Als inframan in hart en nieren wilde Lammert-Jan Vogel graag verder kijken in de bedrijfsvoering. Hij volgde daarom afgelopen jaar de KOB-opleiding Vakdiploma Aannemer voor hbo’ers. De hoofduitvoerder bij Jansma Drachten heeft nu een schat aan ondernemerskennis aan boord, waaruit hij, afhankelijk van de situatie, kan putten.
Lammert-Jan (39) groeide op in de grond-, weg- en waterbouw, met een vader in hetzelfde vakgebied. Al op zijn vijftiende werkte hij bij lokale aannemers als grondwerker en asfaltafwerker. “Ik wilde de infra in, dus na de LTS Bouwkunde – waar ik meer bouwde dan timmerde – volgde ik de MTS GWW.” Na nog drie jaar land- en watermanagement ging hij aan het werk als uitvoerder in baggerwerken en grootgrondverzet. Inmiddels is hij vier jaar hoofduitvoerder bij Jansma Drachten. “In die functie heb ik grote combinatiewerken ingevuld, zoals de dijkversterking Ameland en de Ring Zuid in Groningen. Momenteel zit ik in de opstart van de reconstructie van de Friese veerhavens en diverse kleine RAW-werken in omgeving Leeuwarden.”
Hoewel hij een echte techneut is, wilde Lammert-Jan meer kennis opdoen in bedrijfskundige zaken. “Ik wil breder kijken dan alleen de techniek – vooral op de fronten financiën en bedrijfsvoering. Ik vond dat bij deze eenjarige post-hbo-opleiding van de KOB. De opleiding heeft me een waardevolle verdieping en theoretische bagage gebracht bij managementvraagstukken. Natuurlijk is lang niet al het geleerde elke dag nodig, maar het is fijn om bedrijfskundige kennis als achtergrond te hebben, zeker bij de opstart van een project of een bouwcombinatie. Ik was de enige inframan; de anderen kwamen uit de bouw. Maar de opleiding behandelt wel echt bouw én infra. Er waren specifieke opdrachten die over een infrabedrijf gingen.”
Wie een afgeronde hbo-opleiding civiele techniek of bouwkunde heeft, kan bij de KOB terecht voor een speciaal traject: de opleiding KOB voor hbo’ers Infra of B&U. In een intensief jaar met veel zelfstudie leer je hier hoe je op een bedrijfskundig en bedrijfseconomisch verantwoorde manier leiding kunt geven aan een klein tot middelgroot bouw- of infrabedrijf en complexe bouwprojecten. Na afronding ontvang je een erkend post-hbo-diploma en het Vakdiploma Aannemer. De meeste cursisten volgen de KOB voor hbo’ers voor hun persoonlijke ontwikkeling, waar het bedrijf uiteraard ook van profiteert. Echter mooi meegenomen is dat je met het Vakdiploma Aannemer B&U deelnemer kan worden van BouwGarant.
Het mooie vindt Lammert-Jan dat je niet leert wat goed of fout is, maar dat je op een bepaalde manier leert denken en daar je eigen weg in vindt. “Dat was het goede in zowel de opdrachten als de opbouw: je leert je eigen pad te kiezen. Zelf heb ik bij opdrachten heel andere keuzes gemaakt dan mijn klasgenoten, maar dat was niet goed of fout. Het is jóuw pad, jouw manier van ondernemen, jouw manier van leidinggeven. Wie weet ben ik ooit van plan een eigen bedrijf te runnen. Maar in grote combinaties ben je ook een bedrijf op zichzelf, en komt die bedrijfsvoering er dus ook bij kijken. In de rollen die je daarin vervult, maakt de opleiding het je gemakkelijker om te schakelen: je hebt alles immers al eens voorbij horen komen en hebt er al eens over nagedacht.”
Naast zijn volle werkweken, zijn gezin én corona was de opleiding een pittige klus. “Zeker het eerste half jaar heb je de opgegeven studiebelasting minimaal nodig. Voor een pur sang techneut is het flink aanpoten, maar daar moet je een modus in vinden. Anderzijds: als je wilt ondernemen en op een bepaald niveau wilt opereren, moet je investeren. Dan moet je zo’n opleiding kunnen opbrengen. Dit opleidingstraject is in feite ook een training daarin: je moet veel zelfstandig doen. Ik heb er in elk geval veel aan gehad. Voor techneuten die verder willen kijken in de bedrijfsvoering, richting bedrijfsleider, projectleider grote projecten of voor zichzelf willen beginnen, is deze opleiding zeker van toegevoegde waarde.”