Jacob Pijper (33) klom op van grondwerker tot uitvoerder infra bij Strukton Civiel West. Zijn ambitie: projectleider of hoger worden. De opleiding KOB Infra vormt daarbij een goed fundament, ervaart Jacob: “Maar je eigen motivatie om te studeren is minstens zo belangrijk.”
Onlangs werd ‘zijn’ werk in Heemskerk opgeleverd: de reconstructie van de Tolweg over achthonderd meter lengte. Vanuit de bouwkeet vertelt Jacob over zijn carrière in de infra: “Ik ben grondwerker, asfaltuitvoerder en productiemanager geweest. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik KOB Infra gedaan. Deze post-mbo-opleiding sloot aan bij mijn vooropleiding en collega’s hadden er goede ervaringen mee.”
Eerst zou Jacob maar een of twee deelopleidingen volgen: Werkvoorbereiding & uitvoering en/of Opdrachtverwerving & calculatie. Gaandeweg besloot hij de opleiding toch helemaal te volgen, dus inclusief Ondernemen en Techniek. In juni 2019 behaalde hij zijn felbegeerde Vakdiploma Aannemer Infra. “Ik heb er 2,5 jaar over gedaan. Vanwege werkervaring had ik vrijstelling voor een onderdeel en deed ik het laatste half jaar twee deelopleidingen tegelijk. Ik had mijn diploma precies op tijd om direct door te stromen naar de hbo-opleiding Technische Bedrijfsvoering aan de Hogeschool van Amsterdam.”
Met KOB Infra op zak ben je een allround kaderfunctionaris die ondernemend kan denken. Je krijgt de basis mee van opdrachtverwerving, calculatie, werkvoorbereiding, uitvoering en ondernemerschap. Je leert ook de samenhang zien tussen de verschillende disciplines in het bouwproces. Als je aan het calculeren bent kun je immers niet zonder technische kennis en vaardigheden. Je moet ook weten wat de gevolgen van je acties zijn in het verdere proces: werkvoorbereiding, uitvoering en de financiële afwikkeling.
“Het is een waardevolle opleiding”, vertelt Jacob. “Het leukst, maar ook het lastigst, vond ik calculeren en financieel management, omdat dit nieuw terrein voor mij was. Met calculatie leer je prijs berekenen en met financieel management leer je hoe een bedrijf financieel in elkaar zit. De theorie sloot goed aan op de praktijk. Onze docent was zelf toezichthouder en heeft van actuele projectgegevens een levendige projectopdracht voor ons gemaakt. Dat sprak echt tot de verbeelding.”
De opgedane kennis komt in zijn werk goed van pas. “Zo moesten we bij werkvoorbereiding plannen schrijven, zoals een straatwerkersplan. Bij het opstarten van een werk kom je zo’n onderdeel tegen. Ook andere kennis kun je toepassen, of je bent er in elk geval bekend mee. Bovendien levert het voordeel op bij mijn hbo-studie: de stof over financieel management kan ik deels overslaan.”
Jacobs ambitie is om projectleider of hoger te worden. “De KOB Infra vormt een goede en brede basis. Ik denk dat zzp’ers en bedrijven daar absoluut baat bij hebben. Maar uiteindelijk is je eigen motivatie minstens zo belangrijk. Je moet zelf die sprong vooruit willen maken. Vraag je dus af waar je straks wilt staan, en wat je daarvoor nodig hebt.”