“Opleiden in de breedte brengt alle partijen verder”

Bij Bouwbedrijf Steggink stimuleren ze een leven lang leren, en wordt het personeel opgeleid in de breedte. “Voor elke functie zijn immers mensen nodig”, aldus directeur Ewald Steggink. Medewerkers worden zowel intern als extern geschoold en begeleid. Zo volgt timmerman Jeffrey Lammerink modules van de KOB-opleiding: “Een mooie opstap om verder te groeien.”

Bouwbedrijf Steggink in Reutum viert dit jaar zijn 61-jarig bestaan. Het allround familiebedrijf telt zo’n tachtig medewerkers, met veel eigen timmerlieden, metselaars en andere vakmensen – inmiddels kent het bedrijf 15 vader-zoon relaties. Dit zegt genoeg over de sfeer binnen het familiebedrijf. Naast nieuwbouw, renovatie, restauratie en onderhoud doet het bedrijf ook projectontwikkeling, vooral in de regio Twente. Opleiden in de breedte is een rode draad, vertelt directeur Ewald Steggink: “Doordat de bouw steeds complexer wordt, hebben wij behoefte aan goed geschoolde medewerkers. Wij stimuleren ‘leren’ dan ook op allerlei manieren.”

Vooral op grotere bouwplaatsen met veel onderaannemers is het belangrijk dat er goede meewerkende voorlieden of bouwuitvoerders lopen: “Jongens die verbaal sterk zijn en die de bouwplaats kunnen managen en anderen kunnen motiveren. We zien steeds meer meewerkende bouwuitvoerders. Zij moeten een tekening, bestek en een begroting kunnen lezen en kennis hebben van werkvoorbereiding. De KOB-opleidingen zijn daarvoor perfect, ze geven verbreding en verdieping. Diverse medewerkers bij ons hebben deze al gevolgd: van jongens op de bouwplaats, zoals Jeffrey, tot mbo’ers en hbo’ers bij ons op kantoor.”

Timmerman Jeffrey Lammerink (links) en directeur Ewald Steggink.

Een stap verder

Jeffrey werkt sinds 2013 als timmerman bij Steggink, nadat hij zijn mbo4-opleiding bouwkunde had afgerond. “Omdat ik graag een stap verder wil, heb ik Opdrachtverwerving en Calculatie bij KOB gevolgd. Een mooie opleiding, die mij helpt om straks door te groeien: heel breed, en de docent wist zijn kennis goed over te brengen. Zelf vond ik calculeren het interessantst. Op basis van een tekening moesten we een uittrekstaat en een begroting maken. Helaas zat er geen try-out pakket van het calculatieprogramma bij, waardoor ik de opdrachten op mijn werk moest maken of thuis in Excel. Het is dus wel handig als je een calculatieprogramma erbij hebt en enige affiniteit met de computer hebt.”

Ewald: “Je ziet vaak dat jongens uit de praktijk veel ervaring hebben op de bouwplaats, maar minder affiniteit hebben met computers, tekenprogramma’s en BIM. Het omgekeerde geldt voor de mbo’ers en hbo’ers op kantoor: zij zijn digitaal handig, maar het ontbreekt hen aan de nodige praktijk- en materialenkennis. Eigenlijk zou iedere mbo’er of hbo’er eerst een jaar of twee buiten praktijkervaring moeten opdoen. Wij nemen ze daarom soms mee de bouwplaats op, of ze lopen mee in hun vrije tijd. Veel leren ze als ze bijvoorbeeld een eigen huis gaan bouwen, zoals Jeffrey heeft gedaan. Dan zien ze wat er allemaal nodig is, en wat het kostenplaatje is.”

Een leven lang leren

Het mooie van de bouw vindt Ewald dat je een leven lang kunt leren. “Werken in de bouw is allang niet meer zwaar en vies, of levenslang timmeren en metselen. Er zijn juist volop doorgroeimogelijkheden. Meerdere jongens op kantoor zijn als leerling begonnen, en daarna timmerman, voorwerker, werkvoorbereider of projectleider geworden. Juist daarmee bied je uitdaging in je werk en probeer je binding te behouden met medewerkers. Het mooie van de bouw is dat je met veel verschillende mensen in aanraking komt, en in relatief korte bouwtijd veel in het zicht kunt brengen. Zelf ben ik ook vanuit de praktijk doorgegroeid; mijn passie ligt altijd nog bij het bouwen en de projectleiding op de bouwplaats. Door de groei van het bouwbedrijf heb ik nu een leidende functie en zit ik aan de voorkant van het bouwproces.”

Mensen werven

In de hele bouwsector is een tekort aan vakmensen die met hun handen willen werken. Toch komt Steggink relatief makkelijk aan nieuwe medewerkers. “Jongeren beginnen hier vaak met een vakantie- of zaterdagbaantje, en raken zo met ons verbonden. We bieden ook volop mbo- en hbo-stageplaatsen, en begeleiden studenten van diverse opleidingscentra. Dit doen we met vijf leermeesters en ervaren projectleiders. De beste kandidaten houden we graag, en daar steken we veel tijd en energie in.”

Wat ook helpt: Steggink werkt regionaal, dus uren reizen is niet aan de orde. “En we bieden afwisseling en diversiteit van projecten. Steggink bouwt in allerlei sectoren, waaronder de woning- en utiliteitsbouw, de agrarische sector en in de zorg en restauratie. Verder zie je in de bouw veel robotisering en prefab, terwijl wij juist nog veel traditioneel werk doen. Vakmensen vinden dat prettig, en die hebben wij daar hard bij nodig. Ook praten we regelmatig over ieders toekomstvisie. Wil je hetzelfde blijven doen? Of jezelf verder ontwikkelen? Alles kan, we hebben in allerlei functies mensen nodig. Maar het belangrijkste is plezier en uitdaging in het werk.”

Ewald is enthousiast over de KOB-opleiding, al zou een vak over projectontwikkeling en kopersbegeleiding een mooie aanvulling zijn. Ook mag er meer aandacht komen voor de kleinere bedrijven: “Van de vierduizend bouwbedrijven in Nederland is tachtig procent immers midden- en kleinbedrijf. Voor de rest raden wij jongeren die willen doorgroeien, zowel vanuit de bouwplaats als vanuit kantoor, deze opleiding van harte aan. Onze mensen zijn hierover enthousiast.” Jeffrey wil na zijn eindtoets in elk geval door met Werkvoorbereiding en Uitvoering. “Dat lijkt me super interessant. Of ik daarna ook Ondernemen ga doen, weet ik nu nog niet.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl