze doordeweeks in de avonduren te maken.”
Met trots kunnen we melden dat de KOB het NRTO-keurmerk heeft behaald. In november kregen Jaap Vollebregt en Robbert van Dam van de KOB het certificaat uitgereikt van Bozèna van Trigt van NRTO.
Het verkrijgen van dit keurmerk is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze producten en de professionaliteit van onze dienstverlening. Een onafhankelijke, externe certificerende instelling heeft getoetst of we aan de kwaliteitseisen voldoen. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de branchevereniging voor private opleiders. Bekijk ook de video van NRTO met uitleg over het keurmerk.
1. NRTO Keurmerk from NRTO on Vimeo.
Bij Bouwbedrijf Steggink stimuleren ze een leven lang leren, en wordt het personeel opgeleid in de breedte. “Voor elke functie zijn immers mensen nodig”, aldus directeur Ewald Steggink. Medewerkers worden zowel intern als extern geschoold en begeleid. Zo volgt timmerman Jeffrey Lammerink modules van de KOB-opleiding: “Een mooie opstap om verder te groeien.”
Bouwbedrijf Steggink in Reutum viert dit jaar zijn 61-jarig bestaan. Het allround familiebedrijf telt zo’n tachtig medewerkers, met veel eigen timmerlieden, metselaars en andere vakmensen – inmiddels kent het bedrijf 15 vader-zoon relaties. Dit zegt genoeg over de sfeer binnen het familiebedrijf. Naast nieuwbouw, renovatie, restauratie en onderhoud doet het bedrijf ook projectontwikkeling, vooral in de regio Twente. Opleiden in de breedte is een rode draad, vertelt directeur Ewald Steggink: “Doordat de bouw steeds complexer wordt, hebben wij behoefte aan goed geschoolde medewerkers. Wij stimuleren ‘leren’ dan ook op allerlei manieren.”
Vooral op grotere bouwplaatsen met veel onderaannemers is het belangrijk dat er goede meewerkende voorlieden of bouwuitvoerders lopen: “Jongens die verbaal sterk zijn en die de bouwplaats kunnen managen en anderen kunnen motiveren. We zien steeds meer meewerkende bouwuitvoerders. Zij moeten een tekening, bestek en een begroting kunnen lezen en kennis hebben van werkvoorbereiding. De KOB-opleidingen zijn daarvoor perfect, ze geven verbreding en verdieping. Diverse medewerkers bij ons hebben deze al gevolgd: van jongens op de bouwplaats, zoals Jeffrey, tot mbo’ers en hbo’ers bij ons op kantoor.”
Een stap verder
Jeffrey werkt sinds 2013 als timmerman bij Steggink, nadat hij zijn mbo4-opleiding bouwkunde had afgerond. “Omdat ik graag een stap verder wil, heb ik Opdrachtverwerving en Calculatie bij KOB gevolgd. Een mooie opleiding, die mij helpt om straks door te groeien: heel breed, en de docent wist zijn kennis goed over te brengen. Zelf vond ik calculeren het interessantst. Op basis van een tekening moesten we een uittrekstaat en een begroting maken. Helaas zat er geen try-out pakket van het calculatieprogramma bij, waardoor ik de opdrachten op mijn werk moest maken of thuis in Excel. Het is dus wel handig als je een calculatieprogramma erbij hebt en enige affiniteit met de computer hebt.”
Ewald: “Je ziet vaak dat jongens uit de praktijk veel ervaring hebben op de bouwplaats, maar minder affiniteit hebben met computers, tekenprogramma’s en BIM. Het omgekeerde geldt voor de mbo’ers en hbo’ers op kantoor: zij zijn digitaal handig, maar het ontbreekt hen aan de nodige praktijk- en materialenkennis. Eigenlijk zou iedere mbo’er of hbo’er eerst een jaar of twee buiten praktijkervaring moeten opdoen. Wij nemen ze daarom soms mee de bouwplaats op, of ze lopen mee in hun vrije tijd. Veel leren ze als ze bijvoorbeeld een eigen huis gaan bouwen, zoals Jeffrey heeft gedaan. Dan zien ze wat er allemaal nodig is, en wat het kostenplaatje is.”
Een leven lang leren
Het mooie van de bouw vindt Ewald dat je een leven lang kunt leren. “Werken in de bouw is allang niet meer zwaar en vies, of levenslang timmeren en metselen. Er zijn juist volop doorgroeimogelijkheden. Meerdere jongens op kantoor zijn als leerling begonnen, en daarna timmerman, voorwerker, werkvoorbereider of projectleider geworden. Juist daarmee bied je uitdaging in je werk en probeer je binding te behouden met medewerkers. Het mooie van de bouw is dat je met veel verschillende mensen in aanraking komt, en in relatief korte bouwtijd veel in het zicht kunt brengen. Zelf ben ik ook vanuit de praktijk doorgegroeid; mijn passie ligt altijd nog bij het bouwen en de projectleiding op de bouwplaats. Door de groei van het bouwbedrijf heb ik nu een leidende functie en zit ik aan de voorkant van het bouwproces.”
Mensen werven
In de hele bouwsector is een tekort aan vakmensen die met hun handen willen werken. Toch komt Steggink relatief makkelijk aan nieuwe medewerkers. “Jongeren beginnen hier vaak met een vakantie- of zaterdagbaantje, en raken zo met ons verbonden. We bieden ook volop mbo- en hbo-stageplaatsen, en begeleiden studenten van diverse opleidingscentra. Dit doen we met vijf leermeesters en ervaren projectleiders. De beste kandidaten houden we graag, en daar steken we veel tijd en energie in.”
Wat ook helpt: Steggink werkt regionaal, dus uren reizen is niet aan de orde. “En we bieden afwisseling en diversiteit van projecten. Steggink bouwt in allerlei sectoren, waaronder de woning- en utiliteitsbouw, de agrarische sector en in de zorg en restauratie. Verder zie je in de bouw veel robotisering en prefab, terwijl wij juist nog veel traditioneel werk doen. Vakmensen vinden dat prettig, en die hebben wij daar hard bij nodig. Ook praten we regelmatig over ieders toekomstvisie. Wil je hetzelfde blijven doen? Of jezelf verder ontwikkelen? Alles kan, we hebben in allerlei functies mensen nodig. Maar het belangrijkste is plezier en uitdaging in het werk.”
Ewald is enthousiast over de KOB-opleiding, al zou een vak over projectontwikkeling en kopersbegeleiding een mooie aanvulling zijn. Ook mag er meer aandacht komen voor de kleinere bedrijven: “Van de vierduizend bouwbedrijven in Nederland is tachtig procent immers midden- en kleinbedrijf. Voor de rest raden wij jongeren die willen doorgroeien, zowel vanuit de bouwplaats als vanuit kantoor, deze opleiding van harte aan. Onze mensen zijn hierover enthousiast.” Jeffrey wil na zijn eindtoets in elk geval door met Werkvoorbereiding en Uitvoering. “Dat lijkt me super interessant. Of ik daarna ook Ondernemen ga doen, weet ik nu nog niet.”
Als docent bij KOB helpt Rini van Son om professionals in de bouw een stevige basis voor hun loopbaan te geven: “Bij ons leren ze om de kennis toe te passen in het eigen bedrijf, daardoor kunnen ze vaak direct verbeteringen doorvoeren.”
Rini van Son is al twintig jaar docent bij BOB-KOB. Tijdens zijn loopbaan bij BAM combineerde hij het docentschap met een drukke baan. “Ondanks die drukte kwam ik er altijd weer vol nieuwe energie vandaan. Het is gewoon heel leuk om mensen in hun loopbaan te helpen en kennis over te dragen.”
Bouwproces doorgronden
De opleidingen van KOB zijn gericht op kaderfunctionarissen in bouw en infra, die zich breed willen ontwikkelen. In een tweejarige opleiding leren zij het gehele bouwproces te doorgronden, zodat ze integraal leren denken, over de eigen vakdiscipline heen. Sommige deelnemers stromen daarna door naar de eenjarige vervolgopleiding Ondernemen. Rini: “Daar leren ze vooral de kennis en vaardigheden om als ondernemer aan de slag te gaan. Zelfstandig of binnen hun bedrijf. Met direct toepasbare kennis over onderwerpen als leiderschap, financieel management en bedrijfsvormen.”
Naast de reguliere KOB-opleiding, die vooral gericht is om mensen met een technische achtergrond, vaak op BBL- of BOL niveau 4, is er voor hbo’ers een eenjarige opleiding samengesteld. Rini: “Hbo’ers hebben vaak een bredere theoretische achtergrond, met deze opleiding kunnen we ook hen optimaal bedienen.”
Rini, 65 jaar jong, heeft 42 jaar bij BAM gewerkt. Hij lacht: “Tegenwoordig komt het niet meer zo vaak voor, dat mensen bij één werkgever blijven werken. Maar ik heb het geluk gehad dat er bij BAM altijd nieuwe uitdagingen waren. Zo heb ik bij 16 verschillende bedrijven gewerkt, van landelijke tot specialistische bedrijven in de infra. Altijd in financiële functies; ik ben begonnen als administrateur en heb mijn loopbaan beëindigd als CFO (Chief Financial Officer) bij de Hogesnelheidslijn (HSL).”
Van elkaar leren
In zijn loopbaan heeft hij zich altijd kunnen ontwikkelen. Niet alleen door opleidingen te volgen, maar vooral door ervaringen op te doen. Dat probeert hij ook als docent mee te geven: “Het meeste leer je door fouten te maken en door bij anderen in de keuken te kijken. Zo heb ik altijd veel geleerd van mensen met wie we in combinaties werkten. Dat is ook zo mooi aan de bouw, dat zogenaamde concurrenten altijd erg open zijn over hoe zij werken. Die cultuur zien we ook bij onze opleidingen, waar deelnemers juist van elkaar heel veel leren. Ik zeg wel eens dat ze misschien wel meer van elkaar kunnen opsteken, dan dat wij ze kunnen vertellen.”
Kennis in de praktijk brengen
Bij de KOB-opleidingen ligt de nadruk sterk op de praktijk. Niet alleen doordat deelnemers samen sparren en van elkaar leren, maar ook door de focus op het toepassen van de lesstof. Rini: “Natuurlijk leren ze bij ons de theorie, maar vervolgens moeten ze daarmee aan de slag. We vragen ze continu om te reflecteren op het eigen bedrijf, hoe het daar gaat en vooral wat er daar beter kan. Dat levert vaak mooie inzichten op, die de deelnemers direct in de praktijk kunnen brengen.”
Docent zijn praktijkmensen
De KOB-docenten zijn echte praktijkmensen. Rini: “Zeker voor techneuten is het belangrijk dat er iemand voor de groep staat die de vertaling kan maken naar de praktijk, en ook concrete en herkenbare voorbeelden kan geven. Financiën of kostenbewaking is soms taaie materie, maar als je kan laten zien hoe financieel inzicht tot betere projectresultaten kan leiden, dan is iedereen bij de les!”
Stevig fundament
De belangrijkste meerwaarde zit voor de deelnemers in het eigen functioneren. Rini: “Daar zien we mensen grote stappen maken. Ze leren niet alleen om nieuwe kennis en inzichten toe te passen in hun eigen bedrijf, maar ze vergroten ook de eigen persoonlijke effectiviteit. We besteden dan ook veel aandacht aan zaken als leiderschap en communicatie. Die combinatie maakt dat de opleiding een heel stevig fundament legt onder een loopbaan. Zowel voor deelnemers die zich willen ontwikkelen in hun vakgebied, als voor degenen die willen doorgroeien richting management of ondernemerschap.”
Aanvragen STAP-budget niet meer mogelijk
Op 3 juli 2023 was het laatste moment waarop je STAP-subsidie voor een KOB-opleiding kon aanvragen.
Vanaf september 2023 is het niet meer mogelijk om STAP-subsidie voor het studiejaar 2023-2024 aan te vragen.
Meer informatie vind je op de website van de rijksoverheid: STAP-regeling
Carrière maken in de infratechniek vanuit een compleet ander werkveld? Dat kan prima, bewijst Ruud Machielsen (47) uit Best. De grafisch vormgever schoolde zich om bij de KOB en werkt nu als werkvoorbereider civiele techniek bij gemeente Geldrop-Mierlo.
Ruim 25 jaar werkte Ruud als vormgever bij reclamebureaus. “Ik had van mijn hobby mijn beroep gemaakt en vond grafisch ontwerpen superleuk. Maar het was vaak hollen of stilstaan en het waren vaak onzekere tijden in een economische crisis. In de hoogtijdagen zat je op rozen, in tijden van malaise kreeg je ontslag. En ‘voor jou tien anderen’ was meestal de tendens.”
Twee dagen nadat Ruud bij een groot standbouwbedrijf startte (maart 2020), ging Nederland vanwege corona op slot en belandde hij in de WW. “Toen was voor mij de maat vol en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging die én leuk was én baanzekerheid gaf. Op een lijst van het UWV met daarop de vijftig meest kansrijke beroepen stond ‘werkvoorbereider in de civiele techniek’ op de tweede plek, en dat sprak me direct aan.”
Het technisch tekenen was voor Ruud het meest aansprekende deel. “Ik heb dat jarenlang in de reclame gedaan, dus waarom niet in de civiele techniek? Ik besloot eerst een opleiding AutoCAD te volgen, zodat ik me op meerdere branches kon richten, zoals de elektrotechniek en de bouw. Daarna zocht ik een opleiding in de civiele techniek, en kwam ik uit bij de KOB.”
‘Ambtenaar’
Ruud volgde de module Techniek (2021) en rondde daarna Opdrachtverwerving & Calculatie af (2022). Dit najaar start hij met Werkvoorbereiding & Uitvoering. “In het begin was ik een vreemde eend in de bijt, helemaal nieuw in het vak en een stuk ouder dan de jonge gasten uit de infra-praktijk, van graafmachinisten tot rioolwerkers. Door mijn inzet en levenservaring heb ik het toch gehaald, met goede cijfers. Ik werd al snel een van hen, al noemen ze me wel ‘ambtenaar’.”
Een paar maanden nadat Ruud met Techniek startte, kon hij al via consultantbureau (Lybrae Consultants) bij de gemeente Best aan de slag. Nu werkt hij als werkvoorbereider bij de gemeente Geldrop-Mierlo, waar hij volop ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. “Ik zit aan de opdrachtgeverskant van de infra. Voor de nieuwbouw van woningen moet alles onder het maaiveld – dus rioleringen, kabels en leidingen, wegen – worden getekend. Daar ben ik volop mee bezig.”
Verhelderend
De module Techniek vond hij een nuttige opleiding. “Ik leerde bijvoorbeeld hoe groot het afschot moet zijn wil het water weglopen naar een put. En hoe je een weg opbouwt, met een fundering, tussenlaag, asfalt en deklaag. Ik wist niet eens wat een betonklinker was, laat staan hoe je een riolering aanlegt en hoe dik, lang en breed die buizen moeten zijn. Het was verhelderend om dit allemaal te leren.”
Opdrachtverwerving & Calculatie was andere koek. “Het rekenen/calculeren is niet mijn favoriete onderdeel. Ook de anderen vonden het pittig. Maar we vormden met de hele klas een mooi team en mochten veel opdrachten samen uitwerken. De docent gaf veel praktijkvoorbeelden en was met iedereen begaan. Hij kende sommige jongens ook al uit het vak. Van de tien deelnemers was iedereen bij alle lessen aanwezig, dus dat zegt wel wat.”
Ruud zijn doel is om zo snel mogelijk een goede werkvoorbereider te worden. “Maar dat duurt nog wel een paar jaar, want het werk is moeilijk en veelomvattend. Als gemeentelijke opdrachtgever heb je met veel specialismen te maken, bijvoorbeeld vergunningen, groen, milieu, duurzaamheid en water. Als grafisch vormgever zijn er weinig regels. Ik had dan alleen een budget en een klant met soms een idee; nu is mijn werk veel complexer.
Wat Ruud bij de KOB leerde, brengt hij dagelijks in de praktijk. “De opleidingen zijn praktisch en inhoudelijk; ik heb er veel aan. Zo weet ik bij elk bestek en elke tekening die ik maak, hoe men aan de uitvoerderskant, de aannemerij, ernaar kijkt. Mogelijk ga ik nog een hbo-opleiding op ontwerpgebied volgen voor een nog betere basis.”
Groot rendement
De ommezwaai was groot, maar het rendement ook: “Ik ben van de snelle commerciële branche, de reclame, naar de publieke dienstverlening gegaan: de lokale overheid. De stress die ik 25 jaar lang ervoer, heb ik niet meer. Mijn werk, het tekenen, de collega’s, de branche, het naar buiten gaan om werken te bekijken en van anderen te leren, vind ik mooi.”
Infratechniek zit Stephany Wagelaar in het bloed; de werkvoorbereider en financieel administrateur werkt al sinds haar vijftiende in de sector. Om een bredere kijk op de bedrijfsvoering te krijgen, haalde ze onlangs haar Vakdiploma Aannemer bij de KOB. Ze kent nu de bedrijfskundige en financiële ins en outs van het infra-familiebedrijf waar zij werkt, en dat voelt goed.
Stephany (31) begon met het sorteren van bonnetjes in het bedrijf van haar vader, Aannemersbedrijf Wagelaar in Landsmeer, gespecialiseerd in het uitvoeren van grond-, straat- en rioleringswerken. Ze bekwaamde zich in de administratie en volgde een Schoevers-opleiding tot directiesecretaresse en een hbo-studie crossmediale communicatie. Dit alles was niet haar ding: haar hart lag toch echt bij de infra.
Infra: prachtige branche
“Ik vind de infratechniek een prachtige branche. Je bouwt en creëert met elkaar steeds opnieuw mooie dingen, het werk is afwisselend en het soort mensen en de mentaliteit spreken mij enorm aan. Het is een wat traditionele, ouderwetse sector, maar de ontwikkelingen gaan hard – bijvoorbeeld door digitalisering en robotisering. Het is dus goed om er een frisse wind in te krijgen, met nieuwe visies. Het volgen van opleidingen helpt daarbij.”
Een paar jaar geleden maakte Stephany de overstap naar een ander bedrijf, maar keerde toch terug bij Wagelaar. Daar doet ze nu de werkvoorbereiding en volledige administratie. “Ik wilde wel een doel hebben, dus ben ik bij de KOB de module Werkvoorbereiding & Uitvoering gaan volgen. Meer was ik niet van plan, maar dit ging me zo goed af dat ik ook Techniek ben gaan doen, en vervolgens Opdrachtverwerving & Calculatie en afgelopen jaar Ondernemen. Nu heb ik dus mijn Vakdiploma Aannemer op zak.”
Stephany leerde hoe je een infraproject voorbereidt, realiseert en oplevert door te sturen op geld organisatie, tijd, informatie en kwaliteit (2019-2020). Ze vergrootte haar kennis van infratechniek, zodat ze een infrabouwproject technisch kan voorbereiden, en leerde infraopdrachten verwerven en een aannemingssom bepalen van een infraproject (2020-2021). Bij Ondernemen tot slot leerde ze hoe je een infrabedrijf financieel en bedrijfsmatig inricht en stuurt (2021-2022).
Werkvoorbereiding was favoriet: “Het is gaaf om uit te zoeken
hoe je het meeste geld kunt verdienen.”
Andere kant van cijfers
Bij Techniek ontdekte ze hoeveel technische kennis ze miste. “De jongens die van ‘buiten’ naar ‘binnen’ kwamen, wisten al veel. Ik niet, omdat ik juist van kantoor naar ‘buiten’ ging. Nu begrijp ik zaken veel beter, zoals hoe een put in elkaar zit. Wel leuk trouwens, dat je elkaar in het werk weer tegenkomt.” Ondernemen ging Stephany juist gemakkelijk af, terwijl de mannen uit de praktijk dit lastig vonden. “Ik vond dit onderdeel erg boeiend, omdat je naar de andere kant van cijfers leert kijken en er op leert sturen.” Ook Werkvoorbereiding was favoriet: “Het is gaaf om uit te zoeken hoe je het meeste geld kunt verdienen.”
Ze is vol lof over de docenten: “Je merkt aan alles dat ze veel kennis van zaken hebben, en passie voor hun werk. Dat werkt aanstekelijk. Door de vergelijking met de praktijk was de lesstof voor iedereen te begrijpen. En wat je leert, is direct toepasbaar in de praktijk. Zo kreeg ik bij Werkvoorbereiding allerlei slimme handvatten om mijn werk beter te doen – een fijne aanvulling op wat ik in mijn werk al had geleerd. Door Ondernemen weet ik meer van personeel en cijfers. Ik heb onze algemene kosten al onder de loep genomen, om te kijken waar we kunnen verbeteren.”
De jarenlange praktijkervaring die Tom Jongejans en Tessa Leijen ieder in de bouw hebben, zien ze bij de KOB gesterkt door theoretische kennis. Hun einddoel is het Vakdiploma Aannemer: “Met hulp hiervan kunnen we in de toekomst het metaalconstructiebedrijf van Toms ouders runnen. Fijn ook, om dezelfde kennis te hebben.”
Tessa (33) was tekenaar bij een houtskeletbouwbedrijf toen zij in 2020 aan de KOB-opleiding Techniek begon. “Ik ben zonder ervaring in de bouwbranche begonnen. Na een aantal jaar werken in de praktijk, vooral met tekenprogramma’s, merkte ik dat ik de basiskennis van een bouwkunde-opleiding miste. Ook wilde ik meer weten over het ondernemerschap in de bouw. Deze opleiding had ik altijd al in mijn achterhoofd, dus toen Tom zich ging inschrijven deed ik dat ook. Door het samen te doen, krijgen we allebei dezelfde basis.”
Tom (41) is assistent bedrijfsleider bij Las- en Constructiebedrijf Kiljan in Den Helder. Dit bedrijf van zijn ouders maakt onder meer kleinere staalconstructies, trappen, hekken, en allerhande sierwerk. “Ik hoop straks Kiljan over te nemen en daar zijn aannemerspapieren erg handig voor. Via een beroepsinteressetest kwam ik bij de KOB terecht.” Inmiddels volgen beiden Opdrachtverwerving & Calculatie, werkt Tessa als tekenaar en werkvoorbereider bij een keuken- en interieurbedrijf, en verwachten zij hun derde kindje.
