Met een eigen aannemingsbedrijf kent ze het praktische klappen van de zweep. Toch volgt Chantal Bruls (48) met veel interesse de opleiding KOB Techniek: “Ik dacht dat ik veel wist, maar praktijk en theorie zijn toch verschillende zaken.”
Chantal voelt zich sterk verweven met de bouwsector: “Ik ben mijn werkzame leven begonnen in een windsurfwinkel, maar kwam op mijn negentiende via via in de aannemerij terecht. Tot drie keer toe ben ik bij een groot aannemingsbedrijf weggegaan, maar ook weer teruggekomen. Ook heb ik diverse interim klussen gedaan. Op een of andere manier ben ik nauw verbonden met de bouwbranche.”
Sinds 2005 runt Chantal met haar partner United Bouwservices in Klimmen, een kleine aannemer die vooral renovaties, restauratie, onderhoud en schades aanpakt. Chantal regelt de administratieve zaken: ze kent de cao voor de Bouw & Infra door en door. Met de opleiding KOB Techniek wil ze zich vooral meer technische kennis eigen maken. “Ik vond dat ik al veel wist, maar kennis uit de praktijk is toch anders dan theoretische kennis.”
Chantal hoopt dat de administratieve leervakken haar beter afgaan dan de gemiddelde andere student, maar ze wil ook graag meer inzicht krijgen in de onderlinge verbanden tussen bijvoorbeeld acquisitie, calculatie en werkvoorbereiding: “Ik wil zien hoe zaken in elkaar grijpen. Je kunt niet blanco een opdracht binnenhalen, daar heb je een gedegen technische kennis voor nodig. Ik ben graag een generalist die ondernemend kan meedenken.”
Bij de opleiding horen theorieboeken, wekelijks klassikaal contact en huiswerk. Gedurende de opleiding krijgen de cursisten toetsen, een schriftelijk examen en werken zij aan een praktijkopdracht. Het eindverslag van de praktijkopdracht wordt afgesloten met een mondelinge verdediging. “Onze praktijkopdracht is de nieuwbouw van een sportcentrum uitwerken. Zo komen theorie en praktijk samen, wat het heel leuk maakt. Omdat ons bedrijf niet specifiek nieuwbouw doet, is dit best een lastige overstap voor mij. Een mooie uitdaging!”
Chantal voelt zich als vrouw prima thuis in de overwegend mannelijke bouwsector. “Voor mij is dat geen issue. Wel merk ik dat vrouwen soms een andere kijk op zaken hebben. Ik ben erg van ‘eerst de voorkant regelen’. Mannelijke collega’s zijn meer geneigd eerst in actie te komen. Gelukkig vinden we daar altijd een goede modus in.”
Studeren naast werk is best lastig, ervaart Chantal. “Omdat ik niet meer heel piepjong ben, kost het mij meer moeite dan jongere studiegenoten.” Ze wil de complete vierjarige opleiding dan ook bij voorkeur in maatwerk doen: “Ik hoop diverse vakken in een verkort traject te mogen volgen. Zo wil ik mijn huidige vaardigheden verbeteren en verder groeien. De bouw is een fantastische sector, ondanks alle negatieve discussies rondom stikstof, PFAS en arbeidsrecht. Die moet je gewoon omarmen. En vergeet niet: als je werkt in deze sector zie je iets ontstaan.”
Citaat
Een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn,
op het moment dat een enkele man of vrouw er naar kijkt
met in zijn/haar hoofd het beeld van een kathedraal.
Antoine de Saint-Exupéry