De KOB-opleiding wordt vaak gezien als een vereiste voor aannemers die een bedrijf willen starten of overnemen. Maar de meerwaarde reikt veel verder. Ook voor grotere bouwbedrijven zijn KOB-geschoolde medewerkers van grote waarde. “Breed opgeleide mensen zijn gemotiveerder, leveren betere kwaliteit en verhogen de veiligheid op de bouwplaats,” ervaart Martin Heutink, projectleider bij Van Norel bouwgroep in Epe.
Twintig jaar geleden volgde Martin zelf de KOB-opleiding Vakdiploma Aannemer. Tegenwoordig werkt hij vier dagen per week als projectleider en runt hij een eigen bouwmanagementbureau. Daarnaast is hij plaatselijk directeur van de KOB-opleidingsplaats in Zwolle. Binnen Van Norel bouwgroep leidt hij bouwprojecten en is hij verantwoordelijk voor de personeelszaken van het bouwcao-personeel, inclusief functionerings- en opleidingsgesprekken. “Onderwijs is nauw verweven met mijn werk, en kennisoverdracht vanuit de praktijk vind ik van onschatbare waarde.”
Martin Heutink
Van Norel Bouwgroep is actief in alle facetten van de bouw: van kleine tot grote projecten, voor zowel particuliere als zakelijke klanten, en van woning- tot utiliteitsbouw. Zelf werkt Martin momenteel aan de Femke Bolhal in Amersfoort, een basisschool in Bathmen, 45 woningen in Zeewolde en een appartementencomplex in Heerde. “Zelfs in een aantal van deze projecten kruist het onderwijs weer mijn pad.”
Volgens Martin is het essentieel dat ook grotere bedrijven investeren in breed opgeleide en strategisch meedenkende medewerkers. “Kennis binnen je bedrijf is een must, en die vergaar je door mensen op te leiden. Steeds vaker zien we zij-instromers zonder bouwachtergrond. Dan moet je als bedrijf die opleiding zelf aanbieden. Daarnaast is opleiding een krachtig middel om personeel te behouden. Door medewerkers groeikansen te bieden, ontstaat er meer binding met het bedrijf. Natuurlijk zijn er vakmensen die hun hele leven timmerman blijven zonder aanvullende scholing, en dat is prima. Maar als bedrijf wil je vooruit, en dan moet je opleidingsmogelijkheden aanbieden.”
Hij vindt dat goed opgeleide mensen een onderscheidende factor zijn in de bouwsector. “Grote bedrijven werken vaak met veel zzp’ers en ingehuurd personeel. Maar wetgeving verandert en daarmee ook de personeelsinzet. Van Norel vindt het belangrijk om zelf vakmensen in dienst te hebben. Dat zorgt voor betrokkenheid en kwaliteit. Bovendien zijn we een familiebedrijf. Wij willen een cultuur waarin al het personeel samen één team vormen. Intrinsieke motivatie is ook belangrijk. Medewerkers die trots zijn op hun werk, zetten vaak net dat stapje extra, ook in hun ontwikkeling.”
Als voorbeeld noemt hij dat een timmerman vroeger alleen bezig was met timmeren. En dat daar tegenwoordig veel meer bij komt kijken. “Een metselaar is ook veel meer dan een stenenstapelaar. De Wet Kwaliteitsborging (WKB) vereist dat vakmensen hun eigen werk controleren en vastleggen. Dit vraagt om een bredere opleiding en bewustwording. KAM-zaken (kwaliteit, arbo en milieu) worden steeds belangrijker. We maken binnen Van Norel Bouwgroep bijvoorbeeld gebruik van de Veiligheidsladder en hebben de SCL-audit (Safety Culture Ladder) trede 3 met goed gevolg afgerond. We observeren medewerkers op de bouwplaats en bespreken daarna of ze veilig werken. Dit is niet alleen een kwestie van papieren en diploma’s, maar ook van gedrag. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid én die van een collega. Dit bewustzijn is essentieel.”
Om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren, staat Van Norel open voor elk opleidingstraject dat een medewerker zelf wil volgen. “Onze timmerman Ruben Jans is hier een goed voorbeeld van. We bieden zelf opleidingen aan en moedigen ook eigen initiatief aan. Dit kan een KOB-opleiding zijn, maar ook een hbo-traject. We bieden de medewerker een opleidingsplan aan en dragen bij aan de opleiding. Zo zorgen we voor betrokkenheid. Grote bedrijven met veel inhuurpersoneel hebben die binding vaak niet. Dat is een gemiste kans.”
Wat Martin betreft, moet de sector dan ook investeren in opleiding en begeleiding. “Hoewel het tijd en geld kost, is het absoluut noodzakelijk en wordt het rendement juist jaren later zichtbaar. Veel bedrijven willen die investering niet doen, maar zonder scholing ondergraaf je je eigen toekomst als sector. Breed opgeleide medewerkers zijn niet alleen beter inzetbaar, ze zorgen ook voor kwaliteit, veiligheid en continuïteit binnen een bedrijf.”
Bij KOB doorlopen medewerkers een praktisch en waardevol traject. Het begint met de technische basis, de opleiding Techniek – tenzij er een mbo niveau 4 diploma Bouwkunde of Infra is, dan is er vrijstelling. Daarna volgt het traject Opdrachtverwerving & Calculatie en Werkvoorbereiding & Uitvoering. Dit leidt tot het diploma Bouwmanagement, waarmee de medewerker breed inzetbaar is binnen het bouwbedrijf.
Met een extra jaar Ondernemen leren medewerkers ook financieel en bedrijfskundig mee te denken. Dit wordt beloond met het Vakdiploma Aannemer. Zo groeien ze uit tot echte allround professionals in de bouw!