Kwartjes vallen
Het stel is al veel wijzer geworden. “Vooral over de basisbegrippen techniek. Je kent ze uit de praktijk, maar leert nu de theorie.” Tessa: “We werkten allebei bij onderaannemers; je mist dus de kennis van een aannemersbedrijf. Die basiskennis kregen we meteen het eerste jaar.” Tom: “Eerder deed ik als campingmedewerker allerlei verbouwingen. In de praktijk ging dit prima, maar bij Techniek leer je pas hoe het echt moet. Dan gaan de kwartjes vallen. Wat je leert, kun je ook direct toepassen.”
De opgedane kennis helpt ook bij het contact met aannemers. Tessa: “Ik ben geen werkvoorbereider in de bouw, maar ik communiceer wel veel met aannemers. Met de juiste kennis gaat dit een stuk soepeler. Je begrijpt beter hoe een bestek of een tekening in elkaar zit. En je kijkt naar alle aspecten, wat het ook interessanter maakt.” Tom ervaart dit net zo: “Als ze op kantoor nu met een tekening komen, weet je precies waar je op moet letten. Dat praat veel gemakkelijker.”
Zowel Tom als Tessa hebben van nature interesse in techniek en bouwen. “Ik heb bouwen met mijn handen altijd leuk gevonden”, vertelt Tom. “Eerst al thuis, op de zaak, maar zeker na mijn opleiding voor technisch medewerker recreatiebedrijf en als allround klusjesman. Samen hebben we ook al drie huizen gekocht en verbouwd.” Tessa: “Ik heb een technische inslag; ben goed in wis- en natuurkunde. Ook ben ik handig met computers. Na mijn studies Technische Informatica en Product Design had ik samen met mijn vader een bedrijfje in de werktuigbouw, waar ik 3D-tekeningen en animatiefilmpjes van machines maakte. Via Tom en Kiljan ben ik de bouw in gerold.”
Gouden combi
De ambitie is dat Tom binnen twee jaar de zaak overneemt. Als hij zijn draai gevonden heeft, komt Tessa er misschien bij. Ze vullen elkaar goed aan: Tessa kan goed tekenen en is sterk in computerzaken en administratie. Tom is handig met zijn handen, en is met zijn ervaring als lascoördinator en werkplaatschef goed in het regelen van zaken. “We zijn een gouden combi”. Ook bij de opleiding doen ze veel samen, “omdat we dat straks ook gaan doen. Je moet niet zelf alles kunnen.”
De opleiding bevalt goed. “De docenten hebben veel praktijkervaring, zijn flexibel en denken met je mee. Je kunt ze altijd vragen stellen, ook in het weekend. En de aangeboden informatie is divers en uitgebreid. Je hebt dus veel aan deze opleiding, zeker als je bij een aannemersbedrijf als werkvoorbereider of uitvoerder werkt.” Wat beter kan, zijn de kleine foutjes in de online werkboeken. Verder zouden ze graag meer lessen online volgen, zoals tijdens corona. Tom: “Online leren bevalt mij prima. Het scheelt me veel (reis)tijd, zeker met onze gezinssituatie en fulltime banen.”
Ze raden anderen de opleiding zeker aan. “Maar hou er rekening mee dat er veel uren in gaan zitten. Vooral voor de individuele praktijkopdracht moet je echt de tijd nemen. Reserveer dus tijd in het weekend of ’s avonds in de week en maak een goede planning! Zeker als je niet in de aannemerij zit, is het best pittig. Met een stukje voorscholing is het gemakkelijker.”
Volgend jaar gaan ze verder met deel drie van de studie: Werkvoorbereiding & Uitvoering. Tessa hoopt, met de baby in aantocht, een jaar te kunnen overslaan en daarna met Tom samen het traject weer op te pakken, om vervolgens het gemiste jaar in te lopen.
In de bouw is steeds meer behoefte aan breed opgeleide professionals. Mensen die niet alleen hun vak verstaan, maar ook de invloed van hun werk op andere disciplines begrijpen. Professionals die verder kijken dan de eigen discipline en integraal kunnen meedenken met een project en met het bedrijf. Voor die mensen is de opleiding Bouwmanagement van de KOB bij uitstek geschikt.
“Met een opleiding van de KOB leggen jonge professionals een brede basis voor een succesvolle loopbaan”, vertelt opleidingsmanager Robbert van Dam. “Onze opleidingen zijn het fundament waarop je kunt doorbouwen, zowel binnen een vakgebied als richting een toekomstige managementpositie.”
Regionale aanwezigheid
Samen met collega René van den Hoeven, is Robbert verantwoordelijk voor de landelijke KOB-activiteiten. Daarbij werken zij nauw samen met de 15 regionale opleidingslocaties en de bijna 60 docenten. Robbert: “Door onze regionale aanwezigheid kunnen deelnemers onze opleidingen altijd dicht bij huis volgen. Dat scheelt hen niet alleen in reistijd, maar ze leggen ook de basis van langdurige lokale netwerken. Doordat de deelnemers samen optrekken en leren van elkaars ervaringen, ontstaan vaak hechte groepen.”
Volwaardig bouwprofessional
De KOB is van en voor de bouw. Ontstaan als een opleiding voor het Vakdiploma Aannemer, is de KOB uitgegroeid tot misschien wel de breedste opleiding voor kaderfunctionarissen in de bouw. Van voorheen een verplicht papiertje, wordt het diploma nu gezien als een fundament onder een succesvolle carrière in de bouw. René: “Wij zijn er voor de mensen die zich willen ontwikkelen in een bouwbedrijf. Vaak zijn zij nog jong in jaren of in werkervaring en weten ze nog niet precies in welke richting ze zich willen ontwikkelen. Met onze opleiding Bouwmanagement, leiden we hen in twee jaar op tot een volwaardig bouwprofessional, ofwel algemeen kaderfunctionaris. Met docenten uit de praktijk, die de nieuwste ontwikkelingen en inzichten behandelen. Ook de lesmethodiek is modern en interactief en de kennis wordt direct toegepast in praktijkprojecten.”
Stevige basis
Met het diploma Bouwmanagement op zak, hebben de cursisten een stevige basis voor hun loopbaan. Veel deelnemers stromen vervolgens door naar de eenjarige vervolgopleiding ‘Ondernemen’. René: “Dat zijn vaak de mensen die ambities hebben op managementvlak, of om de rechterhand van de directeur te worden. Bij Ondernemen leren zij zaken als financiën en algemene bedrijfsvoering.” Ook voor toekomstige ondernemers is de opleiding nog steeds een uitstekend fundament, René: “Bij ons leren ze alle aspecten van het leiden van een bedrijf. Bovendien geeft het Vakdiploma Aannemer een startpapier om lid te worden van de Stichting Bouwgarant.”
Eén loket
Soms ontdekken deelnemers tijdens de opleiding Bouwmanagement dat zij zich in een vakgebied verder willen ontwikkelen. Voor die vakinhoudelijke opleidingen kunnen zij terecht bij BOB, waarmee de KOB eerder fuseerde. Robbert: “Bouwprofessionals kunnen bij BOB-KOB terecht voor al hun wensen, in de breedte bij de KOB en in de diepte, binnen hun vakgebied, bij de BOB. Wie bieden de sector één loket voor alle opleidingswensen.”
Deelnemers aan de opleiding Bouwmanagement hebben vaak een technische vooropleiding gedaan op een ROC of een opleidingscentrum, op BBL of BOL 4 niveau. Speciaal voor degenen met niveau 2 of 3, of voor zij-instromers, is er de opleiding Techniek. Robbert: “Hier word je klaargestoomd voor onze Bouwmanagementopleiding of voor de vervolgopleidingen van de BOB. In een jaar tijd krijgen de cursisten de kennis die noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren in een bouw- of infrabedrijf. Van het lezen van bestek en tekeningen, tot bouwfysica en mechanica. Je leert het hele begrippenkader kennen en toepassen.”
Bouwproces doorgronden
De belangrijkste meerwaarde van de opleiding Bouwmanagement is dat deelnemers in twee jaar tijd het gehele bouwproces leren doorgronden. Robbert: “Ze leren alle aspecten van het proces kennen. Van verwerving en calculatie tot voorbereiding en uitvoering. Deelnemers groeien dan ook vaak door tot vakspecialist of volwaardig MT-lid.” René: “Moderne ondernemers kunnen een bedrijf niet alleen runnen. De wereld is zo complex geworden dat ze goede mensen om zich heen nodig hebben. Zowel om hen te adviseren als om een deel van het takenpakket over te nemen. Ondernemers zijn erg enthousiast over de ontwikkeling die hun mensen bij ons doormaken. Met als bijvangst dat zij hun beste mensen perspectief en nieuwe uitdagingen bieden.”
Uitdagend, concreet en praktijkgericht: zo ervaart projectmanager Daniël Spitteler (28) de opleiding KOB voor hbo’ers, die hij sinds september 2021 volgt: “Het is een interessante opleiding, van hoog niveau, die een-op-een aansluit bij wat ik in de praktijk al doe en nog wil leren.”
Hij was van plan makelaar te worden; na de havo volgde hij korte tijd de opleiding makelaardij en vastgoed. Dit beviel hem niet, dus switchte Daniël naar de bouw, studeerde hbo bouwkunde en werkte zich van meewerkend timmerman op tot projectmanager/werkvoorbereider bij Aannemersbedrijf Aspect, gespecialiseerd in verbouwingen. Het bedrijf is opgericht door zijn vader en een compagnon. “Maar het is mij nooit op de schouders gelegd voor de bouw te kiezen. Ik heb op mijn zeventiende zelf voor dit mooie vak gekozen.”
Daniël houdt van de veelzijdigheid van zijn werk. “We zijn een relatief klein bedrijf, en ik draai van A tot Z mee bij bouwprojecten: van de opname tot de oplevering. Behalve bij de werkvoorbereiding en de financiële kant ben ik betrokken bij alle aspecten van het bedrijf, zoals personeelszaken. Dat maakt het bijzonder boeiend en het is een van de redenen waarom ik de opleiding KOB voor hbo’ers ben gaan volgen. Je krijgt een mix van vaktechniek, bedrijfskunde, bedrijfseconomie, organisatie en leidinggeven. En het is dé route naar het Aannemersdiploma.”
Positief uitdagend
Het post-hbo sprak hem aan vanwege de duur van een jaar. “Bovendien hoefde ik met mijn hbo-diploma niet eerst nog allerlei bètavakken te volgen.” Inmiddels heeft Daniël ervaren dat de opleiding hem past als een jas. “Het niveau ligt hoog, het is positief uitdagend en je krijgt opdrachtgerichte opdrachten en lessen. De drie docenten hebben jarenlange ervaring op allerlei posities in de bouw, en alles wat ik leer is direct toepasbaar in de praktijk. En: je wordt direct als ondernemer benaderd, niet als student.”
Zijn ambitie? Langzaam in het bedrijf toetreden als aandeelhouder, senior projectmanager worden en misschien zelfs wel directeur in opleiding. “De opleiding KOB voor hbo’ers sluit perfect aan bij die vervolgstappen. Ik ben precies op het juiste moment gestart. Alles is gericht op ondernemen en de financiële kant ervan, en dat sluit een-op-een aan bij wat ik doe en wat ik wil leren.” Het Aannemersdiploma heeft nóg een meerwaarde: “Als BouwGarant-aannemer moet een directielid dit diploma bezitten. Mijn vader heeft ‘m nu, maar wil de komende tien jaar langzaam uittreden. Het diploma halen is voor mij dus extra interessant.”
De aanpak van de opleiding spreekt hem aan: “Je bent de hele dag met elkaar, je eet gezellig samen en blijft overnachten. Ik vind dat een leuke manier van leren. Je houdt er ook mooie herinneringen aan, los van de studie. En je steekt veel op van elkaar, omdat iedereen een andere achtergrond heeft en dus een andere kijk op de praktijk.” Een nadeel vindt hij dat de feedback op de opdrachten wat algemeen is, gericht op de hele klas. “Dat mag persoonlijker, bijvoorbeeld door opdrachten op te delen in deelcijfers, zodat ieder weet waar hij meer aandacht aan moet besteden. Nu weet je dat minder goed en blijf je fouten herhalen.”
Doen!
Hij raadt anderen de KOB-opleiding zeker aan. “Ik was in het begin best sceptisch en dacht: ga ik mijn tijd moeten uitzitten of leer ik er echt van? Maar ik heb er daadwerkelijk echt ontzettend veel geleerd. De lessen en lesstof zijn van hoog niveau. Dus heb je behoefte aan een uitdaging, maar twijfel je nog? Doe het gewoon! Hou er alleen rekening mee dat de opleiding vrij intensief is, dus plan een dag in de week vrij.”
Nadat hij jarenlang een bouwbedrijf leidde, besloot Evan Kroon dat hij zijn kennis en ervaring ook breder wilde delen. Inmiddels werkt hij al weer drie jaar met veel plezier als praktijkdocent bij de KOB. “Ik vind het leuk om ambitieuze mensen verder te helpen”, vertelt hij. “Bij de KOB maken deelnemers enorme stappen in hun ontwikkeling.”
Evan gaf jarenlang leiding aan een bouwbedrijf, dat nog door zijn opa was opgericht. Omdat hij zich meer wilde gaan toeleggen op vastgoedontwikkeling en -beheer, en er in de familie geen opvolgers waren, verkocht Evan het bouwbedrijf. Daardoor had hij ook de ruimte om een andere passie na te jagen: kennisoverdracht. “Ik vind het leuk om ambitieuze mensen verder te helpen en ik had nu de ervaring om daarmee aan de slag te gaan”, vertelt hij. De stap naar BOB-KOB lag daarbij voor de hand. “Ik heb zelf vroeger mijn aannemersdiploma gehaald bij de KOB en bij BOB heb ik diverse opleidingen gevolgd.” Inmiddels doceert hij voor BOB Elementaire Bouwkunde A en verzorgt hij de deelopleiding Opdrachtverwerving & Calculatie bij de KOB.
Praktijkvoorbeelden brengen de stof tot leven
De KOB is een meerjarige opleiding, waarin jaarlijks andere onderwerpen aan bod komen. Evan koos vanwege zijn ervaring en interesse bewust voor de deelopleiding Opdrachtverwerving & Calculatie. In de andere deelopleidingen komen Techniek en Werkvoorbereiding & Uitvoering aan bod. Deelnemers ontvangen na het afronden van de opleiding het diploma Bouwmanagement. Zij hebben dan de brede kennis die nodig is om het bouwproces te leiden: het binnenhalen van de opdracht, het begroten van het werk, het voorbereiden van het werk en het aansturen van de uitvoering.
Het Vakdiploma Aannemer is de beloning voor de deelnemers die vervolgens de deelopleiding Ondernemen afronden. Daarbij werken de docenten, stuk voor stuk echte praktijkmensen, vooral veel met sprekende voorbeelden waardoor de stof tot leven komt. Evan: “De voorbeelden vormen het hart en de rode draad van de opleidingen.”
Stop meer energie in de calculatie
Bij het onderdeel Calculatie doorlopen de deelnemers stapsgewijs het calculatieproces. Van het lezen van bestek en tekeningen, tot het bepalen van de hoeveelheden en tot slot het maken van een begroting en het opstellen van een inschrijfsom. Naast het calculeren zelf komen ook onderwerpen aan bod als opdrachtverwerving, wet- en regelgeving, BIM en de Wet Kwaliteitsborging.
In de bouw, waar hard wordt gewerkt voor vaak weinig marge, is inzicht in de kosten essentieel. Evan: “Techneuten willen vaak het liefst buiten bezig zijn, met de projecten. Een valkuil is dan dat ze te weinig tijd en aandacht besteden aan bij bijvoorbeeld de calculatie. Ik vertel de deelnemers altijd dat je beter een paar weken kunt besteden aan een goede calculatie, dan dat je op je project maanden problemen en gedoe hebt. De extra energie die je in de calculatie stopt, verdien je dik terug in resultaat én in werkplezier”.
Goede communicatie is essentieel
Bij het onderwerp Opdrachtverwerving is communicatie een terugkerend thema. “Natuurlijk bespreken we het belang van een visie, over je bedrijf en over het soort werk en opdrachten dat je wilt verwerven”, vertelt Evan. “Maar daarnaast is communicatie essentieel, zeker voor bouwers die veel voor particulieren werken. Je merkt namelijk dat mensen veel mondiger zijn geworden, en ook steeds vaker een mening hebben. Want mensen kijken op internet en denken vervolgens overal verstand van te hebben. Daar moet je je in ieder geval bewust van zijn, zodat je daar rekening mee houdt in hoe je met klanten omgaat en hoe je communiceert. Met de gedachte dat jij de specialist bent en de klant gewoon moet luisteren, ga je het niet redden als ondernemer.”
Mensen willen gehoord worden
Daarnaast bespeurt Evan soms ook gemakzucht: “In de drukte of de hectiek wordt soms gedacht ‘die rekening komt straks wel’, of worden afspraken makkelijk verzet of niet nagekomen. Terwijl afspraken nakomen en duidelijke communicatie essentieel zijn, zeker bij particuliere opdrachtgevers. Die zijn veeleisender geworden. Ze willen gehoord en geïnformeerd worden en aarzelen niet om eventuele teleurstellingen te uiten op social media of op vergelijkingssites. Door daar in je communicatie op in te spelen, kun je heel gericht je reputatie versterken.”
Het draait om persoonlijke relaties
Hoewel internet en social media dus belangrijke hulpmiddelen kunnen zijn voor de moderne ondernemer, blijft persoonlijk contact het belangrijkst. “Hoe digitaal de wereld ook is, het draait om persoonlijke relaties, respect en sympathie. Mensen doen zaken met mensen, dus investeer in die relaties. Ook met het oog op een toekomst waarin het werk niet meer voor het oprapen ligt. Daar moet je als ondernemer op voorbereid zijn.”
De beste keus
Over de meerwaarde van het diploma Bouwmanagement en het Vakdiploma Aannemer is Evan duidelijk: “Het is veruit de beste opleiding voor professionals in loondienst, die zich willen verbreden, of voor mensen die zelfstandig ondernemer willen worden. Zowel in kennis als in kunde maken zij enorme stappen in hun ontwikkeling.”
Leo Schoenmaker is dagelijks bezig met het opleiden van jongeren én van professionals in de bouw. Naast zijn functie als directeur van opleidingsbedrijf Bouwmensen Kennemerland Zaanstreek Waterland (KZW) is hij namelijk ook plaatselijk directeur bij de KOB. Voor hem een logische combinatie: “Ik vind dat we op het gebied van opleiden meer samen moeten optrekken in de bouw. Dan kunnen we nog meer kwaliteit bieden aan leerlingen, cursisten en het bedrijfsleven.”
Maatschappelijke meerwaarde van onderwijs
Na een loopbaan in het bedrijfsleven zocht Leo 10 jaar geleden naar een functie met maatschappelijke meerwaarde. Leo: “Omdat ik al geïnteresseerd was in het ontwikkelen van mensen, solliciteerde ik als directeur bij het opleidingsbedrijf. Want hier helpen we jongens en meiden om een goede plek in de maatschappij te vinden.”
Bouw moet samen optrekken bij het opleiden
Bij het opleidingsbedrijf had Leo al regelmatig contact met BOB-KOB. Toen hij 2 jaar geleden werd gevraagd om plaatselijk directeur bij de KOB te worden, hoefde hij dan ook niet lang na te denken: “Ik vind dat we in de bouw zoveel mogelijk samen moeten optrekken bij het opleiden. Er zit zoveel kennis bij de diverse opleidingsinstituten, dat het alleen maar logisch is om die verbinding te zoeken. Want uiteindelijk hebben we allemaal maar één doel, namelijk zorgen voor goed opgeleid personeel in de bouw en infra.”
Belangrijke rol aannemers bij ontwikkeling van jongeren
Bouwmensen KZW is als werkgever verantwoordelijk voor 220 leerlingen. In een wereld die steeds sneller lijkt te veranderen, moeten ook opleidingsbedrijven zich blijven aanpassen en ontwikkelen. Leo: “De maatschappij, en daarmee de jeugd, verandert continu en om aansluiting te houden met onze leerlingen moeten ook onze instructeurs zich blijven ontwikkelen. Dat betekent dat we veel aandacht besteden aan hun pedagogische- en didactische kennis. Tegelijkertijd veranderen de vooropleidingen én het vak. Ook dat zorgt voor dynamiek bij opleidingsbedrijven. Zo hebben wij nu een digitale leeromgeving en werken we met VR-brillen.”
Maar het ontwikkelen van jongeren is niet alleen een taak van ROC’s en opleidingsbedrijven, benadrukt Leo: “Ook aannemers hebben een belangrijke rol. Wij hebben bijna alleen maar BBL-leerlingen, die doen bij ons de basiskennis en -vaardigheden op, maar de aannemers moeten hen verder bij de hand nemen en volwassen maken. Daar leren ze bijvoorbeeld wat teamwork echt is en dat je op tijd komt.”
Verbanden leggen
Als plaatselijk directeur van de KOB-opleidingsplaats Heerhugowaard zag Leo deelnemers terug, die eerder bij Bouwmensen hun basisopleiding volgden. Leo: “Leerlingen leren bij het opleidingsbedrijf het vak en de techniek. Bij de KOB leren ze met de vaktechnische kennis de verbanden te leggen tussen calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering.”
Bevlogen mannen en vrouwen
Leo merkte al snel dat de deelnemers een enorme drive hebben: “Dit zijn allemaal vrouwen en mannen die naast hun baan ook nog ‘even’ een meerjarige opleiding volgen. De bevlogenheid van die mensen is heel mooi om te zien, daar neem ik mijn petje voor af. Ik zie ook dat de deelnemers tijdens de opleiding hele hechte groepen worden, die elkaar buiten de opleiding om weten te vinden en ondersteunen.”
