Met een diploma hbo Bouwkunde en aansluitend zijn MSc Architectural Engineering aan de TU Delft heeft Bart van den Broek een uitstekende basis voor een veelbelovende carrière in de bouw.
Als ontwerpleider bij Heijmans Woningbouw B.V. is hij sinds 2 jaar de spil tussen de architect en de projectleiding van meerdere woningbouwprojecten in het westen van het land. “Deze job is mij echt op het lijf geschreven, omdat ik voor beide kanten van het proces ben opgeleid. De technische, bouwkundige kant bij Bouwkunde en de ontwerpkant aan de TU. Na mijn studie ben ik 6 jaar werkzaam geweest bij Octatube in Delft. Een prachtig bedrijf dat complexe staal-glas constructies ontwerpt en bouwt. Van engineer ben ik daar doorgegroeid naar projectleider. Ik wilde echter verder groeien en ook andere kanten van de bouwwereld ontdekken. Zo ben ik 2 jaar geleden bij Heijmans terechtgekomen.
Als ontwerpleider is het mijn taak om de vertaalslag van de architect naar de uiteindelijke uitvoering te maken. Dat betekent compromissen sluiten en een ontwerpplan maken waar beide partijen zich in kunnen vinden en de kosten, risico’s en technische mogelijkheden in het voortraject duidelijk in kaart worden gebracht.”
Nieuwsgierig naar de invloed van zijn beslissingen en de consequenties voor de uiteindelijk gerealiseerde projecten kwam Bart via een collega en zijn leidinggevende uit bij de opleiding KOB voor hbo’ers. “Bij hbo Bouwkunde en op de TU wordt er weinig aandacht besteed aan hoe een bouwbedrijf ondernemingstechnisch in elkaar zit. Financieel management, contracten, wetgeving, risicomanagement, het zijn onderdelen waar ik in mijn functie echt iets aan heb en die mij helpen om bewuster beslissingen te nemen. Bij het runnen van een bouwonderneming komt meer kijken dan dat ze je tijdens je studie leren. Ik wilde een breder blikveld. Ik heb in juni examen gedaan na een best wel pittig jaar.
De KOB-opleiding is behoorlijk intensief. Naast de 4 weekendbijeenkomsten – van vrijdagochtend tot zaterdagmiddag – vergt de opleiding veel thuisstudie. De opleiding is verdeeld in 4 blokken met praktijkcases op onderdelen waar je nog niet veel mee te maken hebt gehad. Je kunt dus niet terugvallen op je ervaring. De weekendsessies zijn leuk, leerzaam en goed in balans met drie docenten die hun sporen in de praktijk verdiend hebben. Vooral de sessies met Martin Weerd vond ik erg interessant. Lekker duidelijk, met humor en gericht op probleemoplossend vermogen. Ook de samenwerking en interactie met cursisten met een andere achtergrond of leerdoel is leerzaam en levert leuke discussies en rollenspelen op. Ik heb vooral in het begin wel even moeten zoeken naar een goede balans tussen werk en opleiding. Het is door alle nieuwe onderdelen geen studie die je ‘er even bij doet’. Wat natuurlijk erg motiverend werkt is dat je het geleerde al snel in je dagelijkse werk in de praktijk kunt brengen en dat je een gedegen basis hebt gelegd voor verdere studie of specialisatie.”
Bart weet in ieder geval dat dit voorlopig niet zijn laatste opleiding is. “Deze opleiding heeft mij juist enthousiaster en nieuwsgieriger gemaakt naar facetten waar ik me verder in wil verdiepen. Risicomanagement staat hoog op mijn lijstje, net als financieel- en contractmanagement en alles wat te maken heeft met Lean Bouwen. Dieper de materie in en mooie projecten voor Heijmans realiseren: dat is mijn doel voor de komende jaren. Door de ervaring met deze KOB-opleiding weet ik dat ik in de toekomst bij BOB diverse kanten op kan om me verder te ontwikkelen. Dit diploma heb ik in ieder geval binnen.”
Wie de KOB voor hbo’ers met succes afrondt ontvangt een erkend post-hbo-diploma èn het Vakdiploma Aannemer.