IJzersterke opleiding
Over de inhoud en de kwaliteit van de KOB-opleiding is Leo meer dan enthousiast: “Het is een ijzersterke opleiding. Niet alleen door de kennis die ze opdoen, die ze onmiddellijk kunnen toepassen, maar ook door de onderlinge samenhang tussen de onderwerpen. De opleiding is vrij breed maar kent ook genoeg diepte om goed beslagen ten ijs te komen.”
“Wat ook heel belangrijk is, is dat we allemaal hybride docenten hebben. Het zijn stuk voor stuk mensen die jarenlange praktijkervaring hebben opgedaan en vaak nog steeds actief zijn in hun vakgebied. Daardoor kunnen ze bijna alle theorie illustreren met voorbeelden, waardoor de lesstof veel meer gaat leven.”
Voor ieder bedrijf een verrijking
Volgens Leo is een KOB’er direct van meerwaarde voor zijn of haar bedrijf. Of je nu in loondienst werkt of je eigen bedrijf hebt. Leo: “Voor mensen in (midden)kaderfuncties in de bouw met enige ervaring, zijn de KOB-opleidingen Bouwmanagement en het Vakdiploma Aannemer perfect. Met de opgedane kennis en kunde zijn ze voor ieder bedrijf direct een verrijking.”
Vanaf 25 februari vervallen veel coronamaatregelen. Zo is het niet meer nodig om een QR-code te laten zien op onze leslocaties. Ook het dragen van een mondkapje en houden van 1,5 meter is niet meer verplicht.
Bekijk nog wel even de adviezen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Heb je verkoudheidsklachten of ben je positief getest op corona? Meld je dan af voor de les en blijf thuis!
Heb je nog vragen, neem dan even contact met ons op.
Dit jaar werkt de KOB voor het eerst met een leerplatform. Alle communicatie over de opleiding gaat via het platform en docenten en cursisten kunnen hier alles terugvinden wat met de opleiding te maken heeft. Sommige deelnemers moeten nog even hun weg vinden in het nieuwe systeem. Lisette Wilke, sinds mei commercieel medewerker binnendienst bij de KOB, helpt hen daar graag bij.
“Mijn baan bij de KOB is totaal anders dan mijn vorige functies”, vertelt Lisette. “Hiervoor werkte ik bij de politie en o.a. voor handhaving bij de gemeente Capelle. Omdat ik minder op straat wilde zijn en niet meer ’s nachts wilde werken ben ik overgestapt naar de uitvaart. Alleen had ik ook daar nog steeds vrij onregelmatige tijden en was het soms hectisch. Het is heel fijn om nu de rust van regelmatige werktijden te hebben en dat ik ook ’s avonds gewoon thuis ben voor de kinderen. Het werk bij de KOB is vooral administratief, maar ik heb ook klantcontact, iets dat ik heel leuk vind.”
Bij de KOB starten de opleidingen in september. Die periode rond de inschrijvingen, de start van de opleidingen en de examens zijn erg druk. De rest van het jaar houdt Lisette zich vooral bezig met het leerplatform. Daarnaast is ze het aanspreekpunt voor de deelnemers aan de opleiding KOB voor hbo’ers. Lisette: “Dat zijn dit jaar zo’n tien kandidaten die me regelmatig weten te vinden met vragen. Ik krijg wekelijks cijfers aangeleverd van deelopdrachten. Die cijfers moet ik dan weer communiceren naar de cursisten en naar de docenten. Straks ben ik ook verantwoordelijk voor de examens. Ik heb daarin meegelopen het afgelopen jaar en ik word daarin goed begeleid.”
Het leerplatform
Nieuw dit jaar bij de KOB-opleidingen is het gebruik van het leerplatform. Alle communicatie gaat via het platform. Deelnemers leveren hier de opdrachten in en ze kunnen ook oefenen met de lesstof. “Dit is het eerste jaar dat we met dit leerplatform werken”, zegt Lisette. “Het was iets meer werk om alles op tijd af te hebben, dan we van tevoren hadden gedacht. Volgend jaar hoop ik dat we de docenten en deelnemers wat eerder van een inlog kunnen voorzien zodat ze op hun gemak kunnen kennismaken met het systeem. In het leerplatform staat o.a. een digitaal werkboek, waaruit de cursisten werken. Alles wat ze in de opleiding leren, verwerken ze hierin en ook de opdrachten leveren ze hier in. Als een cursist bepaalde berekeningen moet maken, vindt hij of zij daar in het platform uitleg over.”
“In de voorbereidende fase heb ik een aantal onderdelen gebouwd, deelopdrachten en de evaluaties bijvoorbeeld. Je kijkt dan ook of zoiets er leuk en logisch uitziet en of het invullen niet te lang duurt. Na elke module vragen we de deelnemers de evaluatie in te vullen over de opleiding. In die evaluaties kunnen we dan zien waar ze tegenaanlopen, wat we nog kunnen verbeteren en waar ze tevreden over zijn. Het is de bedoeling dat de cursisten wekelijks even in het platform kijken of er berichten zijn of om een opdracht in te leveren. Het inrichten van het platform en het uitnodigen van cursisten is in september afgerond. Nu houd ik me bezig met het updaten van gegevens, maar ik ben ook een soort helpdesk voor cursisten en docenten. Een nieuw systeem is altijd even wennen in het begin. Zo help ik graag iedereen om goed gebruik te maken van het leerplatform.”
Vanwege de feestdagen is BOB-KOB gesloten van 24 december tot en met 9 januari. Fijne dagen toegewenst!
Als inframan in hart en nieren wilde Lammert-Jan Vogel graag verder kijken in de bedrijfsvoering. Hij volgde daarom afgelopen jaar de KOB-opleiding Vakdiploma Aannemer voor hbo’ers. De hoofduitvoerder bij Jansma Drachten heeft nu een schat aan ondernemerskennis aan boord, waaruit hij, afhankelijk van de situatie, kan putten.
Lammert-Jan (39) groeide op in de grond-, weg- en waterbouw, met een vader in hetzelfde vakgebied. Al op zijn vijftiende werkte hij bij lokale aannemers als grondwerker en asfaltafwerker. “Ik wilde de infra in, dus na de LTS Bouwkunde – waar ik meer bouwde dan timmerde – volgde ik de MTS GWW.” Na nog drie jaar land- en watermanagement ging hij aan het werk als uitvoerder in baggerwerken en grootgrondverzet. Inmiddels is hij vier jaar hoofduitvoerder bij Jansma Drachten. “In die functie heb ik grote combinatiewerken ingevuld, zoals de dijkversterking Ameland en de Ring Zuid in Groningen. Momenteel zit ik in de opstart van de reconstructie van de Friese veerhavens en diverse kleine RAW-werken in omgeving Leeuwarden.”
Theoretische bagage
Hoewel hij een echte techneut is, wilde Lammert-Jan meer kennis opdoen in bedrijfskundige zaken. “Ik wil breder kijken dan alleen de techniek – vooral op de fronten financiën en bedrijfsvoering. Ik vond dat bij deze eenjarige post-hbo-opleiding van de KOB. De opleiding heeft me een waardevolle verdieping en theoretische bagage gebracht bij managementvraagstukken. Natuurlijk is lang niet al het geleerde elke dag nodig, maar het is fijn om bedrijfskundige kennis als achtergrond te hebben, zeker bij de opstart van een project of een bouwcombinatie. Ik was de enige inframan; de anderen kwamen uit de bouw. Maar de opleiding behandelt wel echt bouw én infra. Er waren specifieke opdrachten die over een infrabedrijf gingen.”
Wie een afgeronde hbo-opleiding civiele techniek of bouwkunde heeft, kan bij de KOB terecht voor een speciaal traject: de opleiding KOB voor hbo’ers Infra of B&U. In een intensief jaar met veel zelfstudie leer je hier hoe je op een bedrijfskundig en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leiding kunt geven aan een klein tot middelgroot bouw- of infrabedrijf en complexe bouwprojecten. Na afronding ontvang je een erkend post-hbo-diploma en het Vakdiploma Aannemer. De meeste cursisten volgen de KOB voor hbo’ers voor hun persoonlijke ontwikkeling, waar het bedrijf uiteraard ook van profiteert. Echter mooi meegenomen is dat je met het Vakdiploma Aannemer B&U deelnemer kan worden van BouwGarant.
Het mooie vindt Lammert-Jan dat je niet leert wat goed of fout is, maar dat je op een bepaalde manier leert denken en daar je eigen weg in vindt. “Dat was het goede in zowel de opdrachten als de opbouw: je leert je eigen pad te kiezen. Zelf heb ik bij opdrachten heel andere keuzes gemaakt dan mijn klasgenoten, maar dat was niet goed of fout. Het is jóuw pad, jouw manier van ondernemen, jouw manier van leidinggeven. Wie weet ben ik ooit van plan een eigen bedrijf te runnen. Maar in grote combinaties ben je ook een bedrijf op zichzelf, en komt die bedrijfsvoering er dus ook bij kijken. In de rollen die je daarin vervult, maakt de opleiding het je gemakkelijker om te schakelen: je hebt alles immers al eens voorbij horen komen en hebt er al eens over nagedacht.”
Flink aanpoten
Naast zijn volle werkweken, zijn gezin én corona was de opleiding een pittige klus. “Zeker het eerste half jaar heb je de opgegeven studiebelasting minimaal nodig. Voor een pur sang techneut is het flink aanpoten, maar daar moet je een modus in vinden. Anderzijds: als je wilt ondernemen en op een bepaald niveau wilt opereren, moet je investeren. Dan moet je zo’n opleiding kunnen opbrengen. Dit opleidingstraject is in feite ook een training daarin: je moet veel zelfstandig doen. Ik heb er in elk geval veel aan gehad. Voor techneuten die verder willen kijken in de bedrijfsvoering, richting bedrijfsleider, projectleider grote projecten of voor zichzelf willen beginnen, is deze opleiding zeker van toegevoegde waarde.”
Nederland staat voor een enorme bouwopgaaf. Van het verduurzamen van de bestaande gebouwvoorraad tot een inhaalslag op de woningmarkt: de vraag naar bouwproductie zal alleen maar verder toenemen. Tegelijkertijd kampt de bouw nu al met een tekort aan goed gekwalificeerd personeel. Opleiden wordt daarom steeds belangrijker. Wij vroegen mensen uit het opleidingsveld hoe zij tegen deze uitdagingen aankijken.
Compleet aanbod
Robbert van Dam is als opleidingsmanager voor de KOB goed op de hoogte van het opleidingsveld: “De opleidingsbedrijven, voorheen heetten die samenwerkingsverbanden, zijn opgericht door bouwbedrijven, om te borgen dat leerlingen op een goede manier werden opgeleid tot vakman. Die structuur is er nog steeds, waarbij de leerlingen bij een bouwbedrijf werken en daarnaast praktijk- en theorielessen volgen bij het opleidingsbedrijf. In het bouwbedrijf worden ze begeleid door een leermeester en leren ze het vak.”
Daarmee is er een fijnmazige infrastructuur voor bouwopleidingen ontstaan. Dit jaar zijn wij een nieuwe samenwerking aangegaan met een aantal opleidingsbedrijven. Daardoor bieden zij nu een compleet pakket aan opleidingen, van vakmanschap tot en met niveau 5 (de opleidingen van BOB-KOB). Van Dam: “Als regionale opleidingsbedrijven zo’n compleet aanbod hebben, is dat goed voor de bouwbedrijven, voor de opleidingslocaties zelf, voor ons en vooral voor de kwaliteit van de bedrijven en de medewerkers in de bouwsector.”
De gouden formule
Een van die opleidingslocaties is Bouw- en inframensen Zuid-Holland Zuid, waar Erik van Noordenne directeur/bestuurder is. Op de locaties in Hardinxveld en Dordrecht zijn zo’n 150 jongeren (niveau 2 en 3) in dienst, die een leer-werkplek hebben bij bouwbedrijven in de regio. Daarnaast volgen 120 jongeren de niveau 4 opleiding. Tevens biedt men voor volwassenen korte cursussen en de KOB-opleidingen Techniek, Bouwmanagement en het Vakdiploma Aannemer. Volgens van Noordenne is de nauwe samenwerking tussen instructeurs, vmbo-, mbo-onderwijs en het bedrijfsleven de sleutel tot succes: “Ik denk dat dit de gouden formule is. In mijn onderwijsloopbaan is dit de eerste plek waar beroepsonderwijs, bedrijfsleven en de gemeente één plek vormen en waar jongeren worden opgeleid zoals het, in mijn ogen, zou moeten. Met een goede mix van vaardigheden, social skills, afgestemd op de behoefte op de arbeidsmarkt.”
Van Noordenne vindt dat veel bedrijfstaken een voorbeeld kunnen nemen aan de bouw: “Lokaal en relatief kleinschalig onderwijs, waarbij bedrijfsleven en onderwijs echt samen komen”, zo somt hij de voordelen op, “maken dat de invloed op het onderwijs relatief groot is, waardoor vernieuwingen bijvoorbeeld snel doorgevoerd kunnen worden.”
Bijblijven bij de ontwikkelingen
Peter Jacobs is naast zijn baan als productiedirecteur bij LSB-steigerbouw al jaren KOB-docent in Beek (Limburg). Hij benadrukt dat het belangrijk is dat het onderwijs bijblijft bij de steeds sneller gaande ontwikkelingen. “Je ziet aan de ene kant dat het kennisniveau in het technisch onderwijs oppervlakkiger is geworden. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen razendsnel. Op het gebied van digitalisering, LEAN-management, maar ook in de industrialisatie en prefabricage. Dat zorgt ervoor dat functies ingrijpend gaan veranderen of misschien zelfs verdwijnen. Daar komen dan weer andere functies voor terug, maar die mensen moeten beschikken over competenties die nu niet overal worden onderwezen. Daar moeten we samen, onderwijs en bedrijfsleven, heel alert op zijn.”
Anticyclisch investeren
Jacobs heeft tot slot ook een waarschuwing voor de sector: “Gelukkig gaat het nu goed in de bouw. Maar in het verleden zagen we dat bouwbedrijven in tijden van laagconjunctuur minder gingen investeren in opleiden. Met als gevolg dat er in de huidige goede tijd, te weinig vakmensen zijn. Die fout moeten we voorkomen door ook bij een teruglopende productie anticyclisch te blijven investeren in het opleiden van onze mensen.”
Erik van Noordenne is directeur/bestuurder bij Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid. Daarnaast is hij voor BOB-KOB plaatselijk directeur van de opleidingslocatie Dordrecht. Het is zijn droom om met Bouwmensen het aanspreekpunt te worden voor het lokale bedrijfsleven voor opleidings- en HR-vraagstukken.
“Het mooiste aan ons vak is dat we jongens en meiden helpen die aan een nieuwe fase in hun leven beginnen. Het is prachtig om jochies van 15 of 16 binnen te zien komen, die na twee jaar, met een diploma op zak als kerels weer vertrekken. Wij kunnen als beroepsonderwijs echt het verschil maken in de onderwijssprong en in het leven van mensen.”
Gouden formule
“Wij hebben, op onze locaties in Hardinxveld en Dordrecht samen, ongeveer 150 jongeren van niveau 2 en 3 in dienst, die ervaring opdoen bij bouwbedrijven in de regio. Daarnaast hebben we zo’n 120 jongeren in de niveau-4-opleiding. Voor volwassenen hebben we de KOB-opleidingen Bouwmanagement en het Vakdiploma Aannemer en avondcursussen. Een mooi voorbeeld hiervan is de niveau-4-uitvoerdersopleiding waar bouwers na een aantal jaren werkervaring aan beginnen. Daardoor vormen we een team, met instructeurs, vmbo én mbo-onderwijs en het bedrijfsleven dat gastlessen komt geven. Ik denk dat dat de gouden formule is.”
KOB
“In Dordrecht gaan we nu ook hbo Bouw aanbieden. Daarmee kunnen we in onze regio de complete leerlijn in de bouwsector aanbieden, van vmbo, mbo-1,2,3 en 4 tot hbo. Waarbij de KOB een fantastische opleiding is voor high potentials met enkele jaren werkervaring die door willen groeien, maar die een duale hbo-opleiding te lang vinden duren.”
Beroepsonderwijs moet kleinschaliger
“In mijn onderwijsloopbaan is dit de eerste plek waar beroepsonderwijs, bedrijfsleven en de gemeente één plek vormen en waar jongeren worden opgeleid zoals het, in mijn ogen, zou moeten. Met de juiste focus op vaardigheden, social skills en mens worden, afgestemd op de behoefte op de arbeidsmarkt. Ik denk dat het beroepsonderwijs veel vaker kleinschalig moet worden georganiseerd in plaats van in leerfabrieken. Waarbij onderwijs en bedrijfsleven echt bij elkaar moeten gaan komen.”
“Wat mij betreft worden de ROC’s in Nederland weer opengebroken tot kleinere businessunits, die verplicht zijn om rechtstreeks verbonden te zijn met de markt, met opleidingen die relevant zijn op de arbeidsmarkt. Daarbij heeft de bouw in onze regio overigens, als een van de weinige bedrijfstakken, die samenwerking al goed geregeld. Dat komt door de cultuur van samenwerken, die van oudsher al aanwezig is. Daardoor heeft de bouw veel invloed op het onderwijs, waardoor nieuwe ontwikkelingen ook snel worden doorgevoerd in het onderwijs. Daar kunnen andere bedrijfstakken echt een voorbeeld aan nemen.”
Loket voor HR-vraagstukken
“Mijn droom is dat wij ons als Bouwmensen ontwikkelen tot hèt regionale loket voor HR-vraagstukken. Bouwbedrijven zijn namelijk steeds vaker hun HR-beleid aan het professionaliseren. Zij erkennen dat HR een strategisch instrument is om te zorgen voor een goed opgeleid en toekomstbestendig personeelsbestand. Wij willen de regionale bedrijven daarbij gaan helpen, door gesprekspartner te worden bij HR-vraagstukken. Op kleine schaal doen we dat al, maar dat willen we de komende jaren uitbouwen zodat we bedrijven structureel gaan helpen met advies en ondersteuning.”
Instroom
“In de bouw gaat het vaak over een tekort aan instroom. Maar ik zie gelukkig wel een groei in de techniekkeuzes en ik denk dat die groei ook gaat doorzetten. Ook omdat jongeren zien dat door corona veel bedrijfstakken stilvallen, terwijl de bouw gewoon doorgaat. Ook STO (Sterk Techniek Onderwijs) heeft een positieve invloed. Daarnaast zijn er gelukkig steeds meer meiden die de bouwkant op gaan.”
“Wat ik heel moeilijk vind om in te schatten is hoe de beroepen zich gaan ontwikkelen. Hebben we bijvoorbeeld straks nog steeds de traditionele beroepen, zoals timmerlieden? En welke verschillen ontstaan daarbij tussen de kleinere aannemers, die bijvoorbeeld restauratiewerk doen en kleinere klussen en de grotere bedrijven, die meer met prefab gaan werken.”
Volwaardig meedoen in de maatschappij
“Mijn hart ligt bij het beroepsonderwijs. Deze jongeren zijn, net als ik, echte doeners en het is mooi om mijn ervaring door te kunnen geven. Het is altijd weer prachtig als een leerling hier met een diploma weggaat en ons bedankt, omdat hij of zij een fijne tijd heeft gehad en een vak heeft geleerd waarmee hij volwaardig kan meedraaien in de maatschappij.”
De Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB) heeft zich ontwikkeld van een opleiding voor het aannemersdiploma, tot een brede opleiding voor kadermedewerkers en ondernemers in de bouw. Volgens plaatselijk directeur in Beek (Limburg) en docent Ondernemen Peter Jacobs vervult de KOB hiermee een belangrijke rol: “Wij gaan niet alleen dieper in op zaken, maar we doceren ook vakgebieden die op het mbo bijna niet meer worden gegeven.”
Peter heeft zelf nog de ‘oude school’ leerroute gevolgd van lts, mts en hbo. Daarna is hij beroepsmilitair geworden, waar hij met opleiden in aanraking kwam toen hij lesgaf aan collega-militairen. Na 15 jaar in het leger, stapte Peter in 1997 weer over naar de burgermaatschappij. “Ik begon bij LSB-steigerbouw als bedrijfsleider en ben hier doorgegroeid tot productiedirecteur, mede door mijzelf continu te ontwikkelen met trainingen en avondopleidingen. Rond 2000 ben ik daarnaast bij de KOB gestart als docent Ondernemen. De laatste 8 jaar combineer ik dat met mijn rol als plaatselijk directeur voor de KOB, vanuit de locatie van Bouwmensen Limburg.”
Veranderingen in het vakgebied ondernemen
In zijn dagelijks werk in een ondernemend familiebedrijf heeft Peter veel ondernemerservaring opgedaan, die hij graag doorgeeft. Meerdere veranderingen in de laatste decennia maakten dat het vak is veranderd, merkt Peter: “Je ziet dat veel ondernemers niet meer alleen maar met werk bezig willen zijn, maar ook een goede work/life balans zoeken. Dat is een maatschappelijke trend waar je als ondernemer en dus ook als docent mee te maken hebt. Daarom besteden we bijvoorbeeld veel aandacht aan het effectief managen van je tijd.”
“Een andere verandering die we zien is dat het kennisniveau in het technisch onderwijs oppervlakkiger is geworden. Daarnaast gaan niet alle ondernemers mee in de nieuwste ontwikkelingen. Niet iedereen verdiept zich in bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van BIM of LEAN-management. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat het ‘nieuwe bouwen’ maakt dat de bouwplaats steeds meer een montageplaats wordt voor prefab-elementen uit de fabriek.”
Meerwaarde KOB wordt alleen maar groter
Met alle veranderingen neemt de meerwaarde van een KOB-opleiding volgens Peter alleen maar toe: “Wij gaan niet alleen dieper in op zaken, maar we doceren ook vakgebieden die op het mbo bijna niet meer worden gegeven. Want in het regulier onderwijs is te weinig aandacht voor essentiële onderwerpen als werkvoorbereiding, uitvoering, calculatie en ondernemen. Met de KOB brengen we die mensen weer op het gewenste kennisniveau.”
“Als KOB zijn we ook veel meer dan ‘de opleiding voor het aannemersdiploma’, waar we voorheen om bekend stonden. Wij richten we ons nu op het gehele bouwbedrijf en we leiden mensen op die het totale bouwproces doorgronden en daarin diepgang zoeken. Onze meerwaarde zit daarbij in onze aansluiting op de praktijk. Want KOB’ers doen bij ons niet alleen kennis op, maar ze leren die ook direct toe te passen in hun eigen praktijk. Daarom zie je de deelnemers ook groeien tijdens en na het traject. En ik denk dat we behoorlijk succesvol zijn, want veel KOB’ers beginnen een eigen onderneming.“
Voor ambitieuze professionals
“Met de KOB richten wij ons op ambitieuze professionals die zich willen ontwikkelen. Dat zijn zowel mensen in loondienst als met een eigen bedrijf. Het zijn mensen met de intrinsieke motivatie om te willen groeien, persoonlijk en met hun bedrijf. Die motivatie is ook belangrijk omdat het natuurlijk een pittig traject is. Mensen investeren veel eigen tijd en energie, terwijl ze vaak ook jonge gezinnen hebben.”
Wat is het belangrijkste dat ze meenemen?
“Ik zeg vaak dat we deelnemers leren om bewust bekwaam te worden. Vaak zie je dat de mensen van zichzelf dingen al onbewust goed doen. Maar door ze te leren in een breder kader te denken en het gehele bouwproces te doorzien, maken we ze bewust bekwaam. Daardoor kunnen ze ook weer gaan sturen vanuit hun natuurlijke ondernemerschap. Dan gaan de persoonlijke groei en de groei van het bedrijf samen in een stroomversnelling.”
Continu vernieuwen
“We zijn met de KOB druk bezig om ons onderwijs verder te moderniseren. Daarbij heeft corona een aantal ontwikkelingen versneld, vooral op het gebied van digitaal lesgeven. We investeren nu bijvoorbeeld in zogenaamde ‘uiltjes’. Die zetten we in het leslokaal, waardoor mensen die een keer niet aanwezig kunnen zijn, toch de les vanuit huis kunnen volgen. Ook werken we aan een digitaal platform, waarop we allerlei extra informatie kunnen plaatsen. Zo ontwikkelen we continu zowel de inhoud van onze lessen als de manier van lesgeven, zodat de deelnemers de best mogelijk opleiding krijgen bij de KOB.”
School was niets voor hem. Liever ging Chiel Oude Vrielink (28) aan de slag in de bouw, om zich daar verder op te werken. Ambitieus als hij is, volgt hij naast zijn baan als projectleider bij OWK Ramen & Deuren nu de opleiding Vakdiploma Aannemer B&U. Zo is zijn praktijkkennis straks onderbouwd met een waardevol diploma.
Zijn werkgever produceert, levert en monteert aluminium en kunststof kozijnen. Als projectleider voor met name aluminium werken heeft Chiel een kantoorbaan met buitenfunctie: “Ik kom voor verschillende aannemers regelmatig op verschillende bouwlocaties. Elke aannemer heeft zijn eigen visie over het aanvliegen van werken. Het is mooi om die verschillende manieren te zien en tot passende oplossingen te komen. Ook geeft het veel voldoening wanneer aannemer en eindklant na oplevering tevreden zijn over het resultaat. De reacties die je kunt krijgen over het vele daglicht en de kozijnen geven mij veel energie.”
Chiels vader, elektricien in de bouw, nam hem weleens mee. “Als tienjarige vond ik het al geweldig om te zien hoe dingen gemaakt worden. Sindsdien heeft de sector enorme sprongen gemaakt, die ik van dichtbij heb meegemaakt in meerdere facetten. Het blijft mooi om innovaties te volgen en er onderdeel van te zijn.” Hoewel Chiel goed kon leren, had hij een hekel aan school. Zijn vader leerde hem dat ‘jezelf hogerop werken altijd nog kon’, en zo koos hij op zijn 15e voor de BBL-opleidingen voor timmeren. Met niveau 3 op zak volgde hij de ROC-opleiding Kaderfunctionaris Uitvoering Bouw & Infra, en vanaf 2018 de opleiding Vakdiploma Aannemer B&U. “Vanwege regelmatige rugklachten wilde ik hogerop. Deze opleiding bood mij een aanzienlijke kans op kantoorwerk.”
Breed opgeleid
Cursisten van de opleiding Vakdiploma Aannemer worden breed opgeleid. “Je leert alle facetten van de bouw kennen. En hoewel de modules bouwgerelateerd zijn, is de theorie ook in andere vakgebieden toe te passen. Bij een recessie kan ik met deze diploma’s dus ook in andere sectoren kijken. Voor nu sluiten de modules goed aan op mijn werk in de praktijk. Goed voor mij en voor mijn werkgever. Daarbij is de opleiding volledig vakgericht, wat mij motiveert om naar school te gaan. Het is pittig; mijn vooropleiding was niet zo hoog. Met dit Vakdiploma kan ik mijn niveau beter aantonen.”
Chiel hoeft alleen nog het onderdeel Ondernemen. “Hier leer je alles wat je nodig hebt om je eigen (bouw)bedrijf te beginnen en te onderhouden. Ik heb geen ambities in die richting, maar de theorie komt nu ook al goed van pas.” Na zijn studie stopt hij voorlopig met studeren: “Eerst ga ik met mijn gezin de coronaschade inhalen. Daarna zie ik wel, ook wat mijn groeimogelijkheden zijn. Ik heb mijn huidige functie nu bijna twee jaar en zit er prima op mijn plek. Ik leer nog iedere dag.”
De klassikale lessen van BOB-KOB worden op diverse locaties in het land gegeven. Bijvoorbeeld in hotels, zalencentra of bij een opleidingsbedrijf. Het organiseren van opleidingen bij een opleidingsbedrijf heeft voordelen voor zowel locatie als voor BOB-KOB. Waarom zou je dan niet gaan samenwerken?
Robbert van Dam, opleidingsmanager voor de KOB-opleidingen, loopt al heel wat jaren mee bij de KOB. “De opleidingsbedrijven, voorheen de samenwerkingsverbanden, zijn opgericht door ondernemers”, vertelt Robbert. “Zij wilden dat leerlingen op een goede manier opgeleid werden tot vakman. Dat is nog steeds zo. In de regel werken de leerlingen bij een bouwbedrijf en hebben periodiek praktijk- en theorielessen bij het opleidingsbedrijf. In het bouwbedrijf worden ze begeleid door een leermeester en leren ze het vak. Dat is de kernwaarde, de oorsprong van de opleidingsbedrijven.”
Vakgroep opleidingsbedrijven
“Een aantal van die opleidingsbedrijven is een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam Bouwmensen. Ze hebben een gezamenlijk bestuur met een eigen website en een eigen beleid, waarbij er wel ruimte blijft voor eigen activiteiten in de regio. Niet alle opleidingsbedrijven zijn aangesloten bij Bouwmensen, in Oosterbeek heb je bijvoorbeeld ReVaBo, Breda heeft Bouwschool Breda en Den Haag heeft Haagbouw. Ze hebben allemaal een gemene deler, ze zijn lid van de Vakgroep opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland.”
Compleet aanbod
“Dit jaar is BOB-KOB een nieuwe samenwerking aangegaan met een aantal opleidingsbedrijven. We trekken samen op, waarbij het opleidingsbedrijf de basis is, als een soort clubhuis in de regio. Met het aanbieden van opleidingen van vakmanschap tot en met niveau 5 (de opleidingen van BOB-KOB) zijn de opleidingsbedrijven zeer compleet. Zij zijn ook een aanspreekpunt voor bouwbedrijven in de regio. Hoe meer activiteiten in de breedte plaatsvinden bij de opleidingsbedrijven, hoe makkelijker zij gevonden worden voor opleidingsvragen en ook voor hun eigen vakopleidingen. Door de samenwerking met BOB-KOB snijdt het mes aan twee kanten. Wij krijgen contact met de bedrijven en de medewerkers in de regio en zij bieden in hun regio meer dan alleen het vakmanschap.“
Opleidingen van KOB en BOB
“Bij een aantal opleidingsbedrijven hebben we voor de KOB-opleidingen een vaste opleidingsplek. Daar draaien minimaal vier groepen een jaar lang één avond in de week en ook dat heeft een zuigende werking richting de regio. Daarnaast zijn er nog de BOB-opleidingen zoals specials for professionals en meewerkend/assistent uitvoerder. Deze opleidingen kunnen we ook bij de samenwerkende opleidingsbedrijven organiseren, dat hoeft dan niet per se een KOB-locatie te zijn.”
“Als wij straks in een bepaalde regio een aantal potentiële cursisten voor een BOB-opleiding hebben, dan kan het betreffende opleidingsbedrijf deze opleiding in de regio onder de aandacht brengen. Voor beide partijen is het namelijk gunstig om die 4 à 5 extra cursisten erbij te hebben waardoor we van start kunnen gaan. Op die manier proberen we het ook voor de opleidingsbedrijven waar we geen KOB-opleidingsplek hebben interessant te maken om een samenwerking met ons aan te gaan.”
Stimuleren opleidingsbereidheid
“Wij willen de opleidingsbereidheid in de bouw stimuleren, dan helpt het om een breed pallet aan opleidingen aan te bieden. Dus naast de aandacht voor het vakmanschap ook vervolgopleidingen, workshops, trainingen op het gebied van communicatieve vaardigheden en andere activiteiten organiseren. Als regionale opleidingsbedrijven zo’n compleet aanbod hebben, is dat goed voor de bouwbedrijven, voor de opleidingslocaties zelf, voor ons en vooral voor de kwaliteit van de bedrijven en de medewerkers in de bouwsector.”
Bouwmensen Almelo speelt als opleidingsbedrijf een belangrijke rol in de regionale bouwwereld. Van het interesseren van basisschoolleerlingen en het opleiden van jongeren tot bouwplaatsmedewerkers tot volwassenenonderwijs. Directeur Robert Herman, tevens plaatselijk directeur voor BOB-KOB, vertelt vol enthousiasme over innovaties en verbeteringen in het technisch onderwijs: “Mijn droom is dat we een totaalloket zijn waar we op elk moment mensen verder kunnen helpen binnen de bedrijfstak Bouw/Infra”
“Inherent aan een opleidingsinstelling als Bouwmensen is dat we elk jaar opnieuw onze instroom moeten organiseren. Daarom besteden we veel aandacht aan het interesseren van jongeren voor techniek. Zo nodigen we jaarlijks zo’n 1.000 kinderen uit groep 7 uit, die in klasverband techniekopdrachten uitvoeren. Daar planten we dus al het zaadje van de techniek. In het vmbo organiseren we allerlei trajecten, waarbij we in klas 3 en 4 serieuzer de voorlichting ingaan. Daarbij zetten we onder andere social media in, ook omdat je daar interactie kunt creëren.”
Continu verbeteren van het onderwijs
“Naast de instroom is ook het continu verbeteren van het onderwijs echt een speerpunt voor ons. Daarbij innoveren we graag. Zo hebben we recent de interactieve BouwmensenApp gelanceerd. Die hebben we zelf laten ontwikkelen en daarin vinden al onze doelgroepen maatwerkinformatie, denk aan decanen, docenten, ouders, leerlingen, leermeesters en bedrijven. Inmiddels hebben enkele tientallen andere Bouwmensenvestigingen de app ook geadopteerd.”
Doorbraak met VR-leermethodiek
“We hebben recent ook een interactieve VR-lesmethode ontwikkeld, dat is echt een doorbraak in het vakgebied. Hiermee zet je een willekeurig persoon, zonder enige technische achtergrond, binnen 20 seconden in een virtuele werkplaats aan het stellen. We hebben dat ontwikkeld omdat we merkten dat met het verdwijnen van de lts, steeds vaker jongeren binnenkwamen zonder praktische technische kennis en kunde. Dan moet je dus een andere methode hebben om leerlingen de handelingen te laten zien en vooral te laten ervaren. Daarna valt de theorie ook beter op z’n plek.”
“De Universiteit van Utrecht heeft op didactisch gebied meegewerkt aan deze innovatie. Uit hun onderzoek blijkt dat dit een serieuze methode is om deze doelgroep, van instromers zonder basisachtergrond, snel zaken aan te leren. Daarom gaan we de komende tijd opschalen door allerlei opdrachten toe te voegen, van bekistingen en plafonds tot daken. Allemaal gericht op het versneld aanleren van die kennis.”
Verschillende ondernemingen
“Op onze locatie zitten we met verschillende ‘ondernemingen’ onder een dak. Allereerst Bouwmensen, waarmee we ons richten op bouwplaatspersoneel. Daar zitten nu 90 leerlingen, die we in dienst nemen voor de duur van een niveau 2 en/of niveau 3 opleiding. Gedurende die tijd leiden wij die jongeren praktisch op terwijl we hen detacheren bij een bouwbedrijf.”
“Daarbij organiseren we stages voor 300 leerlingen op mbo4 voor bouw en infra, vanuit ROC Twente. Op dit moment werken we samen met Saxion Hogescholen aan het in de markt zetten van een AD-opleiding waarbij wij als werkgever/medeopleider van de studenten gaan functioneren. Daarnaast hebben we een flinke poot volwassenscholing. Vorig jaar is daar ook de KOB bijgekomen.”
KOB
“De laatste jaren zijn diverse Bouwmensencollega’s ook plaatselijk directeur van de KOB geworden. De opleidingen van de KOB zijn namelijk een mooie aanvulling op het bestaande aanbod. Zo zijn wij met hun komst nog dichter bij de aannemers en de studenten komen te staan. Bovendien is het voor mij de aanleiding geweest om voortaan een loopbaangesprek te houden met onze leerlingen, als ze bij ons vertrekken. Daarmee nemen wij, als de eerste werkgever van die jongeren, de verantwoordelijkheid om het belang van een leven lang leren te benadrukken.”
Weeffout in het onderwijssysteem
“Ik verbaas mij erover dat wij in Nederland accepteren dat jaarlijks bijna 40% van de instromers in het hbo voor de kerst afhaakt. Die leerlingen moeten op het mbo of hbo uit honderden mogelijkheden een opleiding kiezen. Omdat te veel leerlingen niet in aanraking komen met de buitenwereld, met de praktijk, hebben ze totaal geen beeld van wat de studie inhoudt. Na een paar maanden constateren ze dan ook dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. Daar zit mijns inziens echt een weeffout in ons onderwijssysteem. Wat dat betreft is het vmbo gelukkig een praktisch georiënteerde opleiding, waarbij de jongens en meiden veel meer buiten komen.”
Een totaalloket
“Wat mijn droom is, en waar ik naar toe zou willen, is dat we niet meer alleen maar leerlingen doorsturen, maar dat we een totaalloket zijn. Waarbij de mensen van Bouwmensen je opvangen als er iets speelt op het gebied van opleidingen of als er door bijvoorbeeld baanverlies iets moet gebeuren. Waarbij we op elk niveau en op ieder moment producten of diensten hebben waarmee we mensen verder kunnen helpen.”
Vanwege de feestdagen is BOB-KOB gesloten van 23 december tot en met 3 januari. Fijne dagen toegewenst!
Met een eigen aannemingsbedrijf kent ze het praktische klappen van de zweep. Toch volgt Chantal Bruls (48) met veel interesse de opleiding KOB Techniek: “Ik dacht dat ik veel wist, maar praktijk en theorie zijn toch verschillende zaken.”
Chantal voelt zich sterk verweven met de bouwsector: “Ik ben mijn werkzame leven begonnen in een windsurfwinkel, maar kwam op mijn negentiende via via in de aannemerij terecht. Tot drie keer toe ben ik bij een groot aannemingsbedrijf weggegaan, maar ook weer teruggekomen. Ook heb ik diverse interim klussen gedaan. Op een of andere manier ben ik nauw verbonden met de bouwbranche.”
Sinds 2005 runt Chantal met haar partner United Bouwservices in Klimmen, een kleine aannemer die vooral renovaties, restauratie, onderhoud en schades aanpakt. Chantal regelt de administratieve zaken: ze kent de cao voor de Bouw & Infra door en door. Met de opleiding KOB Techniek wil ze zich vooral meer technische kennis eigen maken. “Ik vond dat ik al veel wist, maar kennis uit de praktijk is toch anders dan theoretische kennis.”
Onderlinge verbanden
Chantal hoopt dat de administratieve leervakken haar beter afgaan dan de gemiddelde andere student, maar ze wil ook graag meer inzicht krijgen in de onderlinge verbanden tussen bijvoorbeeld acquisitie, calculatie en werkvoorbereiding: “Ik wil zien hoe zaken in elkaar grijpen. Je kunt niet blanco een opdracht binnenhalen, daar heb je een gedegen technische kennis voor nodig. Ik ben graag een generalist die ondernemend kan meedenken.”
Bij de opleiding horen theorieboeken, wekelijks klassikaal contact en huiswerk. Gedurende de opleiding krijgen de cursisten toetsen, een schriftelijk examen en werken zij aan een praktijkopdracht. Het eindverslag van de praktijkopdracht wordt afgesloten met een mondelinge verdediging. “Onze praktijkopdracht is de nieuwbouw van een sportcentrum uitwerken. Zo komen theorie en praktijk samen, wat het heel leuk maakt. Omdat ons bedrijf niet specifiek nieuwbouw doet, is dit best een lastige overstap voor mij. Een mooie uitdaging!”
Chantal voelt zich als vrouw prima thuis in de overwegend mannelijke bouwsector. “Voor mij is dat geen issue. Wel merk ik dat vrouwen soms een andere kijk op zaken hebben. Ik ben erg van ‘eerst de voorkant regelen’. Mannelijke collega’s zijn meer geneigd eerst in actie te komen. Gelukkig vinden we daar altijd een goede modus in.”
Studeren naast werk is best lastig, ervaart Chantal. “Omdat ik niet meer heel piepjong ben, kost het mij meer moeite dan jongere studiegenoten.” Ze wil de complete vierjarige opleiding dan ook bij voorkeur in maatwerk doen: “Ik hoop diverse vakken in een verkort traject te mogen volgen. Zo wil ik mijn huidige vaardigheden verbeteren en verder groeien. De bouw is een fantastische sector, ondanks alle negatieve discussies rondom stikstof, PFAS en arbeidsrecht. Die moet je gewoon omarmen. En vergeet niet: als je werkt in deze sector zie je iets ontstaan.”
Citaat
Een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn,
op het moment dat een enkele man of vrouw er naar kijkt
met in zijn/haar hoofd het beeld van een kathedraal.
Antoine de Saint-Exupéry
Jacob Pijper (33) klom op van grondwerker tot uitvoerder infra bij Strukton Civiel West. Zijn ambitie: projectleider of hoger worden. De opleiding KOB Infra vormt daarbij een goed fundament, ervaart Jacob: “Maar je eigen motivatie om te studeren is minstens zo belangrijk.”
Onlangs werd ‘zijn’ werk in Heemskerk opgeleverd: de reconstructie van de Tolweg over achthonderd meter lengte. Vanuit de bouwkeet vertelt Jacob over zijn carrière in de infra: “Ik ben grondwerker, asfaltuitvoerder en productiemanager geweest. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik KOB Infra gedaan. Deze post-mbo-opleiding sloot aan bij mijn vooropleiding en collega’s hadden er goede ervaringen mee.”
Eerst zou Jacob maar een of twee deelopleidingen volgen: Werkvoorbereiding & uitvoering en/of Opdrachtverwerving & calculatie. Gaandeweg besloot hij de opleiding toch helemaal te volgen, dus inclusief Ondernemen en Techniek. In juni 2019 behaalde hij zijn felbegeerde Vakdiploma Aannemer Infra. “Ik heb er 2,5 jaar over gedaan. Vanwege werkervaring had ik vrijstelling voor een onderdeel en deed ik het laatste half jaar twee deelopleidingen tegelijk. Ik had mijn diploma precies op tijd om direct door te stromen naar de hbo-opleiding Technische Bedrijfsvoering aan de Hogeschool van Amsterdam.”
Ondernemende allrounder
Met KOB Infra op zak ben je een allround kaderfunctionaris die ondernemend kan denken. Je krijgt de basis mee van opdrachtverwerving, calculatie, werkvoorbereiding, uitvoering en ondernemerschap. Je leert ook de samenhang zien tussen de verschillende disciplines in het bouwproces. Als je aan het calculeren bent kun je immers niet zonder technische kennis en vaardigheden. Je moet ook weten wat de gevolgen van je acties zijn in het verdere proces: werkvoorbereiding, uitvoering en de financiële afwikkeling.
“Het is een waardevolle opleiding”, vertelt Jacob. “Het leukst, maar ook het lastigst, vond ik calculeren en financieel management, omdat dit nieuw terrein voor mij was. Met calculatie leer je prijs berekenen en met financieel management leer je hoe een bedrijf financieel in elkaar zit. De theorie sloot goed aan op de praktijk. Onze docent was zelf toezichthouder en heeft van actuele projectgegevens een levendige projectopdracht voor ons gemaakt. Dat sprak echt tot de verbeelding.”
De opgedane kennis komt in zijn werk goed van pas. “Zo moesten we bij werkvoorbereiding plannen schrijven, zoals een straatwerkersplan. Bij het opstarten van een werk kom je zo’n onderdeel tegen. Ook andere kennis kun je toepassen, of je bent er in elk geval bekend mee. Bovendien levert het voordeel op bij mijn hbo-studie: de stof over financieel management kan ik deels overslaan.”
Jacobs ambitie is om projectleider of hoger te worden. “De KOB Infra vormt een goede en brede basis. Ik denk dat zzp’ers en bedrijven daar absoluut baat bij hebben. Maar uiteindelijk is je eigen motivatie minstens zo belangrijk. Je moet zelf die sprong vooruit willen maken. Vraag je dus af waar je straks wilt staan, en wat je daarvoor nodig hebt.”
Maart 2019 zijn NTP, Van Gelder en BAM Infra met vijf nieuwe medewerkers van buiten de sector het avontuur aangegaan. De bedrijven ervaarden problemen bij het aantrekken van calculatoren en zochten daarom naar potentieel buiten de gebaande paden. Om deze medewerkers met een totaal andere achtergrond te laten slagen, zorgden de bedrijven voor intensieve en informele scholing op de werkplek. Verder benaderden ze BOB-KOB voor de formele scholing. Onder leiding van de docent volgde de groep een opleidingstraject van Infratechniek en calculeren.
Op 9 september 2020 ontvingen de medewerkers het diploma Techniek Infra en het certificaat Opdrachtverwerving & calculatie van Bouwend Nederland. Bovendien heeft de hele groep een vaste aanstelling gekregen. BOB-KOB feliciteert en complimenteert daarom de bedrijven en de medewerkers met het behaalde resultaat.
Ook de heer All de Rooij sprak namens de Examencommissie Bouwend Nederland zijn grote waardering uit voor de prestaties en de ontwikkelingen van de deelnemers en roemde de samenwerking tussen deze infrabedrijven.
Overdag werkt Jill Cordewener (22) als meewerkend uitvoerder op de bouwplaats. Om de lat hoger te leggen, volgt ze daarnaast in de avonduren de opleiding KOB Techniek: “Ik wil een brede kennis van bouwzaken en droom stiekem van mijn eigen staal- en bouwbedrijf.”
Bouwen is Jill met de paplepel ingegoten: haar moeder is aannemer in het Maastrichtse familiebedrijf Lemmens Bouw. “Van kleins af aan hoorde ik aan de eettafel de bouwverhalen van mijn ouders, en zo groeide mijn interesse. Tijdens mijn opleiding mbo-werktuigbouwkunde ontwikkelde ik een passie voor staal, maar inmiddels wil ik toch ‘de bouw’ nog eens proeven. Daarom werk ik sinds kort bij Lemmens. Iets bouwen vind ik prachtig.”
Opleiding Techniek
Jill volgt de opleiding Techniek. Hierin staat bouwkunde centraal, met onderwerpen als bestekken, grondwerk, funderingen, betonwerk, metselwerk, bouwfysica, belastingen en krachten. Deze kennis is nodig om een bouwproject technisch voor te bereiden, uit te voeren en te begeleiden. In de drie jaar erna volgen Opdrachtverwerving & Calculatie B&U, Werkvoorbereiding & Uitvoering, en tot slot Ondernemen.
“KOB Techniek is heel interessant. We leren aan de hand van een bouwproject: we bouwen een nieuw uitvaartcentrum conform een bestek en tekeningen en een boekje met vragen. Zo leren we van A tot Z hoe je een project aanpakt. Hoe ga je aan de slag, waar begin je mee en welke partijen heb je allemaal nodig? Ik vind het heerlijk om in bestekken en tekeningen te duiken. Theorie is niet echt mijn ding, maar de combinatie van theorie en praktijk is hier prima.”
Breed georiënteerd
Jill is blij dat de opleiding KOB Techniek zo breed georiënteerd is. “Dat was mijn belangrijkste vraag voor ik begon: of het niet alleen puur gericht op bouwkunde was. Staal is immers mijn passie, dus mogelijk ga ik daar nog iets mee doen. Deze opleiding biedt op alle vlakken ondersteuning. Ik leer van alles over techniek, maar ook over het verwerven van opdrachten, calculatie en werkvoorbereiding, en vooral ook wat de relatie is tussen de onderdelen. Ik kan straks dus alle kanten op.”
‘Vrouw zijn in de bouw’ is voor Jill geen thema. “Mijn hele leven is dat voor mij al de normaalste zaak van de wereld. Man en vrouw zijn wat mij betreft net zo goed; ze vullen elkaar hooguit goed aan.” Na de opleiding Techniek wil Jill ook de overige drie opleidingsjaren volgen. En daarna? “Als het goed bevalt in ons familiebedrijf, zou overname zeker een mogelijkheid zijn. Misschien wel als een combibedrijf in bouw én staal. Maar de toekomst zal het uitwijzen.”
Als timmerman had Mark IJzereef (35) het prima naar zijn zin. Toch wilde hij zijn horizon verbreden, en volgde diverse KOB-opleidingen in de B&U. “KOB was voor mij de ideale basis om door te groeien. Inmiddels ben ik uitvoerder en heb ik een prachtige, veelzijdige baan.”
Elke dag gaat Mark met plezier naar zijn werk namens Bouwbedrijf Hubers: een nieuwbouwproject van twaalf appartementen en bibliotheek in Lichtenvoorde. “Ik vind de bouw mooi; als ik voor de keuze zou staan, zou ik er zo weer voor kiezen. Mijn vader was stukadoor en al in mijn vroege jeugd was ik zelf ook altijd aan het klussen. Ik heb daarom de timmeropleiding gevolgd en ging aan de slag als timmerman. Maar na twee jaar realiseerde ik me dat ik méér wilde.”
Mark doorliep diverse (deel)opleidingen bij de KOB, destijds nog in Arnhem: Techniek, Werkvoorbereiding & uitvoering, Calculatie en Ondernemen. Vorig jaar behaalde hij het Vakdiploma Aannemer: “Na een loopbaantraject koos ik voor de KOB, omdat dat het beste bij mij paste. Voor elk onderdeel krijg je een certificaat. Zo kun je opleidingen wel of niet doen, én alles in je eigen tempo. Ik heb met twee tussenpozen, waarin mijn kinderen zijn geboren, àlles gedaan.” Inmiddels krijg je na het behalen van de onderdelen Techniek, Werkvoorbereiding & uitvoering en Opdrachtverwerving en calculatie het diploma Bouwmanagement.
Spin in het web
De opleidingen hebben Mark veel gebracht. “Ik ben nu breed opgeleid: ik heb alle belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering leren kennen. De KOB was voor mij de ideale basis om door te groeien, zowel in de breedte als binnen mijn eigen vakgebied. Als timmerman doe je je ding op de bouw. Je hebt geen bemoeienis met kantoor. Maar als uitvoerder ben je als een spin in het web. Je moet de planning kennen, facturen en uren controleren, enz. Je moet het hele bouwproces kennen om je werk goed te kunnen doen.”
Mark ervaart dat alle opgedane theorie raakvlakken heeft met de praktijk. “De opdrachten waren praktijkgerelateerd en de docenten waren ervaren mannen uit de bouw. Dat merkte je aan alles. Ze legden zelfs de saaiste leerstof boeiend uit en gaven duidelijk antwoord op vragen. Ook heb ik veel van mijn medeleerlingen opgestoken. Hun input, vragen en presentaties gaven me een kijkje in de keuken van andere bedrijven. Hoe pakken zij zaken aan? Wat is hun expertise? Dat was echt heel leerzaam.”
Mark werkt als uitvoerder, maar doet regelmatig ook stukjes werkvoorbereiding en planning/inkoop – handig in een klein/middelgroot bouwbedrijf. “Dankzij mijn opleidingen heb ik afwisselend werk. En door mijn eigen ervaringen als timmerman weet ik hoe de hazen lopen. Of ik nog meer ga studeren weet ik niet. Ik zit prima op mijn plek en ga nu eerst lekker werken!”
In de week van 14 t/m 18 september zijn er op diverse locaties in het land adviesbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je je persoonlijk laten informeren en adviseren bij een opleidingslocatie bij jou in de regio. We vertellen je bijvoorbeeld meer over de nieuwe KOB-opleiding Bouwmanagement of de nieuwe BOB-opleiding Projectvoorbereider. Maar je kunt ook langskomen voor persoonlijk ontwikkeladvies of voor organisatieadvies.
Kom langs op een locatie bij jouw in de regio! Bekijk de locaties, data en tijden.
BOB-KOB heeft een mooi aanbod aan opleidingen voor mensen die zich (verder) willen ontwikkelen in de infrabranche. Dit najaar kun je weer klassikaal deelnemen aan een van onze opleidingen. Waarbij je niet alleen leert van praktijkgerichte docenten, maar ook van de ervaringen van je medecursisten. De lessen worden uiteraard georganiseerd binnen de coronarichtlijnen van de overheid.
Wanneer je merkt dat je kennis tekort komt in je functie is het tijd om jezelf snel op niveau te brengen. Bijvoorbeeld met een van de functiegerichte opleidingen van BOB voor de projectleider, (meewerkend/assistent) uitvoerder, calculator of werkvoorbereider.
Wil je een brede basis leggen en doorgroeien naar meer verantwoordelijkheden in een infrabedrijf? In september starten de branche-erkende KOB-opleidingen Techniek, Vakdiploma Aannemer, de KOB voor hob’ers en de nieuwe opleiding Bouwmanagement.
Als je al enkele jaren werkzaam bent als professional en je wilt jouw kennis met een korte cursus verdiepen of bijspijkeren. Kijk dan eens naar de Specials for Professionals!
Bekijk de brochure van de Infra Academy
Met de opleidingen van de KOB leg je een prima basis voor je carrière in de bouw of infra. De KOB leidt je in een aantal jaren op om zelfstandig te kunnen functioneren in een bouw- of infrabedrijf. Je wordt in de breedte opgeleid en leert sturing te geven aan het gehele bouwproces: opdrachtverwerving, calculatie, werkvoorbereiding, uitvoering, projectleiding en de financiële afwikkeling. Om dat te bereiken moet je kennis hebben van alle stappen in het bouwproces en de verbanden daartussen kunnen zien.
Als je gaat studeren, doe je dat in de eerste plaats voor jezelf, maar ook je werkgever heeft groot belang bij goed opgeleid personeel. Hij moet er zeker van zijn dat hij kan terugvallen op breed ontwikkelde mensen die zelfstandig en met succes een werk kunnen uitvoeren. De werkgever met hart voor zijn zaak ziet zijn mensen dus ook graag de KOB-opleidingen volgen.
Nieuw! Opleiding Bouwmanagement
Om goed te calculeren, het werk voor te bereiden of de uitvoering aan te sturen moet je weten wat er in het gehele bouwproces gebeurt. Het is van belang dat je het geheel overziet om verantwoorde keuzes te maken. Die brede kennis krijg je niet vanzelf. De KOB heeft hiervoor een unieke opleiding, waarin je in twee jaar tijd alle belangrijke aspecten van de projecten en de bedrijfsvoering leert kennen. Met als bekroning het branche-erkende diploma Bouwmanagement!
Vakdiploma Aannemer
Als je de opleiding bouwmanagement met succes doorlopen hebt en je wilt je verder ontwikkelen is de volgende stap de (deel)opleiding Ondernemen. Je krijgt hiermee een bredere kijk op de bedrijfsvoering en ontvangt bij een voldoende resultaat het Vakdiploma Aannemer.
Een opleiding in jouw regio
De KOB-opleidingen combineren theorie en praktijk. Dit betekent: vandaag geleerd, morgen toegepast. De opleidingen starten in oktober en lopen tot circa eind juni. Vind een opleiding bij jou in de regio. Neem voor meer informatie contact op met de directeur van de opleidingsplaats in jouw omgeving als je een vraag hebt over een opleiding, vooropleiding, lestijden enz.
Mkb-bedrijven kunnen vanaf maart dit jaar, alleen of in samenwerkingsverband, subsidie aanvragen voor initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Daarmee kunnen bedrijven bijvoorbeeld een eigen academie oprichten, loopbaanadviezen voor hun werknemers krijgen of de kennis en vaardigheden van hun medewerkers vergroten. Het kabinet trekt daar structureel €48 miljoen per jaar voor uit.
In het mkb is het minder gebruikelijk dat medewerkers hun kennis en vaardigheden up to date houden tijdens hun werkende leven. Werkgevers hebben daar vaak minder kennis van of tijd en geld voor dan in grotere bedrijven. Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen ook in het mkb de normaalste zaak van de wereld maken.
Elke mkb-ondernemer kan straks een subsidieaanvraag indienen. Zij kunnen maximaal €24.999 krijgen. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken, maar ook om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten doen. Ook kunnen ondernemers subsidie krijgen voor medewerkers die tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding willen volgen. De SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derde leerwegtraject. Meer informatie over het aanvraagproces van de SLIM-regeling volgt begin 2020.
Bouwend Nederland en BOB onderzoeken momenteel of ze de bedrijven hierbij kunnen ondersteunen.
Bron: Rijksoverheid
Veel bedrijfsleiders en managers zijn vaak vanuit een vakinhoudelijke rol doorgegroeid. Komend vanuit hun specialistische functie missen zij soms de brede visie en theoretische onderbouwing of de vaardigheden die een managementfunctie vereist. Zij zouden nog effectiever kunnen zijn als zij hun gereedschapskist aanvullen met specifieke kennis en vaardigheden. Voor deze managers, en voor startende managers, is er de Leergang Operationeel Manager.
Tijdens deze intensieve Leergang ontwikkelen de deelnemers zich tot effectieve managers. Met brede kennis van bedrijfsprocessen en de persoonlijke skills om een bedrijf of een discipline succesvol aan te sturen. Uiteraard met de praktijkgerichte aanpak die je gewend bent van BOB-KOB, waarbij zowel de theoretische kennis als de persoonlijke skills volop aandacht krijgen.
Meer weten?
Bekijk de video’s met de ervaringen van deelnemer Wil Koopmans en de uitleg van docent Peter Vertelman.
Doe op 18 maart mee met de Leergang Operationeel Manager. Kijk op de website voor meer informatie of meld je meteen aan.
Steeds vaker moeten (ontwikkelende) bouwbedrijven zelf, al dan niet in bouwteam, projecten van de schetsontwerp- naar de definitief ontwerp/uitvoeringsontwerpfase brengen. Inclusief output als technische omschrijving, tekeningen, ramingen, begrotingen en planningen. Dit vraagt om andere competenties van de projectvoorbereider en projectcoördinator.
Voor deze groep professionals is de opleiding Projectvoorbereider ontwikkeld. Deelnemers leren aan de hand van praktijkvoorbeelden alle kennis die nodig is om projecten succesvol van SO naar UO te brengen. En de vaardigheden om deze kennis effectief toe te passen in de dagelijkse praktijk. Onder de bezielende leiding van ervaren specialisten komen, in 11 bijeenkomsten, alle relevante onderwerpen aan bod: van het voorbereidingsproces en bouwmethodieken, tot vergunningen, actuele wet- en regelgeving en ontwerp- en kostenaspecten.
Verbeteradvies en post hbo
De opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht waarin de deelnemer het geleerde vertaalt naar een concreet verbeteradvies voor de eigen organisatie. Na afloop van het traject ontvangen de deelnemers een post hbo-diploma. Kortom: een onmisbare opleiding voor projectvoorbereiders in de hedendaagse bouw!
Meld je nu aan en doe op 19 maart mee met de opleiding Projectvoorbereider in Nieuwegein!
Vanwege de feestdagen is ons kantoor gesloten van 21 december tot 6 januari.
Deborah Bosgoed heeft samen met haar man bouwbedrijf Bosgoed in Empe. Ze renoveren en restaureren oude boerderijen, bij voorkeur op een ecologische manier. Omdat Bosgoed graag Bouwgarant wilde gaan voeren volgde Deborah de post-hbo-opleiding van de KOB om het aannemersdiploma te halen. Daarnaast vindt ze het een meerwaarde hebben dat ze nu gediplomeerd aannemer is.
“Het gaf me inzicht”
“De KOB voor hbo’ers is een verkorte versie van de normale opleiding, het is dus flink aanpoten”, vertelt Deborah. “Het lastigste onderdeel was voor mij financieel management. Daar heb ik me echt doorheen geworsteld. Uiteindelijk heb ik daar wel het meeste aan gehad. Dat stukje mis je op de mts en de hts, maar het gaf me inzicht in mijn bedrijf.”
In de praktijk is regelmatig discussie over de inhoud van de begroting van de kosten op de bouwplaats die niet specifiek voor een bouwdeel of element worden gemaakt. Om eenduidigheid te krijgen hebben de NVBK en Bouwend Nederland hun modellen samengevoegd en geactualiseerd tot de brochure Algemene bouwplaatskosten, model 2018.
Algemene bouwplaatskosten (ABK) zijn kosten die direct samenhangen met het bouwproject, maar geen direct verband hebben met de onderdelen van het bouwobject. ABK zijn kosten van voorzieningen, productiemiddelen en daaraan verbonden arbeid die in het project worden gebruikt, niet direct aan onderdelen van het bouwobject kunnen worden toegerekend en die niet in het project achterblijven.
Het is lang niet altijd duidelijk welke kosten onder algemene bouwplaatskosten vallen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren door innovatie van het bouwproces, zoals BIM, nieuwe kostensoorten bij gekomen die tot de ABK kunnen worden gerekend. Ook zijn uitvoerende partijen tegenwoordig veelal actief in de fase voorafgaand aan uitvoering. Hierdoor is niet altijd duidelijk waar de knip zit tussen ontwerp- en uitvoeringskosten.
AK of ABK?
Op het terrein van AK en ABK zijn er op enkele posten in de praktijk onduidelijkheden waar deze worden geplaatst. Een voorbeeld is calculatie: bij calculatie wordt vaak bij de AK een scheiding aangebracht bij verkregen/niet verkregen werken. De kosten van de calculatiewerkzaamheden bij verkregen werken worden doorgeboekt naar de ABK en de kosten van de calculatiewerkzaamheden van niet verkregen werken naar de AK. Gangbare praktijk is echter dat alle kosten rondom calculatie in de AK vallen en calculatiewerkzaamheden voor contractbewaking in de ABK vallen. In het model Algemene Bouwplaatskosten 2018 is als richtlijn gehanteerd om kosten behorende bij het project zoveel als mogelijk onder te brengen bij de AK.
Model Algemene Bouwplaatskosten 2018
De Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland hebben in het verleden rapporten uitgegeven met ieder een eigen model ABK. De laatste versie van de NVBK is een brochure met een model uit 1998. Voor Bouwend Nederland is dit de publicatie van RRBouw uit 2010. Om discussies over de ABK in de praktijk te reduceren, zijn de NVBK en Bouwend Nederland gezamenlijk opgetrokken. Beide verenigingen hebben een overkoepelend ABK model gemaakt van de algemene bouwplaatskosten. Het geactualiseerde model is ook aangesloten bij de indeling van NEN 2699. Deze norm geeft de indeling van investeringskosten en exploitatiekosten van onroerende zaken en hun onderlinge relatie.
Minder discussie
Het vorig jaar verschenen model creëert duidelijkheid over welke kosten tot de ABK behoren en maakt nauwkeuriger toekenning van de ABK mogelijk. Het resultaat is minder discussie in de praktijk. Bij de opzet van het model is rekening gehouden met de gangbare praktijk en is er ook een indeling gemaakt die voor (nagenoeg) alle bouwprojecten bruikbaar is.
Het model ABK, dat aan de bepaling van de ABK ten grondslag ligt, onderscheidt de ABK naar projectkenmerken, aard van de voorzieningen en kostenkenmerken. De bouwplaatsfuncties zijn onderverdeeld in verschillende rubrieken. Denk bijvoorbeeld aan: algemene projectgegevens, leidinggevend en ondersteunend personeel, voorzieningen personeel op de bouwplaats en nog vier andere functies.
Brochure ABK
In de brochure ABK wordt verder ingegaan op de definitie van ABK, de plaats van ABK binnen NEN 2699, ABK in breder perspectief, model ABK 2018, rubricering, bijzondere ABK en niet tot ABK behorende kosten.
Nieuwsgierig en wil je meer weten? Download dan de brochure ABK.
Bron: brochure Algemene bouwplaatskosten, model 2018
Volgens Gertjan Veldkamp, Directeur Verwerving Oost bij BAM Infra, wel. Gertjan: “Het kost aan het begin veel tijd aan begeleiding, maar je krijgt er veel voor terug.” Samen met infrabedrijven Van Gelder en NTP starten ze een zij-instroomtraject voor calculatoren in de regio Zwolle. Vijf zij-instromers zijn bij deze infrabedrijven aan een opleidingstraject begonnen, dat in samenwerking met de bedrijven is opgezet door BOB-KOB. Aan het woord Gertjan Veldkamp en zij-instromer Sebastiaan Schuchard.
Met een diploma hbo Bouwkunde en aansluitend zijn MSc Architectural Engineering aan de TU Delft heeft Bart van den Broek een uitstekende basis voor een veelbelovende carrière in de bouw.
Als ontwerpleider bij Heijmans Woningbouw B.V. is hij sinds 2 jaar de spil tussen de architect en de projectleiding van meerdere woningbouwprojecten in het westen van het land. “Deze job is mij echt op het lijf geschreven, omdat ik voor beide kanten van het proces ben opgeleid. De technische, bouwkundige kant bij Bouwkunde en de ontwerpkant aan de TU. Na mijn studie ben ik 6 jaar werkzaam geweest bij Octatube in Delft. Een prachtig bedrijf dat complexe staal-glas constructies ontwerpt en bouwt. Van engineer ben ik daar doorgegroeid naar projectleider. Ik wilde echter verder groeien en ook andere kanten van de bouwwereld ontdekken. Zo ben ik 2 jaar geleden bij Heijmans terechtgekomen.
Als ontwerpleider is het mijn taak om de vertaalslag van de architect naar de uiteindelijke uitvoering te maken. Dat betekent compromissen sluiten en een ontwerpplan maken waar beide partijen zich in kunnen vinden en de kosten, risico’s en technische mogelijkheden in het voortraject duidelijk in kaart worden gebracht.”
Een gedegen basis voor de toekomst
Nieuwsgierig naar de invloed van zijn beslissingen en de consequenties voor de uiteindelijk gerealiseerde projecten kwam Bart via een collega en zijn leidinggevende uit bij de opleiding KOB voor hbo’ers. “Bij hbo Bouwkunde en op de TU wordt er weinig aandacht besteed aan hoe een bouwbedrijf ondernemingstechnisch in elkaar zit. Financieel management, contracten, wetgeving, risicomanagement, het zijn onderdelen waar ik in mijn functie echt iets aan heb en die mij helpen om bewuster beslissingen te nemen. Bij het runnen van een bouwonderneming komt meer kijken dan dat ze je tijdens je studie leren. Ik wilde een breder blikveld. Ik heb in juni examen gedaan na een best wel pittig jaar.
De KOB-opleiding is behoorlijk intensief. Naast de 4 weekendbijeenkomsten – van vrijdagochtend tot zaterdagmiddag – vergt de opleiding veel thuisstudie. De opleiding is verdeeld in 4 blokken met praktijkcases op onderdelen waar je nog niet veel mee te maken hebt gehad. Je kunt dus niet terugvallen op je ervaring. De weekendsessies zijn leuk, leerzaam en goed in balans met drie docenten die hun sporen in de praktijk verdiend hebben. Vooral de sessies met Martin Weerd vond ik erg interessant. Lekker duidelijk, met humor en gericht op probleemoplossend vermogen. Ook de samenwerking en interactie met cursisten met een andere achtergrond of leerdoel is leerzaam en levert leuke discussies en rollenspelen op. Ik heb vooral in het begin wel even moeten zoeken naar een goede balans tussen werk en opleiding. Het is door alle nieuwe onderdelen geen studie die je ‘er even bij doet’. Wat natuurlijk erg motiverend werkt is dat je het geleerde al snel in je dagelijkse werk in de praktijk kunt brengen en dat je een gedegen basis hebt gelegd voor verdere studie of specialisatie.”
Dieper de materie in
Bart weet in ieder geval dat dit voorlopig niet zijn laatste opleiding is. “Deze opleiding heeft mij juist enthousiaster en nieuwsgieriger gemaakt naar facetten waar ik me verder in wil verdiepen. Risicomanagement staat hoog op mijn lijstje, net als financieel- en contractmanagement en alles wat te maken heeft met Lean Bouwen. Dieper de materie in en mooie projecten voor Heijmans realiseren: dat is mijn doel voor de komende jaren. Door de ervaring met deze KOB-opleiding weet ik dat ik in de toekomst bij BOB diverse kanten op kan om me verder te ontwikkelen. Dit diploma heb ik in ieder geval binnen.”
Wie de KOB voor hbo’ers met succes afrondt ontvangt een erkend post-hbo-diploma èn het Vakdiploma Aannemer.
Door: Olaf Polders, plaatselijk directeur KOB Den Haag
Op 7 juli mochten zich weer 6 mannen aannemer noemen. In een restaurant in Den Haag werden de mannen in de watten gelegd. In aanwezigheid van de docenten werden ze toegesproken door de plaatselijk directer Olaf Polders die ze een flinke pluim gaf. Het is tenslotte niet niets om je ’s avonds te concentreren na een dag hard werken.
De kandidaten roemden de opleiding en dan vooral de wijze van lesgeven en de toepasbaarheid van de lesstof op de eigen onderneming. Gedurende de opleiding merkten ze dat ze meer in het eigen bedrijf groeiden en door leidinggevenden serieuzer werden genomen.
Dat opleiden en ontwikkelen van eigen mensen serieus wordt genomen konden we ook al merken bij een groep cursisten die Werkvoorbereiding en Uitvoering deden. In aanwezigheid van alle uitvoerders en directie van Bouwbedrijf Schouten kregen zij de certificaten uitgereikt. Dat er ook een dinerbon bij zat namens het bedrijf was een verrassing en uiting van waardering.
In de afgelopen weken is aan ca. 200 geslaagden het Vakdiploma’s Aannemer van de KOB uitgereikt op diverse plaatsen in het land. De deelnemers hebben, naast hun dagelijkse werk, enkele jaren de avondopleidingen van de KOB gevolgd. Ze sluiten een periode van grote inspanning af met een erkend post-mbo-diploma.
De KOB-opleiding geeft de deelnemers een brede basis, die ze als zelfstandige, maar ook als leidinggevende nodig hebben. Tijdens de opleiding stoeien de cursisten met Bouwtechniek, Opdrachtverwerving, Calculatie, Werkvoorbereiding & uitvoering, Ondernemingsplan, Financieel management en Bedrijfsvoering.
Het functioneren als leidinggevende of ondernemer in de bouw vraagt veel in de huidige maatschappij. De financiële crisis is nu al een tijd voorbij, maar de volgende uitdaging heeft zich al aangediend. Wisten we eerst niet hoe we aan werk moesten komen en hoe we het hoofd boven water moesten houden; nu weten we niet hoe we op tijd aan personeel, materialen en materieel moeten komen om het werk nu en straks bol te werken!
Om beide situaties het hoofd te kunnen bieden, hebben de deelnemers tijdens de opleiding basiskennis, vaardigheden, toepassingen, ofwel competenties meegekregen. Deze zijn vervolgens gecontroleerd in toetsen, schriftelijk examen, praktijkopdrachten en mondelinge presentaties. De geslaagden hebben laten zien dat ze aan de vaktechnische eisen én de managementeisen voldoen. Ze hebben daarom het Kader- en Ondernemersdiploma, hét Vakdiploma Aannemer Bouwbedrijf van Bouwend Nederland ontvangen. Proficiat aan alle geslaagden!
Hieronder een impressie van de diverse diploma-uitreikingen in het land.
BOB-KOB heeft vanmorgen het Leerwerkakkoord ondertekent dat de Gemeente Rotterdam heeft afgesloten met het bedrijfsleven en onderwijs voor de energietransitie. Het doel van dit akkoord is vraag en aanbod van personeel op de arbeidsmarkt van de energietransitie beter op elkaar te laten aansluiten.
Voor de energietransitie zijn veel vakmensen nodig, en mensen met goede, nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld omdat huizen, scholen en kantoren beter geïsoleerd moeten worden om de CO2 uitstoot te verminderen. Ook zijn slimme oplossingen nodig om zuiniger om te gaan met energie en om te schakelen naar andere energiebronnen. Met dit Leerwerkakkoord willen de gemeente, het bedrijfsleven en onderwijs de kansen vergroten om goed personeel te krijgen voor de energietransitie. En zo ook meer mensen aan het werk krijgen.
Maatregelen
Om dit voor elkaar te krijgen, nemen de betrokken organisaties allerlei maatregelen. Zoals het opleiden van mensen naar beroepen waar veel vraag naar is. Zij stappen dan over van werk waar minder vraag naar is, bijvoorbeeld van het bankwezen en de olie- en gasindustrie naar de installatiebranche. In de Rotterdamse wijken komen activiteiten om werkzoekenden met een bijstandsuitkering enthousiast te maken voor een baan in de energiesector. Ook komen er trajecten bij bedrijven om werkzoekenden op te leiden voor veelgevraagd werk, zoals warmtepompen en zonnepanelen monteren en onderhouden, isoleren en leidingen leggen.
Voor jongeren
In het Leerwerkakkoord zijn ook veel activiteiten voor jongeren. Zo komt er op Rotterdam-Zuid een nieuw opleidingsbedrijf om meer jongeren op (v)mbo-niveau en zij-instromers op te leiden naar de bouw-, infra-, en energiesector. En verschillende bedrijven in de energiesector bieden mbo-traineeships en hebben onderzoeksopdrachten voor hbo-studenten. Bedrijven en onderwijs pakken het lerarentekort aan door het opleiden en aantrekken van vakmensen tot hybride instructeurs en docenten. Dit zijn medewerkers uit de techniek die naast hun baan les gaan geven op een school en zo hun ervaring overdragen op de volgende generatie technici.
Meedoen?
Bedrijven in installatie, isolatie of bouw die zich voorbereiden op de energietransitie of personeel willen scholen kunnen zich aansluiten bij het Leerwerkakkoord. Dit geldt ook voor vakmensen die als instructeur of docent hun kennis willen overdragen aan studenten. Neem contact op met gemeente Rotterdam via leerwerkakkoord@rotterdam.nl.
Ondertekenaars
Deze organisaties hebben het Leerwerkakkoord Energietransitie ondertekend: gemeente Rotterdam, Bouwend Nederland, Techniek College Rotterdam, Vattenfall, Engie Services West, Hogeschool Rotterdam, Installatiewerk Zuid-Holland, WENB, BOB-KOB, OTIB, Stedin, Woonstad Rotterdam. EIT Climate-KIC ondersteunt het akkoord.
Kijken naar de toekomst. Kansen vergroten. Groei, ontwikkeling en continuïteit. Belangrijke aspecten voor ondernemers én voor medewerkers. De vakgerichte, praktische opleidingen van de KOB helpen daarbij. De opleidingen zijn er voor mbo’ers en als eenjarig traject voor hbo’ers.
De avondopleidingen van KOB
Goed opgeleide vakmensen. De bouw heeft ze nodig, nu en in de toekomst. De KOB levert ondernemende, praktisch ingestelde bouwprofessionals af met brede kennis van de bouw en grondig inzicht in de processen die er spelen. De KOB-opleidingen (B&U en Infra) zijn uniek door de combinatie van techniek en management. Je behaalt je Vakdiploma Aannemer in drie jaar als je een diploma niveau 4 bouwkunde of infra hebt. Heb je geen diploma niveau 4 bouwkunde of infra? Geen probleem! Je start dan met de opleiding Techniek en je vervolgt daarna het driejarige traject.
Eenjarig traject Vakdiploma Aannemer, post-hbo voor hbo’ers
Speciaal voor hbo’ers bouwkunde & civiele techniek: het eenjarige intensieve KOB-managementprogramma. Met daarin alle aspecten van de uitvoerende bouw. Van opdrachtverwerving, calculatie, werkvoorbereiding & uitvoering tot en met ondernemen. Een toegevoegde waarde voor (toekomstige) managers die graag de handen uit de mouwen steken. Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond ontvang je een erkend post-hbo-diploma én het Vakdiploma Aannemer.
Erkende diploma’s post-mbo en post-hbo en deelname BouwGarant
Wie het traject Vakdiploma Aannemer doorloopt, ontvangt een erkend diploma post-mbo of post-hbo. Als je als directie beschikt over het Vakdiploma Aannemer voldoe je bovendien aan het diplomalabel voor deelname aan BouwGarant.
Schema KOB:
De bouw- en infrabedrijven komen mensen tekort. In diverse functies is het nijpend. Onbegrijpelijk, omdat de bouw een aantrekkelijke sector is met veel uitdagingen en groeimogelijkheden, die ook nog eens mooie producten maakt. De sector heeft een prachtig verhaal te vertellen aan nieuwe potentiële medewerkers. De behoefte op bureauniveau op het gebied van calculatie en werkorganisatie is zo groot, dat bouw- en infrabedrijven buiten de gebaande paden aan oplossingen werken.
Bouwbedrijf M.J. de Nijs & zonen in Noord-Holland heeft onlangs een zij-instromer uit de evenementenhoek in dienst genomen binnen de werkvoorbereiding. Deze ervaring smaakt naar meer. Corinne Weiffenbach (hr-adviseur) van het bouwbedrijf constateerde in het traject, dat het kennistekort bij deze zij-instromer te groot was om direct heel productief in het bedrijf te kunnen werken. Beter zou natuurlijk een hbo’er met een bouwkundige opleiding zijn, maar waar vind je die?
Voorschakeltraject
Een zij-instromer kan een extra belasting zijn voor de huidige bezetting in deze drukke tijd. Bedrijven moeten meer tijd vrij maken om deze nieuwe medewerker intern te scholen. In diverse gesprekken met René Cossé, directeur Bouwmensen Amsterdam, zagen beiden dat er behoefte is aan een voorschakeltraject voor deze zij-instromers. De interne mensen worden dan ontlast en de medewerker kan sneller productief worden, als hij vrijwel direct aan een stoomcursus techniek en calculatie of werkorganisatie kan beginnen.
Stoomcursus
Om dit vorm en inhoud te geven werd BOB-KOB, het opleidingsinstituut in de bouw, gevraagd om mee te denken. Al pratend kwamen zij met zijn drieën tot een maatwerkproject met als belangrijkste kenmerken: zelfstudie en korte individuele begeleiding met als vertrekpunt de wensen van het bedrijf. Ook de leerwensen van de zij-instromer staan natuurlijk centraal en daarom is een goede intake vanzelfsprekend. De stoomcursus geeft een betere startpositie in het bedrijf en meer doorgroeimogelijkheden naar erkende opleidingen van BOB-KOB. Corinne benadrukte dat een zij-instromer eigenlijk de volgende dag nadat deze is aangenomen aan een stoomcursus zou moeten beginnen.
Waar vind ik zij-instromers?
Op 4 april 2019 heeft een twintigtal bouw- en infrabedrijven op uitnodiging van Bouwend Nederland en Bouwmensen Amsterdam tijdens een lunchbijeenkomst gesproken over een dergelijk voorschakeltraject. Alle aanwezigen ondersteunen het initiatief en zien de mogelijkheden, maar ook de uitdagingen. Een belangrijke vraag uit de zaal was: ‘waar komen deze mensen vandaan’? ‘Waar vind ik ze?’ ‘Ik heb nu al plek voor deze kandidaten’. Sommige deelnemers gaven aan meer informatie nodig te hebben voordat ze een dergelijk voorschakeltraject zouden inzetten.
Het algemene gevoel na afloop was, dat Corinne en René een snaar geraakt hebben bij de aanwezige bedrijven. Een deelnemer aan de bijeenkomst bleek eigenlijk zelf behoefte te hebben aan het voorschakeltraject. De afspraak staat, dat de deelnemende bedrijven op korte termijn verder geïnformeerd gaan worden.
Ook een zij-instromer aannemen?
Ook nieuwsgierig geworden en denk je aan het aannemen van een zij-instromer? Meer informatie is te verkrijgen bij Manouk Huijzer, Huijzer@bob-kob.nl of René Cossé, rcosse@bouwmensen-amsterdam.nl
Bijeenkomst bouwopleidingen
In de KOB jaarvergadering van 5 april hebben de plaatselijk directeuren en de vertegenwoordigers van het landelijk bureau de planning en de opzet van het nieuwe studiejaar besproken en vastgesteld. De KOB staat klaar voor het studiejaar 2019/2020. De voorlichting en acquisitie draaien volop in de ROC’s, opleidingsbedrijven en bouwbedrijven. Doorgroeiers op de bouwplaats en het bedrijfsbureau, jong kaderpersoneel of startend zelfstandigen versterken hun carrièremogelijkheden met KOB bouwopleidingen.
Betaalbaar, betrouwbaar, bereikbaar
De KOB stelt drie B’s centraal: Betaalbaar, Betrouwbaar en Bereikbaar. De KOB wil betaalbaar zijn. Betrouwbaar zijn, omdat het streven is in alle vestigingen de opleidingen te starten. Ook wil zij bereikbaar zijn, enerzijds door de spreiding van B&U en Infra opleidingsplaatsen over Nederland in stand te houden. En, anderzijds door verschillende opleidingswegen te bieden die aansluiten bij de beroepsopleiding die de cursist heeft, of juist niet heeft.
Bevlogen en bezielende docenten
De bevlogen en bezielende docenten uit de B&U of Infra praktijk willen hun kennis en ervaring graag overdragen aan de cursisten. Voor 2019/2020 staan er in de 15 opleidingsplaatsen weer zo’n 100 docenten uit de praktijk in de startblokken voor de B&U en Infra opleidingen Techniek, Opdrachtverwerving & Calculatie, Werkvoorbereiding & uitvoering en Ondernemen.
Beroepsopleiding of niet? Doorgroeien!
Voor (toekomstige) calculatoren, werkvoorbereiders, uitvoerders, project- en bedrijfsleiders, maar ook voor ondernemers, zelfstandigen en zzp’ers heeft de KOB een passende opleiding. Wat je vooropleiding ook is, er is altijd een mogelijkheid om te starten met de KOB.
Boeiend en geïnteresseerd! Schrijf je in
De opleidingen starten in de maand september. Je kunt je nu inschrijven voor de B&U-opleiding of voor de Infra-opleiding. Kijk verder op onze site en neem gerust contact met ons op.
Moeilijke situaties vragen om creatieve oplossingen. Waar haal je nieuwe medewerkers vandaan als deze binnen de branche bijna niet te vinden zijn? Juist, uit andere branches. Dat is exact wat Gertjan Veldkamp, Directeur Verwerving Oost bij BAM Infra, dacht toen bleek dat het aantrekken van calculatoren een probleem werd. Infrabedrijven NTP en Van Gelder zagen hetzelfde probleem. Samen sloegen zij de handen ineen. Op 20 maart zijn vijf zij-instromers gestart bij deze infrabedrijven aan een opleidingstraject, dat in samenwerking met de bedrijven is opgezet door BOB-KOB.
Baangarantie voor de zij-instromers
De vijf nieuwe medewerkers starten aan een opleiding tot Calculator in de infrawereld. Een compleet nieuwe omgeving als je gewerkt hebt in bijvoorbeeld de bankensector of de agrarische wereld. Het omscholingstraject bestaat uit vier dagen werkend leren bij de bedrijven en een op maat gesneden opleidingsprogramma.
Aan het einde van dit opleidingstraject ontvangen de medewerkers het diploma Techniek en het certificaat Opdrachtverwerving & calculatie van Bouwend Nederland. Bovendien hebben ze een gegarandeerde baan.
Gertjan Veldkamp: “Dit traject kent alleen maar winnaars. Wij vullen op deze manier vacatures in waar we moeite hebben om kandidaten voor te vinden. Maar belangrijker, we helpen mensen verder die, op welke wijze dan ook vast zijn gelopen in hun carrière. We geven mensen toekomstperspectief met baangarantie. Dat is niet alleen onze maatschappelijke plicht.”
Tijdens de introductie van het opleidingstraject roemden verder de betrokken bedrijven de samenwerking met Werkgeverspunt Regio Zwolle. En de medewerkers? Die staan te trappelen om te beginnen met hun opleiding. Tijdens hun introductie spraken ze ook hun waardering uit over de werksfeer en ondersteuning binnen de deelnemende bedrijven.
Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een succesvol traject. BOB-KOB wenst de medewerkers en de betrokken bedrijven veel succes en leerplezier.
Lees ook: Voorschakeltraject voor zij-instromers zonder bouwkundige of civieltechnische opleiding
Publicatiedatum: 20 maart 2019
Oud-KOB-cursist Martijn van den Bergh vertelt over zijn ervaringen met de KOB-opleiding voor het vakdiploma aannemer en over zijn bedrijf Silani BV. Wat zijn de voordelen van het diploma en hoe heeft hij het studeren zelf ervaren.
Als directeur Bouw van BanBouw in Nuenen heeft Gijs van Doorn het al druk genoeg zou je denken. Toch vindt hij het belangrijk om zich naast zijn dagelijkse werkzaamheden in te zetten voor het opleiden voor de bouwsector. Eerst deed hij dat als docent voor de KOB en nu als plaatselijk directeur.
“Op zaterdag en in de vakanties werkte ik bij een aannemer”, vertelt Gijs van Doorn. “Zo ben ik geïnteresseerd geraakt in de bouw. Ik heb mts Bouwkunde gedaan, de KOB-opleiding en daarna de Aannemersstafopleiding. Ik liep stage bij een aannemer waar ik bijna drie jaar heb gewerkt. Uiteindelijk kon ik daar niet verder vooruit, het bedrijf was te klein voor mij om verder te groeien. Ik had dat ook tegen de eigenaar gezegd. Toen hij hoorde dat ze bij BanBouw iemand zochten, heeft hij mij voorgedragen. Ik ben hier als junior werkvoorbereider begonnen en na werkvoorbereider en projectleider ben ik nu directeur Bouw.”
Mooie voorbeelden
Vijf jaar lang was Gijs van Doorn docent voor de KOB, in de vakken werkvoorbereiding & uitvoering en commerciële bedrijfsvoering. Gijs: “Ik wilde de sector vooruit helpen, het viel me op dat er veel vergrijzing was onder de docenten en het leek me goed als er iemand uit de praktijk kwam om les te geven. Je hebt mooie voorbeelden waar je in de praktijk tegenaan gelopen bent, die je dan ook tijdens de les kunt behandelen. Dat horen de studenten graag en als je merkt dat de cursisten je lessen waarderen, ga je lesgeven nog leuker vinden.”
KOB-opleiding creëert brede basis
“We hebben in de bouw goeie mensen nodig”, vervolgt Gijs. “Maar wat is een goede medewerker? Een timmerman die zijn vak goed uitoefent is een hele goeie medewerker. Als hij ook nog snapt hoe de kostenbewaking werkt, dus een klein beetje de bedrijfskundige zaken in zijn achterhoofd heeft, dan is het een nog betere medewerker. Wanneer die timmerman ook nog meedenkt over processen en over hoe hij dingen efficiënter kan doen, dan heb je de ideale medewerker. De KOB-opleiding creëert een hele brede basis bij de cursisten. Zij kunnen over een heleboel dingen meepraten, misschien niet in detail maar ze weten wel hoe een bedrijf werkt, los van het bouwen.”
Nieuwe functies
“De bouw is continu in ontwikkeling en dat is weer een andere uitdaging. Daardoor komen er functies die we 10 jaar geleden nog niet hadden. Een BIM-modelleur bijvoorbeeld. Dat is nu een functie die je in bijna elk bedrijf nodig hebt. We zijn op dit moment dus aan het opleiden voor nieuwe functies die je nu nog niet kent.”
Plaatselijk directeur KOB
Gijs van Doorn is inmiddels geen docent meer. Wel is hij sinds 1 januari voor de KOB plaatselijk directeur voor de regio Eindhoven. Hoe combineert hij die werkzaamheden met zijn drukke baan? Gijs: “Ik kan mijn tijd nu wat flexibeler indelen dan als docent. Daarnaast plan ik een vaste avond waarin ik mijn werkzaamheden voor de KOB zoveel mogelijk verricht en tracht ik het zo te organiseren dat ik met de juiste structuur efficiënt kan werken. Nu is er nog het een en ander nieuw maar als ik een half jaar verder ben gaat het makkelijker verwacht ik.”
Ambassadeurs
“Ik hoop een goede bijdrage te leveren aan het continueren en waar mogelijk te verbeteren van de KOB-opleiding. Het doel is natuurlijk dat cursisten die de opleiding doorlopen hebben vervolgens ambassadeurs worden. Dat ze vertellen echt wat geleerd te hebben van mensen uit de praktijk en daar dagelijks plezier aan beleven. Dat vind ik ook het goede van de KOB opleiding. Cursisten krijgen een heel goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij een (bouw)onderneming en ontwikkelen daarmee een breed kennisgebied. Als bedrijf kun je alleen maar blij zijn wanneer je dat soort mensen in dienst hebt”, aldus Gijs van Doorn
De medewerkers van BOB-KOB wensen u een gelukkig nieuwjaar en een leerzaam 2019!
Het hele team van BOB-KOB, wenst iedereen Prettige Feestdagen en een succesvol 2019!
Vanwege de feestdagen is ons kantoor gesloten van 22 december tot 7 januari.
Kees Mak was meer dan 20 jaar betrokken bij de KOB als examenontwikkelaar, examinator en corrector van examens Calculatie en Werkvoorbereiding en uitvoering B&U. Hij heeft een groot aandeel geleverd aan de kwaliteit van onze examenproducten.
‘Kwaliteit en plezier’, vertelde Kees tijdens een informeel afscheid van de KOB, waren de sleutelwoorden bij zijn werkzaamheden. Ook in zijn werk als calculator van grote utiliteitsprojecten als het stadion van Schalke ’04 en Groningen stond het leveren van kwaliteit centraal.
Hij verhaalde verder over het plezier in de contacten met andere ontwikkelaars en de bereidheid om met elkaar te presteren. Samen een goed examenproduct maken om de kennis en kunde van de nieuwe generaties in de bouwsector te meten. Dit gebeurde altijd na het dagelijkse werk.
Al een tijdje genoot Kees van zijn pensioen. Nu was de tijd daar om ook het stokje van examenontwikkeling over te dragen aan nieuwe mensen. Hij kijkt met veel genoegen terug op de samenwerking en de producten en wenst ons veel succes.
Bedankt Kees!
Bouwend Nederland heeft samen met BOB-KOB gouden medaillewinnaar Daan Weijgertze in het zonnetje gezet. Weijgertze won vorige maand bij de EuroSkills in Hongarije de gouden medaille op het onderdeel bouwtimmeren. Hij kreeg van Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland) en Edwin van der Weijden (directeur BOB-KOB) een opleidingscheque van BOB-KOB overhandigd.
Weijgertze wist al snel: “ik wil met hout gaan werken”. Vroeger was hij al hutjes aan het bouwen en tijdens verbouwingen thuis keek hij altijd mee. Tijdens het VMBO ging hij stage lopen bij een klein bedrijf bij hem in de buurt met voornamelijk werkzaamheden in de particuliere sector. Daar kon hij kennismaken met het vak en ging er ook op zaterdag en in de vakanties werken. Na het VMBO bleef hij er werken en liet dit bedrijf zich inschrijven bij Bouwmensen, zodat Weijgertze daar tijdens zijn opleiding bouwtimmeren kon blijven werken. Bouwmensen zag direct dat Weijgertze “netjes kon zagen en zeer secuur kon werken.” Vorig jaar is Weijgertze gestart met de opleiding timmeren en deed hij mee met de Nederlandse kampioenschappen. Hij werd direct vierde van Nederland.
Euroskills en WorldSkills
Dit jaar werd hij Nederlands kampioen bouwtimmeren en kon hij naar de EuroSkills in Hongarije. Doordat hij zo netjes heeft gewerkt, “de in- en uitwendige verbindingen zeer goed aansloten en ook de meetpunten helemaal goed uitkwamen” heeft Weijgertze de gouden medaille gewonnen. Volgend jaar gaat hij weer proberen om kampioen van Nederland te worden, zodat hij daarna namens Nederland kan deelnemen aan de WorldSkills in Kazan (Rusland).
Bron: Bouwend Nederland
De economie groeit en de werkloosheid daalt. Toch zijn er nog steeds grote groepen mensen die moeilijk aan de slag komen. Veel werkzoekenden willen ontdekken welke branche of sector passend voor hen is. Door een Nationale Werkbezoekdag te organiseren kunnen werkzoekenden op een positieve manier contacten leggen met professionals die werkzaam zijn in de branche waar ze interesse in hebben.
De Nationale Werkbezoekdag is voor gemeenten en bedrijven in de bouw- en infrasector een mooie kans om op een vrijblijvende manier werkzoekenden te interesseren voor hun organisatie en sector. Dankzij een werkbezoek krijgen werkzoekenden inzicht in wat er bij desbetreffende bedrijven of publieke instellingen gebeurt. De Nationale Werkbezoekdag is een initiatief van Stichting DeBroekriem, een netwerkorganisatie voor werkzoekenden.
Nodig werkzoekenden uit
Organisaties kunnen die dag samen met hun personeel werkzoekenden uitnodigen voor een vrijblijvend werkbezoek. Met deze 10 praktische tips voor het organiseren van een werkbezoek, maak je de dag tot een succes. Kijk op www.werkbezoekdag.nl voor meer informatie over de Nationale Werkbezoekdag op 21 november 2018. Je kunt je tot 1 november 2018 aanmelden!
Trotse geslaagden van de post-hbo Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf ontvangen hun vakdiploma’s. Het is Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven die de vakdiploma’s uitreikt. De Examencommissie Bouwend Nederland stelt de examens, eisen en normen vast voor de KOB-opleidingen. Op de geslaagden zit het bouwbedrijf B&U en Infra te wachten, dit zijn niet alleen doorzetters maar ook mannen en vrouwen met kennis van zaken.
Diploma-uitreikingen boeiende bijeenkomsten
Elke cursist zijn eigen verhaal. De docenten, werkzaam in de bouw, kunnen op emotionele wijze over hun cursisten spreken. Het wel en wee van de cursist niet alleen binnen de opleidingen, maar ook thuis en op het werk. Hoe hun cursist niet alleen met competenties, maar ook als persoon is gegroeid, hoe een loopbaan is veranderd, of een bedrijf is gestart of overgenomen, etc. Het succes van de cursist, is het succes van de docent! Boeiende verhalen, bezielde docenten die hun vak overdragen, betrokken docenten die met de cursisten meeleven, dat is wat een KOB opleidingsplaats interessant maakt.
Hbo’ers hebben een versnelde leerweg tot het Vakdiploma
De post-hbo-opleiding ‘KOB voor hbo’ers’ is een intensieve opleiding bestaande uit 4 colleges van 2 dagen en 5 werkbijeenkomsten. In deze, voor de bouwsector unieke, opleiding doorlopen de deelnemers aan de hand van hun eigen ervaringen en die van de docenten het bouwproces en leren ze met andere ogen naar hun onderneming te kijken. Wie de opleiding met succes doorloopt, ontvangt naast het Vakdiploma Aannemer een erkend post-hbo-diploma.
“Alle opleidingen worden door praktijkdocenten verzorgd”, stelt René van den Hoeven, opleidings- en trainingsmanager BOB-KOB, “Het diploma wordt door Bouwend Nederland uitgegeven. Het is echt een opleiding van en voor de bouwsector. In de maand september is weer een groep van start gegaan. Ik kijk nu al uit naar de boeiende verhalen over de ontwikkeling van cursist en docenten”.
Marcel de Caluwé is mede-eigenaar van allround aannemersbedrijf De Caluwé en Broekaart in het Zeeuwse Graauw, waar ook zoon Niels werkt als timmerman. Zo vader, zo zoon, want net als zijn vader, koos ook Niels voor de KOB opleidingen. Met het idee dat hij straks de juiste bagage heeft als hij het bedrijf in de toekomst overneemt.
KOB opleidingen voor theoretische basis
Marcel de Caluwé: “Een goede opleiding en gedegen kennis en ervaring zijn nodig om een bouwbedrijf te runnen. Het was geen vereiste van mij dat Niels de KOB ging doen, maar daarmee komt hij wel een stap dichterbij. Het moet vooral uit iemand zelf komen en Niels wilde de opleiding graag doen. Met een goede theoretische ondergrond gaat het in de praktijk nu eenmaal beter.” Niels vult aan: “Ik ben opgegroeid met het bouwbedrijf van mijn vader. Het was dan ook logisch dat ik na mijn vmbo Elektrotechniek aansluitend mbo Bouwkunde afgerond heb. Nu werk ik als timmerman in het bedrijf, veel in samenspraak met de uitvoerder om inzicht te krijgen in de bouwprocessen. In combinatie met de KOB werkt dat goed. De ambitie is om het pad te volgen van voorman, meewerkend uitvoerder naar werkvoorbereider etc. en door te werken richting projectleider om later het bedrijf over te nemen.”
Klassieke pad versus nieuwe ontwikkelingen
Marcel de Caluwé: “Niels gaat alle facetten doorlopen, vanaf de werkvloer. Of dat klassieke pad een vereiste is? Nee, maar het is nog altijd de ultieme manier om inzicht te krijgen in hoe alles reilt en zeilt in de bouw. Je ziet hoe lang iets duurt, wat er bij komt kijken, maakt de processen van dichtbij mee en wat de eisen zijn aan het samenwerken. Met alleen theorie ontbreekt vaak het inzicht, de kennis over de normen. De feiten en de basis zijn goed, maar om bijvoorbeeld een werk goed te kunnen calculeren heb je feeling met de praktijk nodig.”
Marcel de Caluwé, ook lid plaatselijke commissie van de KOB Goes, rondde de KOB-opleidingen in 1993 af en nam in ’92 een bestaand bouwbedrijf over, samen met Lucien Broekaart. “Sinds 1993 is er enorm veel veranderd. Neem alleen al de digitalisering, van administratie tot communicatie. Naast onder meer duurzamer, prefab en lean bouwen. Daarin moet je natuurlijk bijblijven, de ontwikkelingen denderen voort. Dat doen wij onder meer met leerplannen voor het personeel en continu oog hebben voor goede opleidingen die aansluiten bij de praktijk.”
Woon of werk je in Gelderland en wil je een techniekopleiding volgen in de bouwsector? Dan heb je tot het eind van dit jaar mogelijk recht op subsidie. De opleidingsvergoeding van Leve(n)lang Gelders Vakmanschap bedraagt € 1000,- tot € 3000,-.
Gelderland wil het tekort aan technisch personeel aanpakken. Om dat te bereiken, verbindt de provincie Gelderse bedrijven en scholen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden en techniekfondsen. Al die krachten zijn gebundeld in het actieplan Leve(n)lang Gelders Vakmanschap. Daarmee worden gesubsidieerde om-, bij- en herscholingstrajecten ontwikkeld om de technische arbeidsmarkt in Gelderland beter te laten functioneren.
Vouchers voor subsidie
Het actieplan Leve(n)lang Gelders Vakmanschap bestaat uit vijf aantrekkelijke vouchers voor technische om-, bij- of herscholing. Liefst ca. 850 vouchers worden beschikbaar gesteld. De vouchers zijn bedoeld voor vier specifieke doelgroepen. Werkzoekenden en mensen met een baan buiten de technische sector kunnen via scholing vakkennis verkrijgen. Werknemers en zzp’ers in de technische branche kunnen zich bijscholen.
De aanvraag gaat via de site www.geldersvakmanschap.nl.
“Ben je op zoek naar een managementfunctie in de bouw of wil je zelfstandig ondernemer worden? Met het Vakdiploma aannemer vergroot je jouw kansen”, aldus René van den Hoeven, opleidings- en trainingsmanager binnen de KOB. Al 15 jaar bewaakt hij de kwaliteit van de leermiddelen, de docenten en de lesstof.
“De KOB biedt twee leerwegen aan om het Vakdiploma aannemer te halen. Voor hbo’ers met een diploma bouwkunde of civiele techniek is het mogelijk om het Vakdiploma in een versneld traject te halen, waarbij in één jaar alle onderdelen aan bod komen. Daarnaast kent de KOB de reguliere KOB-opleiding om het Vakdiploma in stappen te halen.
Vakdiploma aannemer in 3 jaar
Met het vakdiploma Aannemer ben je in deze tijd verzekerd van een succesvolle carrière in de bouw. De sector zit immers te springen om goed gekwalificeerd personeel, dat breed opgeleid is maar vooral kan denken en handelen als ondernemer. In de snel veranderende markt waarbinnen bouw- en infrabedrijven opereren, is deze kwaliteit niet alleen iets voor de ondernemer en de zzp’er maar ook voor het kaderpersoneel. Calculatoren, werkvoorbereiders, projectleiders en bedrijfsleiders dienen vanuit de onderneming en de ondernemer te kunnen denken en handelen. Dat leer je bij de KOB. De reguliere opleiding van de KOB is echter herzien!”
Nieuwe gestroomlijnde leerweg
De grootste wijziging binnen de KOB is het terugbrengen van de managementopleidingen van 4 naar 3 jaar.
“Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar het resultaat mag er zijn”, aldus René. Hij is verantwoordelijk voor deze herziening van het opleidingsaanbod binnen de reguliere KOB. “Het modulaire karakter van onze opleidingen zorgde voor herhaling en overlap in de lesstof. Na evaluaties van cursisten, docenten en bedrijven zijn we nog eens kritisch naar de opbouw van onze programma’s gaan kijken. Daarnaast voelden wij de behoefte om meer eenduidigheid over ons aanbod naar de bedrijven en cursisten te creëren. Het was geen makkelijke beslissing, maar door het opzetten van een doorlopende leerlijn waren we in staat om de duur van de managementopleidingen met 1 jaar terug te brengen. We hebben met ingang van september een leerweg, die niet alleen goedkoper, maar ook strakker opgezet is.”
Opbouw leerweg post-mbo
René vertelt enthousiast over de inhoud van de opleidingen. “Het eerste jaar staat in het teken van opdrachtverwerving en calculatie. In deze opleiding verwerft een cursist opdrachten met een klantgericht offerte. In het tweede jaar gaat het om werkvoorbereiding en uitvoering. Na gunning van een opdracht gaat het immers om het zo goed mogelijk realiseren van de opdracht voor de opdrachtgever en de onderneming. Het derde en laatste jaar is gereserveerd om de benodigde ondernemersvaardigheden te verwerven. Het gaat hierbij om de totale visie die een ondernemer en zijn medewerkers moeten ontwikkelen om succesvol te kunnen opereren.
Dit geldt ook voor zzp’ers. Ook zij moeten inzicht in de markt, financiën, marketing, samenwerking en andere ondernemersthema’s bezitten. Het intensieve opleidingstraject vraagt veel van de deelnemers. Met een wekelijkse avondbijeenkomst in één van onze opleidingsplaatsen door heel Nederland, een flinke dosis zelfstudie en diverse soorten opdrachten is het een pittige uitdaging voor onze cursisten. Voldoende technische bagage op minimaal mbo 4 niveau is noodzakelijk om de managementopleidingen van de KOB met succes af te kunnen ronden. Instappen in het opleidingstraject zonder voldoende technische bagage is niet mogelijk, maar de KOB biedt met de opleiding Techniek de mogelijkheid om het diploma Techniek op mbo 4 niveau te behalen.
Na de afronding van de reguliere KOB opleiding ontvangt de cursist naast het Vakdiploma Aannemer ook een post-mbo-diploma. Een terechte waardering voor een aantal jaren hard werken, naast een drukke baan.”
Versnelde leerweg voor hbo’ers
De post-hbo-opleiding ‘de KOB voor hbo’ers’ kent nog dezelfde opzet. Een zware opleiding bestaande uit 4 colleges van 2 dagen en 5 werkbijeenkomsten, die veel van de cursisten vragen. In deze, voor de bouwsector unieke, opleiding doorlopen de deelnemers aan de hand van hun eigen ervaringen en die van de docenten het bouwproces en leren ze met andere ogen naar hun onderneming te kijken. Wie de opleiding met succes doorloopt, ontvangt naast het Vakdiploma Aannemer een erkend post-hbo-diploma.
“Alle opleidingen worden door praktijkdocenten verzorgd”, besluit René. “De certificaten en het diploma worden door Bouwend Nederland uitgegeven. Het is echt een opleiding van en voor de bouwsector. Ik heb nu al zin in het begin van het nieuwe studiejaar dat in september van start gaat en ben benieuwd naar de ervaringen van onze cursisten en docenten.”
Heb je een afgeronde opleiding hbo bouwkunde of civiele techniek? Dan heb je de mogelijkheid het vakdiploma aannemer in één jaar te behalen. Bovendien ontvang je naast het Vakdiploma Aannemer een erkend post-hbo-diploma.
In een intensief jaar leer je het gehele bouwproces te managen. Op projectniveau: opdrachtverwerving, calculatie en het aansturen van de werkvoorbereiding en de uitvoering, kortom, het leiden van het gehele project. Verder leer je aan de hand van praktijkcases hoe een bouwbedrijf bedrijfskundig en financieel functioneert. Docenten met ruime praktijkervaring begeleiden je tijdens je studie.
Een oud-cursist aan het woord
“Je kijkt achter de schermen van een bouwbedrijf en leert meer zien dan jouw stukje. De kennis die ik opdoe is zeer waardevol. Je krijgt diepgaander inzicht in financiën, de juridische aspecten, opdrachtverwerving, klantgericht denken en leidinggeven. Aangezien er op managementniveau van mij meer visie en betrokkenheid wordt verwacht, komt de opleiding helemaal goed uit.”
Vakdiploma Aannemer en BouwGarant
Het Vakdiploma Aannemer is breed erkend in de bouw. Daarnaast voldoe je met het Vakdiploma Aannemer aan de diploma-eis voor deelname aan BouwGarant.
Meer informatie en inschrijven:
Burgerlijke & Utiliteitsbouw (B&U): klik hier
Grond- water en wegenbouw (Infra): klik hier
Met het snel toenemende tekort aan goed opgeleid personeel, is scholing belangrijker dan ooit. Voor u als ondernemer, maar ook voor jou als medewerker.
Denk je er weleens aan om een stap verder te willen in het bouwbedrijf waar je werkt? Bijvoorbeeld doorgroeien naar voorman, (assistent)-uitvoerder. Of een stap maken naar het bedrijfsbureau als calculator, werkvoorbereider, projectleider. Wil je breed opgeleid worden naar ondernemer, bedrijfsleider of rechterhand van de directeur?
KOB-BOB biedt je die mogelijkheden met praktijkgerichte opleidingen en trainingen. De docenten komen vaak uit de praktijk en weten als geen ander hoe het werkt. Ze geven je de tools mee om de volgende dag direct toe te passen in je werk. Alle opleidingen worden afgesloten met een certificaat of een diploma dat breed erkend wordt in de bouw. Kijk eens voor een indruk op www.kob.nl of www.bob.nl
Ondernemers, leidinggevenden, medewerkers, scholieren: wij willen je graag persoonlijk informeren over hoe wij je van dienst kunnen zijn. Wij nodigen je uit voor een informatiebijeenkomst op:
Woensdag 12 september 2018, 19.00-20.30 uur
Locatie: Bouwmensen Zuid-Holland Zuid, Houtschelf 10, 3371 KB Hardinxveld-Giessendam.
Donderdag 13 september 2018, 19.00-20.30 uur
Locatie: Haagbouw, Zichtenburglaan 216, 2544 EB, Den Haag
Woensdag 26 september 2018, 19.00-20.30 uur
Locatie: Bouwmensen, Gitstraat 2, 2332 RB, Leiden
Als je komt, zouden we het op prijs stellen als je je vooraf aanmeldt via bijeenkomst@kob.nl. Graag aangeven met hoeveel personen je komt en voor welke locatie je kiest.
We zien uit naar je komst.
Hartelijke groet,
Conny Lips, Bouwmensen Leiden
Olaf Polders, KOB Den Haag, HaagBouw
Nick van den Heuvel, Bouwmensen Zuid-Holland Zuid
Jacques Markus, KOB Rotterdam
Of je nu als achtergrond een mbo, hbo of nauwelijks een beroepsopleiding hebt, de KOB leidt op voor het Kader- en Ondernemersdiploma, hét Vakdiploma Aannemer Bouwbedrijf van Bouwend Nederland. Trotse KOB-cursisten en hbo-studenten ontvangen hun vakdiploma. Zij zijn door de KOB zelf opgeleid, of zijn opgeleid via het KOB-programma in het hbo-onderwijs. Doorgroeiers op de bouwplaats en het bedrijfsbureau, jong kaderpersoneel of startende zelfstandigen versterken hun carrièremogelijkheden door KOB-bouwopleidingen.
KOB-Opleidingen voor mbo’ers, hbo’ers, of personen zonder bouwberoepsopleiding
De Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB) biedt opleidingen die aansluiten bij de ervaring en beroepsopleiding van cursisten. De cursisten werken in de bouw en hebben een mbo- of hbo-beroepsopleiding gevolgd, of zelfs nauwelijks- of geen bouwberoepsopleiding.
Waarom KOB-opleidingen aanspreken? Er is geen bouwwerk zonder uitvoering; een ontwerp komt pas tot leven bij de realisatie. KOB is concreet, praktisch en praktijkgericht. Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt of is de basis voor zelfstandigen, ondernemers. De cursist moet aan eisen voldoen op het terrein van vaktechniek, bedrijfskunde, bedrijfseconomie, organisatie en leidinggeven. Met het Vakdiploma Aannemer Bouwbedrijf sta je goed voorgesorteerd, bijvoorbeeld om deel te nemen aan BouwGarant. Er zijn op maat opleidingswegen voor mbo’ers, hbo’ers en cursisten met weinig bouwkunde- of infrakennis.
Ook hbo’s nemen de KOB-opleidingen op
De hbo’s zien ook de waarde van de KOB, het Vakdiploma Aannemer voor hun studenten en bedden het KOB-opleidingsprogramma in hun programma’. Door het KOB-programma koppelen de hbo-studenten praktisch inzicht met een grote mate van abstract denken. Hierdoor zijn zij goed in staat om de vraagstukken binnen bouwprojecten snel en efficiënt op te lossen. Daarom zijn zij zo gewild bij bouwbedrijven. Máár de bouw vraagt meer van hbo-afgestudeerden, namelijk specifieke managementcompetenties. Het managementprogramma van de KOB biedt de student die bredere kijk op techniek, bouwprocessen en mensen in een sector die nooit stilstaat. Het KOB-programma binnen de hbo Bouwkunde of Civiele Techniek staat onder toezicht van gecommitteerden van de Examencommissie Bouwend Nederland. Zij beoordelen of de hbo-studenten voldoen aan de eisen, dat zij inhoud en kwaliteit leveren.
Trots ontvangen afgestudeerde hbo-studenten 2018 van de Hogeschool Rotterdam óók het KOB-diploma, het Vakdiploma Aannemer Bouwbedrijf van Bouwend Nederland (zie foto met de studenten en hun docenten).
Trotse geslaagden van de Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf ontvangen hun vakdiploma’s. Het is Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven die de vakdiploma’s uitreikt. De Examencommissie Bouwend Nederland stelt de examens, eisen en normen vast voor de KOB opleidingen. Op de geslaagden zit het bouwbedrijf B&U en Infra te wachten, dit zijn niet alleen doorzetters maar ook mannen en vrouwen met kennis van zaken.
Diploma-uitreikingen boeiende bijeenkomsten
Elke cursist zijn eigen verhaal. De docenten, veelal overdag werkzaam in de bouw, kunnen op emotionele wijze over hun cursisten spreken. Het wel en wee van de cursist niet alleen binnen de opleidingen, maar ook thuis en op het werk. Hoe hun cursist niet alleen met competenties, maar ook als persoon is gegroeid, hoe een loopbaan is veranderd, of een bedrijf zijn gestart of overgenomen, etc. Het succes van de cursist, is het succes van de docent! Boeiende verhalen, bezielde docenten die hun vak overdragen, betrokken docenten die met de cursisten meeleven, dat is wat een KOB opleidingsplaats interessant maakt.
Wij feliciteren de geslaagden in de KOB Bergen op Zoom (Goes-Breda) en ook de aannemers bestuursleden, plaatselijk directeur en docententeam met de uitstekende resultaten van hun geslaagde cursisten B&U en Infra.
Inspanning loont!
Op de KOB opleidingsplaatsen zijn, dit jaar onder zeer zonnige omstandigheden, de geslaagden in het zonnetje gezet. Diploma’s zijn door trotste cursisten in ontvangst genomen. De KOB vraagt nogal wat van haar deelnemers voordat zij hun Vakdiploma Aannemer Bouwbedrijf, het branchediploma van Bouwend Nederland in ontvangst kunnen nemen. De geslaagden zijn allemaal doorzetters. Overdag werken en ’s avonds de opleiding volgen, dat betekent ‘thuis wat opzij zetten’ om dat te kunnen doen. De cursist heeft zich bewezen in de Bouwkunde of Infratechniek en op het gebied van Opdrachtverwerving & calculatie B&U of Infra, Werkvoorbereiding & uitvoering B&U of Infra, en Ondernemen B&U en Infra (ondernemingsplanning en bedrijfsvoering).
KOB cursisten en opleidingen. Onze cursisten volgen opleidingen die zich richten op de B&U of Infra: Opdrachtverwerving & calculatie, Werkvoorbereiding & uitvoering, en Ondernemen (ondernemingsplanning en bedrijfsvoering). Zij hebben een diversiteit aan achtergronden, zij zijn de doorgroeiers in bedrijven en ondernemers, starters van bedrijven. Zij volgen het opleidingstraject tot het Vakdiploma Aannemer Bouw- en Infrabedrijf post MBO of HBO.
Op dit moment trekt de economie aan en kent de bouwsector een sterke opleving. De vraag naar personeel is sterk gegroeid. Bouwopleiders, de branche opleidingsinstituten zien deze groeiende personeelsvraag in de bouwsector ook, terwijl zij tegelijkertijd signaleren dat de deelname aan scholing niet meegroeit, maar zelfs daalt. Men zou toch verwachten dat de vraag naar scholing zou toenemen, maar niet blijkt minder waar. Wij willen graag weten wat de oorzaken hiervoor zijn, hoe de duurzame inzetbaarheid, scholing bevorderd kan worden?! Daarom houden we onderzoek bij de bouwbedrijven.
Oproep: doe mee met de enquête die u (mogelijk per e-mail) ontvangt!
Wij onderzoeken hoe we deelname aan scholing kunnen bevorderen, belemmeringen kunnen wegnemen.
De vraag naar personeel is sterk gegroeid, de vraag is problematisch groot naar personeel. Bouwopleiders (de branche opleidingsinstituten in de bouw Bouwend Nederland vakgroep Opleidingsbedrijven, BouwCirkel, BOB, Civilion, Betonvereniging, KOB en SOMA Bedrijfsopleidingen ) zien deze groeiende personeelsvraag in de bouwsector ook, terwijl zij tegelijkertijd signaleren dat de deelname aan scholing niet meegroeit, maar zelfs daalt. Men zou tóch verwachten dat de vraag naar scholing zou toenemen, maar niet blijkt minder waar. Wij willen graag van u weten wat de oorzaken hiervoor zijn. Daarom hebben de branche opleidingsinstituten een onderzoek ingesteld om te achterhalen waarom de vraag naar scholing van werkenden niet toeneemt. De onderzoeksvragen die hierbij beantwoord moeten worden zijn:
- Wat zijn de belangrijkste belemmerende en bevorderende factoren op de deelname aan scholing in de bouwsector?
- In hoeverre kopen bedrijven scholing bij andere opleidingsinstituten in?
Het onderzoek onder bedrijven in de bouw en infra wordt in de maand juni uitgevoerd door middel van een enquête onder een grote(re) groep van bedrijven. Ons doel is hoe wij als Bouwopleiders, c.q. de individuele instituten de belemmeringen waar wij invloed op hebben kunnen wegnemen en meer bevorderende factoren om deelname aan scholing te verhogen kunnen invoeren. Wij willen dat onze opleidingen goed aansluiten bij de behoefte in de sector.
Mocht u, uw bedrijf een e-mail of nieuwsbrief ontvangen om met de enquête mee te doen, dan vragen wij uw medewerking. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ECORYS. Het onderzoek gaat over scholing van bouwplaats- en UTA-personeel, en de mate waarin bedrijven in de branche hier gebruik van maken.
Goed geschoold personeel voorwaarde voor verdere groei bouwketen
In de bouwketen is sprake van krachtige groei. Het merendeel van de bedrijven verwacht dat deze groei nog verder doorzet, mits de nijpende vraag naar personeel opgelost kan worden. Daar bericht Bouwend Nederland over naar aanleiding van de Monitor Bouwketen. De vraag naar goed geschoold personeel groeit sterk. Om de groei in de bouwketen niet te laten stagneren door de ontstane en te verwachten personeelstekorten, is het noodzaak dat bedrijven en opleidingen in de keten de handen ineenslaan, om met elkaar vraag en aanbod naar arbeid kwalitatief en kwantitatief in evenwicht te brengen. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Bouwopleiders neemt die handschoen op. In Bouwopleiders werken branche opleidingsinstituten in de bouw samen (Bouwend Nederland vakgroep Opleidingsbedrijven, BouwCirkel, BOB, Civilion, Betonvereniging, KOB en SOMA Bedrijfsopleidingen). Zij wil door het onderzoek inzicht krijgen in bevorderende en belemmerende factoren die invloed hebben op de deelname aan scholing. Hoe kunnen we belemmeringen wegnemen en bevorderende factoren versterken!
Bouwopleiders: beter voor jou, beter voor infra & bouw
Vakmanschap in de bouw is belangrijk. Je moet het ontwikkelen en vervolgens – omdat de sector in een hoog tempo verandert – moet je het goed bijhouden. Een aantal toonaangevende opleidingsinstituten in de bouw en infra werkt met elkaar samen binnen Bouwopleiders. Eén loket voor ontwikkeling, opleiden en loopbaanadvies. Eén platform voor het vinden van de juiste opleiding of training in de bouw en infra. Samen bundelen zij de krachten om een samenhangend, overzichtelijk en kwalitatief sterk trainings- en opleidingsaanbod te verzorgen, voor alle niveaus binnen een bedrijf. Voor bouwplaatsmedewerker, werkvoorbereider, projectleider, zzp-er en directeur. Bouwopleiders verzorgt in Bouwloopbaan een krachtig loopbaanadvies gericht op ontwikkelen en opleiden als je meer werk.
Informatie
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met:
Ad van der Wiel
E-mail: info@bouwopleiders.nl
Telefoon: 079 – 325 2148
Door Bouwopleiders (Ad van der Wiel) , 13 april 2018
Op dit moment trekt de economie aan en kent de bouwsector een sterke opleving. De vraag naar personeel is sterk gegroeid. Bouwopleiders, de branche opleidingsinstituten zien deze groeiende personeelsvraag in de bouwsector ook, terwijl zij tegelijkertijd signaleren dat de deelname aan scholing niet meegroeit, maar zelfs daalt. Men zou toch verwachten dat de vraag naar scholing zou toenemen, maar niet blijkt minder waar. Wij willen graag weten wat de oorzaken hiervoor zijn, hoe de duurzame inzetbaarheid, scholing bevorderd kan worden?!
Goed geschoold personeel voorwaarde voor verdere groei bouwketen
In de bouwketen is sprake van krachtige groei. Het merendeel van de bedrijven verwacht dat deze groei verder doorzet, mits de nijpende vraag naar personeel opgelost kan worden. Daar bericht Bouwend Nederland over naar aanleiding van de Monitor Bouwketen. Het aandeel bedrijven dat een toename van het personeelsbestand verwacht, is gestegen. De vraag naar goed geschoold personeel groeide met 68% ten opzichte van een jaar geleden. Om de groei in de bouwketen niet te laten stagneren door de ontstane en te verwachten personeelstekorten, is het noodzaak dat bedrijven en opleidingen in de keten de handen ineenslaan, om met elkaar vraag en aanbod naar arbeid kwalitatief en kwantitatief in evenwicht te brengen. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Bouwopleiders neemt die handschoen op. In Bouwopleiders werken branche opleidingsinstituten in de bouw samen (Bouwend Nederland vakgroep Opleidingsbedrijven, BouwCirkel, BOB, Civilion, Betonvereniging, KOB en SOMA Bedrijfsopleidingen). Zij wil door een onderzoek inzicht krijgen in bevorderende en belemmerende factoren die invloed hebben op de deelname aan scholing. Hoe kunnen we belemmeringen wegnemen en bevorderende factoren versterken!
Onderzoek scholing:
hoe bevorderen we deelname, nemen belemmeringen weg
Op dit moment trekt de economie aan en kent de bouwsector een sterke opleving. De vraag naar personeel is sterk gegroeid. De branche opleidingsinstituten in de bouw (Bouwend Nederland vakgroep Opleidingsbedrijven, BouwCirkel, BOB, Civilion, Betonvereniging, KOB en SOMA Bedrijfsopleidingen) samenwerkend in de Bouwopleiders zien deze groeiende personeelsvraag in de bouwsector ook, terwijl zij tegelijkertijd signaleren dat de deelname aan scholing niet meegroeit, maar zelfs daalt. Men zou toch verwachten dat de vraag naar scholing zou toenemen, maar niet blijkt minder waar. Wij willen graag weten wat de oorzaken hiervoor zijn.
Daarom hebben de branche opleidingsinstituten een onderzoek ingesteld om te achterhalen waarom de vraag naar scholing van werkenden niet toeneemt. De onderzoeksvragen die hierbij beantwoord moeten worden zijn:
- Wat zijn de belangrijkste belemmerende en bevorderende factoren op de deelname aan scholing in de bouwsector?
- In hoeverre kopen bedrijven scholing bij andere opleidingsinstituten in?
Het onderzoek onder bedrijven in de bouw en infra in de maand april en mei zal bestaan uit twee stappen; stap een is interviews bij een beperkt aantal bedrijven om te komen tot een scherpe vragenlijst voor stap twee; stap twee is een enquête onder een grote(re) groep van bedrijven. Ons doel is hoe wij als Bouwopleiders, c.q. de individuele instituten de belemmeringen waar wij invloed op hebben kunnen wegnemen en meer bevorderende factoren om deelname aan scholing te verhogen kunnen invoeren. Wij willen dat onze opleidingen goed aansluiten bij de behoefte in de sector.
Mocht u, uw bedrijf benaderd worden, vragen wij uw medewerking bij het onderzoek dat we laten uitvoeren door ECORYS. Het onderzoek gaat over scholing van bouwplaats- en UTA-personeel, en de mate waarin bedrijven in de branche hier gebruik van maken.
Bouwopleiders: beter voor jou, beter voor infra & bouw
Vakmanschap in de bouw is belangrijk. Je moet het ontwikkelen en vervolgens – omdat de sector in een hoog tempo verandert – moet je het goed bijhouden. Een aantal toonaangevende opleidingsinstituten in de bouw en infra werkt met elkaar samen binnen Bouwopleiders. Eén loket voor ontwikkeling, opleiden en loopbaanadvies. Eén platform voor het vinden van de juiste opleiding of training in de bouw en infra. Samen bundelen zij de krachten om een samenhangend, overzichtelijk en kwalitatief sterk trainings- en opleidingsaanbod te verzorgen, voor alle niveaus binnen een bedrijf. Voor bouwplaatsmedewerker, werkvoorbereider, projectleider, zzp-er en directeur. Bouwopleiders verzorgt in Bouwloopbaan een krachtig loopbaanadvies gericht op ontwikkelen en opleiden als je meer werk wilt maken van je huidige baan of door wilt groeien naar een nieuwe droombaan.
Zie artikel ook op http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/11896355/hoe-bevorderen-we-duurzame-inzetbaarheid-scholing
In de jaarvergadering van 6 april jl. is de planning voor het studiejaar 2018-2019 vastgesteld. Jaarlijks komen de plaatselijk directeuren en de medewerkers van het kantoor Zoetermeer bijeen om de planning voor het komende studiejaar te bespreken en vast te stellen. Het onderwijskundige concept is besproken, maar ook de ontwikkelingen in de bedrijfstak. Er verandert best het een en ander op het gebied van ontwikkeling en onderwijs in de bouw. Wat doe je aan ‘het begrip duurzaam’? Belangrijk voor het bedrijf op gebied van personeel en bouwen. Duurzame inzetbaarheid van personeel is een verantwoordelijkheid bedrijf, maar óók een verantwoordelijkheid van medewerker zelf. Duurzaam, circulair bouwen wat betekent dat? De noodzaak om opgeleid worden voor de toekomst is meer dan noodzaak.
KOB opleidingen voor bouwplaatsmedewerker, kaderpersoneel en ondernemers, zelfstandigen
Juist op dit moment is opleiden en opleidingsbereidheid van groot belang voor onze bedrijfstak. De economie is sterk aangetrokken. Andere problemen doen zich voor: hoe kom ik aan personeel, hoe houd ik ze vast, hoe kom ik aan materialen en materieel, hoe …… ? Ontwikkelingen in bouwtechnieken en methodieken volgen zich razendsnel op en veranderen voortdurend. Je moet daar als bouwbedrijf op in kunnen spelen, je productiviteit verhogen. Dat kan alleen als je personeel voldoende gekwalificeerd is en bereid is zich verder te ontwikkelen. De KOB speelt daar op in. Jaarlijks stemt de KOB het leermiddelenpakket af op de continue veranderende regelgeving, bouwtechnieken en methodieken. Voor kaderfuncties, zoals calculator, uitvoerder, werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider, bedrijfsleider biedt de KOB praktijkgerichte opleidingen. Betaalbaar en met een opleidingsplaats in de buurt. Ook als je een eigen bedrijf wilt starten of als Zzp’er aan de slag wilt, biedt de KOB passende opleidingen aan. Wie de opleidingen van de KOB doorloopt, ontvangt het Vakdiploma Aannemer Bouwbedrijf (B&U of INFRA) van Bouwend Nederland. Een diploma dat breed erkend en gewaardeerd is in de bouw. Met het Vakdiploma Aannemer voldoe je bovendien aan de diploma-eis voor deelname aan BouwGarant.
De plaatselijk directeuren bezochten in Kerkrade het project ‘SUPERLOCAL’ en de LSB groep in Geleen. SUPERLOCAL is een innovatief vastgoedproject in Kerkrade, waar drie hoogbouwflats op duurzame wijze worden getransformeerd tot circa 125 nieuwe huurwoningen die klaar zijn voor de toekomst. Woningcorporatie HEEMwonen, Gemeente Kerkrade en IBA Parkstad werken samen aan een methode om de hoogbouwflats te hergebruiken door circulair bouwen en recycling. Momenteel wordt een flat duurzaam gesloopt, de vrijkomende materialen worden in het projectgebied opnieuw gebruikt, zie foto 1. Door de circulaire aanpak hopen de partners een nieuwe impuls aan de projectlocatie te geven die tevens een positieve uitstraling heeft naar de omliggende buurt Bleijerheide in Kerkrade (zie: www.superlocal.eu). Vanuit het perspectief van de aannemer, VolkerWessels, is een presentatie verzorgd.
SUPERLOCAL, door de circulaire aanpak hopen de partners een nieuwe impuls aan de projectlocatie te geven.
Peter Jacobs (technisch directeur binnen de LSB groep) nam ons mee in de ontwikkelingen van de Eco-Maintenance, Deepcleaning & Protective Solutions. En hoe drones ingezet worden voor opname, inmeten, planning, bewaking, in- en externe bouwkundige inspecties e.d.
Bert van Avesaath (directer LSB groep) presenteert toepassingen van de drones.
OVERGANGSREGELING INDIVIDUEEL BUDGET (periode 1 januari – 31 december 2018)
De cao-partijen in de bouw en infra hebben een overgangsregeling voor het individueel budget beschikbaar gesteld. Werknemers in deze sector kunnen deze regeling eenmalig inzetten voor opleidingskosten die voortvloeien uit het adviesgesprek, dat onderdeel uitmaakt van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Het bedrag is een aanvulling op het bestaande individueel budget. De regeling kan ook worden ingezet voor een EVC-traject van Volandis. Om voor de overgangsregeling individueel budget in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden:
- Medewerker heeft in de periode van 1 april 2017 tot en met 31 december 2018 deelgenomen aan een duurzame Inzetbaarheid Analyse (DIA) 1).
- De opleiding: sluit aan bij het DIA-actieplan; is of wordt gevolgd in het kader van jouw duurzame inzetbaarheid; is of wordt gevolgd met het oog op het verwerven van (meer) inkomen; is niet noodzakelijk voor de uitoefening van jouw huidige functie; start binnen twaalf maanden na deelname aan de DIA.
- Medewerker heeft de factuur voor de opleidingskosten zelf betaald 2).
- Op het moment dat de vergoeding betaalbaar wordt gesteld, moet je werkzaam zijn bij een werkgever die valt onder de bouw-cao.
- Medewerker heeft recht op een vergoeding van 50% van de opleidingskosten die voortvloeien uit de DIA, tot een maximum van € 1.250,00. Medewerker is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze vergoeding en het aanleveren van de bewijslast die aantoont dat hij/zij hier recht op heeft.
1) let wel: de medewerker kan bij Volandis een spontaan DIA-Adviesgesprek zonder PAGO aanvragen en een DIA-actieplan afspreken over het volgen van opleiding(en) en met een doorverwijzing naar Bouwloopbaan van de Bouwopleiders. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In vervolg op contact met Bouwloopbaan kan de stap naar het opleidingsinstituut, c.q. inschrijving voor een opleiding plaatsvinden.
2) advies: de medewerker betaalt de opleiding. Als het bedrijf mee wil denken, kan de medewerker met het bedrijf afspraken maken of het bedrijf hem/haar de kosten volledig of deels terugbetaalt?
INFORMATIE
Zie voor de informatie de site van Volandis: https://www.volandis.nl/dia/voor-werknemers/uitvoering-dia-actieplan/overgangsregeling-individueel-budget/
Neem voor meer informatie over de overgangsregeling contact op met een DIA-adviseur van Volandis via 0341-499 299 of door een e-mail te sturen naar diawerknemer@volandis.nl.
Mayra Schoolen, docente Ondernemen bij de KOB, zet zich vol passie in om bouw- en infra-professionals de geheimen van het ondernemerschap bij te brengen. Dankzij haar unieke positie in zowel de educatieve als de professionele wereld van de bouw, biedt ze haar studenten een schat aan informatie: “Het delen van kennis en ervaring in je eigen vakgebied met vakmensen die...
Om 5.00 uur ’s ochtends gaat zijn wekker, om 17.00 uur ’s middags is hij weer thuis, zes dagen per week. Toch volgt assistent uitvoerder Egbert Pleijsier enthousiast de opleiding Bouwmanagement B&U bij de KOB: “Ik wil leren leidinggeven in het uitvoerdersvak. De kennis die ik opdoe, vooral van mijn medecursisten, maakt alles de moeite waard.” Egbert (22) werkt sinds...
Iedereen die zelfstandig wil functioneren in een bouw- of infrabedrijf, zit goed bij de avondopleidingen van de KOB. Cursisten worden breed opgeleide professionals. Opleidingsmanager Jaap Vollebregt zet vol in op innovatie, waarbij ook wordt gedacht aan nieuwkomers in de sector. Daarvoor is het digitale traject voor zij-instromer ontwikkelt. De KOB is dé opleidingspartner waar je op kunt bouwen: afgestudeerden zijn...
Met een hbo-diploma Bouwkunde op zak én twee jaar ervaring als werkvoorbereider, wilde Yentl Heijker (24 jaar) haar bouwkennis verder verbreden. De opleiding KOB voor hbo’ers B&U bleek de perfecte keuze: “Je krijgt drie jaar studie in één jaar tijd en leert alles over het bouwproces. Ideaal!” Yentl heeft een natuurlijke affiniteit met techniek. Als kind bouwde zij al vogelhuisjes...
Met trots kunnen we melden dat de KOB het NRTO-keurmerk heeft behaald. In november kregen Jaap Vollebregt en Robbert van Dam van de KOB het certificaat uitgereikt van Bozèna van Trigt van NRTO. Het verkrijgen van dit keurmerk is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze producten en de professionaliteit van onze dienstverlening. Een onafhankelijke, externe certificerende instelling...